EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Deu anys sent Talcomsom

L’associació LGTB celebra la seva primera dècada aquest 2018


13/06/2018
Vic

L’Associació Talcomsom, que treballa per defensar els drets de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, celebra 10 anys aquest 2018, un aniversari que divendres commemoraven amb una taula rodona al Casino de Vic per parlar sobre passat, present i reptes de futur. I la primera conclusió era clara: des que va néixer l’entitat fins avui, la situació d’alguns dels col·lectius que agrupa ha canviat radicalment. Així ho destacava Marissol Galobardes, primera presidenta de l’associació: “Talcomsom ha estat essencial perquè floreixi la realitat”, va dir, “per ensenyar que aquí també hi ha gais i lesbianes”. Feia aquesta afirmació després de recordar que, anys enrere, només “podies ser tu mateix anant a Barcelona els caps de setmana. La resta de dies, tocava fer d’heterosexual amb una vida discreta”.

Només “podies ser tu mateix anant a Barcelona els caps de setmana. La resta de dies, tocava fer d’heterosexual amb una vida discreta”

Precisament va ser això el que va portar un grup de gais de la comarca a organitzarse i, de mica en mica, “anar trencant tabús”. El primer, el de la mateixa homofòbia. Més tard, amb l’associació ja constituïda, s’hi van incorporar lesbianes i Talcomsom començava a treballar en actes tant des d’un punt de vista lúdic com polític i reivindicatiu. A dia d’avui, la seva tasca s’ha estès al Berguedà, la Garrotxa, el Moianès i el Ripollès, però continua havent-hi reptes per entomar.

Tal com explicava Marc Parareda, actual president de l’associació, “hem sembrat la llavor a altres comarques, però també ens cal arribar als pobles més petits de la nostra, on no hi ha referents de Talcomsom”. Igualment, posava el focus en la necessitat de no oblidar gent gran LGTB, perquè “sovint pensem en jove”. Dos reptes més per superar són engrescar nous membres i, molt especialment, lluitar pels drets dels i les transsexuals.

La conquesta dels drets dels i les transsexuals, un repte

Ariadna Marcé, representant d’aquest col·lectiu, va explicar en primera persona els problemes amb què es troben cada dia: “Hem de vigilar on anem i a quines franges horàries, perquè és fàcil que ens agredeixin. I un dels obstacles més importants el tenim al món laboral: les empreses no ens volen contractar. Políticament caldria promoure normes o ajudes que ens permetessin demostrar que podem ser tan bones treballadores com qualsevol altra persona”.

Arran de la seva aportació, i partint de la base que la situació dels gais i lesbianes ha millorat molt els últims anys, els membres de la taula coincidien que cal més implicació per avançar en la conquesta dels drets dels transsexuals. Amb les intervencions del públic s’obria un altre debat, el de la conveniència o no de continuar utilitzant les sigles LGTB. L’actuació musical de Na Trenca va tancar l’acte.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 473 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't