Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Torelló aprova definitivament el projecte de la plaça Nova

El ple de l’Ajuntament de Torelló va aprovar aquest dilluns, en la seva sessió ordinària, el projecte de reforma de la plaça Nova. L’oposició va tornar a qüestionar l’oportunitat de la mesura, que preveu invertir un milió d’euros en unes obres que no considera prioritàries.

  • El 9 Nou
  • 30/11/2010 | 8:43

Nota de premsa de l’Ajuntament de Torelló

“El projecte de la plaça Nova de Torelló va superar, aquest dilluns, el seu darrer tràmit, en el decurs del ple ordinari del mes de novembre. Tal com va afirmar l’alcalde, Miquel Franch, “el tràmit d’avui representa el punt i final a un procés que ha estat llarg i complex”. A partir d’ara comença el compte enrere per a l’inici de les obres que es calcula que podrien començar a finals del mes de març.

Ara mateix, la licitació és oberta i, segons les previsions de calendari, a finals de gener es podria procedir a l’adjudicació del contracte. D’aquesta manera, les obres haurien de començar al voltant de finals de març.

L’alcalde es va mostrar confiat que l’empresa que s’acabi adjudicant el projecte escurci els terminis d’execució i que la remodelació de plaça Nova pugui quedar enllestida abans d’acabar l’any 2011. De tota manera, va assegurar que, en el supòsit que no s’acabi abans de finalitzar l’any que ve, es deixaria de treballar per les festes per no interferir en les activitats nadalenques.

El pressupost de l’obra puja a 879.076,2, IVA a part, és a dir a poc més d’un milió d’euros. L’alcalde va afirmar que l’Ajuntament ‘té els recursos per fer l’actuació’. El projecte de remodelació de la plaça Nova de Torelló és obra de l’arquitecte Miquel Ricart.

L’aprovació definitiva de la revisió del projecte executiu de la plaça Nova va comptar amb els vots a favor dels dos grups de l’equip de govern, mentre que els grups municipals d’ERC i d’ICV-CdG s’hi van abstenir, en considerar que no es tracta d’una obra prioritària.

Per altre cantó, el ple va aprovar per unanimitat l’adhesió al manifest de rebuig pels fets del 8 de novembre passat a Al-Aaaiun. Aquell dia, les tropes marroquines van desallotjar de forma violenta i totalment desproporcionada el campament de Gdeim Izic, o campament Pacífic de la Dignitat, on més de 20.000 sahrauís s’havien instal·lat des del 10 d’octubre com a mesura de protesta per la situació social i econòmica que viu la població sahrauí.

Des de la Coordinadora Catalana d’Ajuntaments Solidaris amb el Poble Sahrauí es vol expressar el rebuig i la indignació davant la violència de l’exèrcit i la policia marroquins i condemnar la manca de transparència informativa del Govern marroquí.

En un altre punt de l’ordre del dia, es va acordar proposar el nomenament de Josefina Baena i de Joan Carles Viver, com a Jutgessa de Pau titular i Jutge de Pau suplent, respectivament, per als propers quatre anys. La proposta s’ha elevat a la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

I finalment, el ple de dilluns també va aprovar altres propostes d’interès, com ara l’Ordenança sobre distribució de publicitat dinàmica a les bústies i a la via pública; o bé, la modificació del destí de part del crèdit d’inversions concertat amb Unnim, el passat mes de juny, i que puja a més d’1,2 milions d’euros”.

Nota de premsa d’ERC de Torelló

“L’ajuntament de Torelló ha celebrat un Ple municipal de tràmit, on n’han destacat l’aprovació definitiva del projecte de la Plaça Nova i l’adhesió a un manifest a favor del dret a l’autodeterminació del poble saharaui. En el torn de precs i preguntes es va parlar de la organització del Carnaval.

· S’aprova definitivament la nova Plaça Nova, amb un cost superior al milió d’euros
ERC-AM Torelló es va abstenir en l’aprovació definitiva del projecte de la Plaça Nova, ja que com va remarcar el portaveu independentista, per ERC gastar-se 1 milió d’€ per fer una nova Plaça Nova “no és prioritari en els temps que corren”. El procés per la nova Plaça Nova ha estat posat en dubte pels republicans, primer per un procés participatiu “irreal, per quedar bé” i després en el rebuig d’unes al.legacions dels republicans que van ser denegades en bloc.

Posteriorment, davant la complicació de les finances locals fruit de la crisi econòmica, els republicans van demanar més que reformular el projecte, gastar-se un milió d’euros en la nova Plaça Nova no era prioritari i que hipotecava pressupostàriament l’ajuntament.

·PSC i CiU sí que donen suport al dret a un referèndum pel Sàhara Occidental
Jordi Casals, portaveu d’ERC, va fer servir la ironia per demanar si els grups del PSC i de CiU acceptarien votar l’adhesió a un manifest presentat pel Fons de Cooperació a favor del dret a l’autodeterminació del Sahara Occidental i a convocar un referèndum, ja que s’havien negat a parlar de les mocions sobre la crisi o per la moció presentada per Omnium Cultural en motiu de l’11 de setembre.

Tots els grups han donat suport a l’adhesió al manifest, és a dir al dret a l’autodeterminació del Sahara Occidental, curiosament, el suport al dret a un referèndum d’autodeterminació català no té els mateixos suports entre els regidors torellonencs.

· El Carnaval centra el torn de precs i preguntes
En el torn de precs i preguntes es va parlar del Carnaval i la organització, arran de l’adaptació de l’organització a la nova normativa impulsada per la Generalitat. El grup municipal d’ERC ha demanat, després de dir que Jordi Casals ha mantingut converses amb l’alcalde i la regidora Cristina Sala, que l’equip de govern tingui informats a tots els grups de l’oposició de la situació de les converses amb PIOC i els Deixebles de Sant Feliu, entitats organitzadores del Carnaval, per tal de poder ser constructius entre tots, donada la importància per Torelló del Carnaval”.

Nota de premsa d’ICV-CdG

“ICV-CdG dóna suport al manifest de rebuig pels fets d’Al-Aaiun i li retreu a l’equip de govern les maneres de fer

A propòsit de la discussió del manifest que havia presentat l’equip de Govern de rebuig pels fets del 8 de novembre a Al-Aaiun, la regidora d’ICV-CdG va començar la seva intervenció dient que “ICV-CdG no faria com els partits de l’equip de govern de l’Ajuntament de Torelló, que davant de mocions com aquestes acostumen a dir ‘que no toca discutir-les al ple’ (CIU) o que hi voten ‘perquè sí o perquè no; gairebé sempre que les presenta ICV-CdG, perquè no’ (PSC)” i els va recordar que ICV-CdG “era un partit de persones responsables i compromeses que saben què vol dir fer política”.

Seguidament, Montse Ayats va mostrar el suport del seu grup al manifest i va fer èmfasi en el treball fet per ICV en relació amb la situació del Sàhara i va lamentar la passivitat del Govern espanyol davant de la violència que s’està produint al darrer país africà colonitzat que espera encara la seva independència. Finalment, va afirmar que des del seu grup a Madrid continuaran treballant perquè es convoqui el referèndum de l’autodeterminació que ha d’incloure la independència d’aquest estat.

·L’ordenança de publicitat i la necessitat que l’Ajuntament “prediqui amb l’exemple”
El ple d’ahir va aprovar la nova ordenança sobre distribució de publicitat dinàmica a les bústies i a la via pública. El grup d’ICV-CdG es va mostrar satisfet davant de l’aprovació d’una ordenança que havien reclamat en diverses ocasions.

M. Ayats, regidora del grup, també va fer esment d’algunes de les aportacions que havia fet el seu grup a l’ordenança, com per exemple, el fet que les entitats puguin distribuir la publicitat dels actes que organitzen sense necessitat de passar per una empresa autoritzada i la necessitat de disposar d’espais al municipi on sí que s’hi pugui posar publicitat i que aquests espais estiguin disponibles quan entri en vigor la nova ordenança (gener-febrer 2011).

Finalment, M. Ayats va afirmar que el principal repte “era que el propi Ajuntament prediqués amb l’exemple i no enganxi més publicitat al mobiliari urbà, com passa actualment”.

Despeses mal pressupostades o descontrolades
ICV-CdG no va donar suport a una modificació de pressupost de 230.682 euros, ja que segons Ayats “se’ns vol vendre com un estalvi quan, en realitat, del que es tracta és d’esgarrapar d’aquí i d’allà per poder pagar una sèrie de despeses mal pressupostades o descontrolades”.

En aquest sentit, la regidora va retreure que moltes de les partides que s’havien d’ampliar corresponien al subministrament elèctric i que això passava després que un ple s’hagués elogiat l’estalvi que aconseguiríem a partir d’aquell moment (la regidora feia referència a l’acord de gestió a través del Consell Comarcal).

Senyoretes i Carnaval i la implicació de l’Ajuntament
En el torn de precs i preguntes, ICV-CdG es va tornar a interessar pels passos que havia fet l’equip de govern en relació a les exigències que la regidoria de Seguretat Ciutadana havia fet arribar a través d’una carta als organitzadors del Carnaval i de Senyoretes de cara a la celebració de la pròxima edició.

En aquesta ocasió no va ser la regidora de Seguretat Ciutadana, Cristina Sala (CIU), sinó el propi Alcalde qui va respondre i qui va tirar pilotes fora i va dedicar-se a retreure “sense mirar a ningú, que hi hagi gent amb intencions estranyes de generar polèmica, la qual cosa ha generat preocupació entre els dos presidents de les dues entitats, que així m’ho han manifestat”.

Al final, però, després de la insistència de Montse Ayats que del que es tractava és de no traspassar a les entitats una responsabilitat que havia d’assumir l’Ajuntament tenint en compte que es tracta de festes d’una importància cabdal per al municipi, l’Alcalde va dir “que es trobarà el sistema de resoldre les exigències del nou decret i la nova normativa”.

ICV-CdG matisa la nota de premsa de l’Ajuntament sobre els motius de la seva abstenció en la reforma de la plaça Nova

“ICV-CdG no es va abstenir perquè no consideri l’obra prioritària. Adjunto la nostra intervenció al ple de juny, recollida a l’acta del ple i penjada a la web, quan es va fer l’aprovació inicial del projecte:

“Des del nostre punt de vista, des del grup d’Iniciativa- Ciutadans del Ges, no entenem gaire el motiu d’aquesta reconsideració; si que és evident que hi ha un motiu, que és l’estalvi econòmic i que estem en una època de crisi, però considerem que estem parlant d’una plaça en què durant 12 anys pràcticament no s’hi ha fet cap inversió; és la plaça més important i central del nostre municipi; tal com ens va explicar l’arquitecte el dia que va presentar el primer projecte; qualsevol plaça ha de durar, com a mínim cinquanta anys, és a dir, estem parlant d’una plaça que hem de fer que tingui vida durant cinquanta anys i ens sembla que amb el nou model anem cap a una plaça gris, que augmentarà la grisor que ja té el nostre poble, amb unes llambordes que deuen ser de sèrie; el regidor l’altre dia deia que anem amb mobiliari de sèrie…

Des del nostre punt de vista i sense voler ser pretensiosos, és una obra prou important; jo crec que Torelló no ha de ser un poble de sèrie; volem ser un poble amb personalitat que ens distingeixi dels altres pobles… La modificació comporta un retard en les obres i el que és més greu és que s’han “ignorat” tots els temes de participació, és a dir: vàrem fer jornades, es varen fer Pescallunes especials i ara, de cop i volta, amb un decret i amb una aprovació directa pel ple i sense tenir en compte tot això, modifiquem un projecte.

Per tant, per tot això que he exposat, el nostre grup ens abstindrem davant d’aquesta proposta.”

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.