EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un 6% de les persones que tenen un càncer a Osona n’acaben patint un segon o més

Segons dades d’un estudi elaborat des de la Unitat Clínic-Epidemiològica del CHV


28/10/2016
Vic

A un total de 6.908 pacients se’ls va diagnosticar un càncer maligne entre els anys 2006 i 2015, segons consta en el registre de tumors del Consorci Hospitalari de Vic (CHV). D’aquests, poc més d’un 6% van desplegar un segon (402 pacients) o fins i tot un tercer càncer (16 pacients). Són les grans xifres que s’obtenen d’un dels estudis guardonats pels Premis Sanitat Osona d’enguany.

El treball, titulat Les neoplàsies múltiples. Anàlisi epidemiològica dels càncers incidents del decenni 2006-2015, quantifica per primera vegada la incidència d’aquests tumors múltiples, tenint en compte que “la doble malaltia oncològica té un impacte molt important en els pacients que la presenten”, reconeix el doctor Pere Roura, cap de la Unitat Clínic-Epidemiològica del CHV i qui ha liderat aquest estudi, al costat del també epidemiòleg Jacint Altimiras, Emma Puigoriol (estadística) i Maria Roura (tècnica de salut pública).

Les neoplàsies múltiples representen, en xifres totals, l’11,6% del total de càncers (7.342) registrats al Consorci Hospitalari durant els últims 10 anys. Es considera que el càncer és múltiple quan aquest segon tumor no esdevé ni una extensió ni una metàstasi del primer càncer.

El treball podria obrir la porta a d’altres estudis posteriors, com els índexs de mortalitat que se’n deriven, o determinades característiques clíniques tant dels pacients com dels tumors. En qualsevol cas, sí que ha estat “rellevant” el fet d’haver pogut “contextualitzar a Osona”, i per un període tan llarg, l’impacte epidemiològic d’aquesta doble malaltia oncològica, que cada any afecta una mitjana d’una quinzena de nous pacients.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 488 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't