Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

La 5a jornada de divulgació de la tòfona tanca la temporada a Osona

L’any 2017 ha estat una temporada molt fluixa a Catalunya

Osona tancava dissabte, amb la 5a Jornada de divulgació del conreu i les característiques de la tòfona, una inciativa amb el segell de la Universitat de Vic i que enguany s’ha desplegat entre Vic i Cantonigròs. Veient la baixa recol·lecció d’aquest 2017, el sector reconeixia el potencial del cultiu d’aquest fong tan preuat.

Una vintena de persones s’asseien aquest dissabte a Cantonigròs per gaudir de tastets fets amb tòfona. Era la segona part de la 5a jornada de divulgació del conreu i les característiques de la tòfona, que va començar al Sucre de Vic, però que després es traslladava al Collsacabra. En un mal any de recol·lecció, la taula coincidia que cal apostar pel conreu, però continuar protegint la tòfona silvestre.

Actualment a Catalunya hi ha un miler d’hectàrees de tòfona plantades, un 70% de les quals a la província de Lleida. Osona a priori seria un bon indret per cultivar-ne, però l’excés de purins hi podria jugar en contra. A Cantonigròs, la jorada també va comtpar amb la presentació de tres iniciatives empresarials vinculades al món de la tòfona. És el cas de Manel Coll, de Conserves Coll de Castellterçol, que va exposar els productes que elaboren amb el tubercle.

Manel Coll representa la tercera generació de tofonaires de la seva família, i la comercialització del producte l’encetaven el 1968. Amb el temps, la manera de treballar ha canviat per la baixada de la producció, que té en el canvi climàtic i en els porcs senglars dues de les causes principals. Alhora, també ha canviat la clientela dels tofonaires, que anys enrere es dedicaven sobretot a l’exportació, però que ara, pel major coneixement del producte i la seva aplicació gastronòmica, també venen aquí.

Comentaris

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.