EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un menor d’edat va provocar l’incendi a l’antiga fàbrica de La Blava de Roda

El responsable de l’incendi que va afectar l’antiga fàbrica de La Blava de Roda de Ter el maig del 2007 va ser un noi de 17 anys. Davant la justícia va admetre que havia entrat a les naus i va encendre una pila de papers que hi havia a dins.

El 9 Nou
02/02/2010

El Jutjat de Menors número 2 de Barcelona l’ha condemnat a un any de treballs socioeducatius. La Generalitat, que n’era la tutora legal, haurà de pagar solidàriament la indemnització de 117.000 euros.

Un noi menor d’edat sota la tutela legal de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat i que estava convivint amb la seva àvia de Manlleu és el responsable directe de l’incendi que la tarda del 23 de maig de 2007 va afectar l’antiga fàbrica de La Blava de Roda de Ter.

El Jutjat de Menors número 2 de Barcelona l’ha condemnat a complir un any de treballs socioeducatius per un delicte agreujat de danys. La Secció Tercera de l’Audiència de Barcelona va confirmar després la primera sentència.

La justícia també condemna el menor –en el moment dels fets tenia 17 anys– i la DGAIA a pagar una indemnització de 116.928 euros de manera solidària. Aclareix, de tota manera, que si l’Ajuntament decidís demanar l’import directament a la Generalitat –en cas que el noi es declarés insolvent–, només podrà exigir-los 93.542,40 euros (restant-hi un 20% del total de la indemnització).

Aquesta moderació s’aplica perquè “l’administració no només no ha afavorit la conducta del condemnat, sinó que tampoc s’aprecia cap tipus de negligència en permetre la guarda temporal a favor de l’àvia del menor”, segons recull la sentència.

D’aquesta forma treu importància al fet que estigués vivint temporalment a Manlleu amb l’àvia, perquè tampoc era la seva tutora legal. El cost de la indemnització és elevat perquè, com apunta el text del Jutjat de Menors, “rehabilitar és més car que reconstruir”.

L’incendi va començar cap a 2/4 de 7 de la tarda del 23 de maig de 2007. El jove va entrar a l’antiga fàbrica “juntament amb altres joves” i “en un moment donat, sabent els desperfectes que causaria la seva acció i aprofitant que en una de les habitacions de l’edifici hi havia escampats pel terra una gran quantitat de papers, va decidir encendre’n alguns amb un encenedor”, relata la sentència.

Les flames “es van propagar amb gran rapidesa i van arribar a les bigues de fusta del sostre de l’immoble i va afectar amb gran virulència altres dependències de l’edifici”, afegeix. A la vista oral del judici, el menor va admetre els fets i va acceptar la condemna que demanava per ell el ministeri fiscal.

La propagació de les flames, que va ser molt ràpida, va obligar a mobilitzar fins a onze vehicles de bombers, que no van donar el foc per extingit fins a 1/4 de 12 de la nit. Des d’un primer moment es va apuntar la possibilitat del foc provocat per justificar l’inici de l’incendi.

La mateixa tarda del foc alguns veïns ja apuntaven a EL 9 NOU que havien vist un grup de joves que sortien de les antigues naus de La Blava i fugien amb una moto. Les flames van arribar just vuit dies després que l’Ajuntament hagués aprovat la requalificació de l’espai com a urbanitzable i per adequar-hi serveis i 15 anys després de quedar abandonat.

L’Ajuntament de Roda de Ter ha hagut d’esperar anys per aconseguir la llum verda que li permetés reconvertir les antigues naus de la fàbrica on va treballar el poeta Miquel Martí i Pol. La tardor passada finalment va rebre l’informe favorable de l’Agència Catalana de l’Aigua, que en un primer moment ho havia considerat com a zona inundable.

Amb aquest tràmit passat, l’equip de govern ja va poder-ho incloure al nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que s’està tramitant. El sector de La Blava té una superfície d’uns 18.000m2 i deixarà de tenir usos industrials per passar a ser residencials. Preveuen que s’hi podran construir 182 habitatges, un 30% dels quals es destinaran a habitatges de titularitat pública. També s’hi afegeix la construcció d’un pàrquing soterrani, despatxos i establiments comercials, a més de nous equipaments com la Fundació Miquel Martí i Pol.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 124 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't