EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

SI demana al govern que investigui la mort d’un veí de Tavèrnoles que vivia a 50 metres de la MAT

El diputat Toni Strubell demana al Parlament si tenen previst investigar si la mort d’un veí de Tavèrnoles ha pogut tenir alguna connexió amb la proximitat del seu habitatge, el Mas Torrents, a la MAT.


El 9 Nou
15/11/2011

El diputat de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) Toni Strubell ha registrat al Parlament una pregunta per als departaments d’Indústria, Comerç i Turisme, per una banda, i de Salut, per l’altra, per demanar si tenen previst investigar si la mort d’un veí de Tavèrnoles ha pogut tenir alguna connexió amb la proximitat del seu habitatge, el Mas Torrents, a la MAT.

La casa es troba a 50 metres de la línia, una distància deu vegades inferior a la que recomana l’OMS, segons informa SI. Aquest organisme estableix, així, que la MAT s’hauria de construir a 400 m dels habitatges, circumstància que, a causa de “la deficient legislació espanyola” en aquesta àrea, no s’està produint, lamenta SI.

En concret, l’OMS i l’ICNIRP recomanen que entre les línies de molt alta tensió i els habitatges, aïllats o no, hi hagi una distància mínima d’un metre per cada 1000 volts. Aquesta recomanació, feta per raons sanitàries, comportaria que la MAT s’hauria de construir a 400 metres de les cases.

D’altra banda, per SI resulta “incomprensible” que Red Eléctrica Española estigui fixant un marge de seguretat de 400-500 metres per a les poblacions per a la MAT, “criteri que molts cops no s’aplica quan es tracta d’habitatges aïllats, com si la vida dels qui els habiten no tingués el mateix valor que la dels altres”. Segons afegeix SI, diversos veïns afectats han comentat que els seus masos “ni tan sols figuraven en els mapes del projecte”.

Solidaritat recorda també que la mateixa Generalitat es va comprometre a exigir un marge de 100 metres per a habitatges aïllats i 500 metres respecte als nuclis, “cosa que no s’està respectant en molts casos”.

SI alerta que tampoc es respectaran les distàncies al Gironès, el Pla de l’Estany i l’Alt Empordà

Solidaritat argumenta que actualment hi ha trams aeris instal·lats a menys de 50 metres de masies a Osona i que aquest mateix cas amenaça de reproduir-se, segons el projecte actual, en “múltiples” punts del Gironès, el Pla de l’Estany i l’Alt Empordà. En aquest sentit, denuncia que s’estan planificant nous trams aeris de la MAT de Bescanó a Santa Llogaia aprofitant “l’escassa entitat de la normativa vigent” i “obviant els possibles efectes nocius per als interessos turístics i per a la salut dels veïns”. SI recorda que els experts independents “no s’han acabat de posar d’acord” a l’hora de quantificar el grau de perillositat que suposen els camps electromagnètics derivats de les línies de la MAT.

Per això que Solidaritat subratlla que la instal·lació de la MAT s’està implementant al nord del territori català, en trams aeris i trams soterrats, “sense un debat suficient sobre les seves garanties sanitàries i sense que la seva instal·lació sigui fruit de l’aplicació d’una política energètica pròpia de la Generalitat”, ja que el Govern actua “com a mer intermediari parcial d’un projecte que ve marcat pels interessos dels estats francès i espanyol”.

D’altra banda, SI lamenta que en el procés de la seva construcció, no hi ha hagut cap intent d’aplicar els principis democràtics establerts al Conveni d’Aarhus adoptat per la Conferència Ministerial de la UE, document que estableix que els grans projectes energètics d’aquesta mena han de tenir la legitimació democràtica que només els atorga una informació transparent a la població i la realització d’un referèndum en el territori, que “en cap cas no s’ha substanciat”.

Per tot això, SI fa una crida a la participació a la concentració que organitza la coordinadora d’afectats per al 22 de novembre a tres quarts de dotze del matí davant la seu dels Serveis Territorials de la Generalitat a Girona, acte de pressió que es farà durant la reunió que el director general d’Energia i Mines, Josep Canós, celebrarà amb alcaldes dels municipis afectats.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 89 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't