EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Sau és un dels tres pantans de Catalunya que va evitar més inundacions durant el 2013

L’embassament va evitar cinc inundacions amb cabals d’entrada d’entre 62 i 353 m3 per segon.

El 9 Nou
25/08/2014

Durant el 2013 i en cinc dies diferents, al pantà de Sau es van haver de gestionar fortes crescudes de cabal amb màxims d’entre 62 i 353 metres cúbics per segon, l’última xifra registrada el 6 de març.

Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua de la Generalitat (ACA), durant l’any passat els embassaments de les conques interiors de Catalunya van gestionar i reduir 25 avingudes d’aigua. D’aquesta manera es va minimitzar el risc per inundació aigua avall de la ubicació de cada presa. Les avingudes més destacades, tot i que no van provocar afectacions ni danys, es van laminar als embassaments de Sau, Boadella (Alt Empordà) i de La Baells (Berguedà). En el cas de Sau, les cinc avingudes es van regular els dies 6 de març (353m3/s), 18 de novembre (116), 29 d’abril (115), 1 de maig (90) i 22 de juliol (62). De mitjana, el cabal d’entrada a l’embassament de Sau en condicions normals és d’uns 17 metres cúbics per segon.

No es tracta d’un fet extraordinari, ja que des de l’ACA recorden que “acostuma a ser un fenomen habitual perquè la funció dels embassaments, a banda d’emmagatzemar aigua, consisteix a laminar les possibles avingudes que puguin arribar des de capçalera”. Tampoc és un fet anormal pel pantà de Sau, que cal analitzar-lo juntament amb el de Susqueda, ja que quest últim rep l’aigua que s’allibera de l’embassament osonenc. “Per dir-ho d’una manera planera, Sau és el pantà que assumeix la principal aportació d’aigua des de capçalera, per tant, en part es deu a la seva situació en el sistema. Això obliga a fer una gestió acurada per minimitzar riscos i evitar danys. També s’ha de tenir en compte com i on s’han registrat les pluges”, expliquen a l’ACA.

La decisió d’alliberar aigua d’un pantà té doble funció. D’una banda, “en condicions normals, s’allibera aigua per satisfer les demandes ordinàries (abastament urbà, reg i usos ambientals) així com també el cabal ecològic”. D’altra banda, “en situacions en què els embassaments estan plens, s’allibera aigua de manera gradual per evitar afectacions més avall. Llavors, s’incrementa o es disminueix el cabal de sortida en funció de l’estat de l’embassament i l’entrada d’aigua que es rep des de capçalera però també per optimitzar al màxim les reserves que hi hagi a l’embassament”, afegeixen des de l’ACA. A l’hora de prendre aquestes decisions els responsables tenen en compte indicadors com el nivell de reserves de l’embassament, el cabal d’entrada o les previsions meteorològiques del moment. Pel que fa a les reserves, aquesta setmana Sau se situava al 72% de la seva capacitat, lleugerament per sota de la mitjana dels últims cinc anys. Ara fa un any estava al 85%.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't