EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un record per a la història

Aquest dijous al matí s’ha fet el desmantellament de la torre d’alta tensió que passava pel costat de l’escola de Santa Eugènia de Berga. Hi ha hagut expectació veïnal per assistir a l’eliminació del que ha estat, els últims anys, un símbol involuntari del poble. Demà, extensa crònica a EL 9 NOU.

El 9 Nou
04/08/2011

La nova alcaldessa de Santa Eugènia, Anna Franquesa (CiU) ha declarat durant els treballs de desmantellament que els hauria agradat mantenir la torre com a element simbòlic i donar-hi algun altres ús, com podria ser aprofitar l’estructura com a base d’un rocòdrom.

La torre de Santa Eugènia, prèvia al creixement que el poble va acabar tenint cap a aquell sector, era el punt de recolzament 163 de l’antic traçat de la línia de 400 kilovolts (kV) Vic-Pierola. La reorganització de la xarxa va deixar inactiu aquest punt gràcies a la compactació de part de l’antic tram cap a noves línies.

La nova línia Vic-Pierola coincideix en la seva major part amb les línies Sentmenat-Bescanó i Vic-Bescanó, el que ha fet possible compartir part dels punts de recolzament i desmuntar 37,2 quilòmetres de l’antic traçat.

En el cas d’Osona, la supressió ha beneficiat els muncipis de Sant Martí de Centelles, Centelles, Seva, Taradell, El Brull, Santa Eugènia de Berga, Calldetenes i Folgueroles.

Els treballs de desmuntatge van començar aquest juny i és previst que s’allarguin durant un any.

Crònica de l’ACN>7B< Red Eléctrica ha desmantellat aquest dijous la línia d'alta tensió Vic-Pierola a Santa Eugènia de Berga (Osona). Es tracta d'un fet fortament reivindicat pels ciutadans d'aquesta població perquè el traçat se situa just a sobre de l'escola del municipi. L'alcaldessa de Santa Eugènia de Berga, Anna Franquesa, ha explicat que "hi ha diferents opinions sobre el perill del traçat, però sí és cert que se sentia el guspirejar de la línia i els nens hi jugaven a sota cada dia". El desmantellament ha estat possible gràcies a l'entrada en funcionament de la nova línia Sentmenat-Bescanó. Els treballs per desmuntar els 37 quilòmetres de traçat van començar el mes de juny i es preveu que durin al voltant d'un any. L'empresa Red Eléctrica ha desmuntat el suport 163 de l'antic traçat Vic-Pierola (400 kV) a Santa Eugènia de Berga. Aquesta és una de les torres de la línia que desapareix gràcies al fet que el traçat Vic-Pierola coincideix al llarg de 37,2 quilòmetres amb el de Sentmenat-Bescanó i aquesta última línia ha pogut incorporar el servei. El traçat Vic-Pierola passa pels municipis de Sant Llorenç Savall, Gallifa, Sant Feliu de Codines, Sant Quirze Safaja, Sant Martí de Centelles, Centelles, Seva, Taradell, El Brull, Santa Eugènia de Berga, Calldetenes i Folgueroles. Es tracta de zones molt poblades de la Plana de Vic i, per això, la retirada del traçat va ser la contrapartida més important que va aconseguir l’associació Protecció Ciutadana d’Osona en la negociació que fa més de deu anys van dur a terme Red Elèctrica i la Generalitat: un cop disponible el nou corredor elèctric, es procediria al desmuntatge de les antigues línies que ja no són necessàries. El procés de desmantellament de la línia serà l’invers al muntatge de la MAT: primer s’han de treure els cables i després les torres. Proximitat amb l’escola

El delegat de Red Eléctrica a Catalunya, Lluís Pinós, ha assegurat que la línia, que va ser la primera de 400kV que es va construir a l’estat espanyol, es va instal·lar abans que l’escola i ha assegurat que no suposava cap tipus de perill pels ciutadans del poble. Tot i això, l’alcaldessa del municipi, Anna Franquesa, ha explicat que hi ha diferents opinions sobre aquest tema i ha dit que “se sentia el guspirejar de la torre i els nens hi jugaven a sota cada dia”.

Forta expectació entre la gent del poble

El desmantellament de la línia elèctrica Vic-Pierola (400 kV) ha despertat una forta expectació entre els veïns de Santa Eugènia de Berga. Són molts els ciutadans que una hora abans d’iniciar els treballs ja esperaven amb impaciència l’arribada dels operaris. L’alcaldessa del municipi, Anna Franquesa, ha assegurat que el desmantellament del traçat elèctric és un fet “històric i molt esperat” per la gent del poble. “Hi ha gent que va veure com la construïen i ara veu com la treuen”, ha afegit. Fins i tot, hi ha veïns que han volgut enregistrar el fet que han titllat “d’històric”.

L’alcaldessa ha explicat que la voluntat del nou equip de govern de l’Ajuntament de Santa Eugènia de Berga era aprofitar la base de la torre per fer-hi un rocòdrom públic per al municipi, però el poc temps de marge ha fet que no fos possible.

La Crònica d’EL 9 NOU · Divendres, 5 g’agost de 2011

MARC RIERA · La torre elèctrica situada al costat de l’escola Jacint Verdaguer de Santa Eugènia és història. Dijous al matí, la van desmantellar després de més de 40 anys, sota l’atenta mirada de l’alcaldessa, Anna Franquesa (CiU), regidors, representants de Red Eléctrica Española (REE) i dels veïns, que no van dubtar en aplaudir mentre les grues la tombaven.

“És fruit de la lluita de molta gent”, deia l’alcaldessa amb la vista posada en les grans grues que en feien el desmantellament. Els veïns ho immortalitzaven amb càmeres de vídeo i fotografia.

Aquesta és la torre 163 de l’antiga línia de 400 Kw Vic-Pierola però era un “símbol” per la seva ubicació a tocar d’un centre escolar, en paraules de Lluís Pinós, delegat a Catalunya de REE. Pinís ressaltava que les torres –que ara ja no transportaven energia– s’han pogut retirar perquè aquest tram de la línia Vic-Pierola s’ha “incorporat” a la polèmica MAT entre Sentmenat-Vic-Bescanó, en funcionament des de fa uns mesos.

REE diu que quan s’hagi fet la interconnexió fins a França, prevista per a finals del 2013, també es podrà eliminar un tram de la línia Vic-Juià de 220 Kw.

Des de fa dos mesos s’han començat a retirar torres. Se’n trauran 98 en uns treballs que s’allargaran un any i tindran un cost d’1,2 milions d’euros. A Osona es retiraran les torres de Sant Martí de Centelles, Centelles, Seva, Taradell, El Brull, Santa Eugènia, Calldetenes i Folgueroles.

En el cas de la torre de Santa Eugènia s’ha prioritzat treure-la aquest mateix estiu aprofitant que no hi ha activitat a l’escola Jacint Verdaguer. L’actuació s’havia previst per al juliol però es va posposar per no coincidir amb un casal d’estiu.

El desmantellament suposa un alleujament i un canvi en el paisatge de Santa Eugènia. En aquest més de 40 anys, el poble s’ha vist forçat a “incorporar” la línia en el seu creixement però això, explica l’alcaldessa, no treu haver hagut de patir molèsties com “el xispejat” que se sentia prop de la línia o el “perill” per la presència constant de nens al voltant d’aquesta torre.

El representant de REE segueix mantenint però que tenir una línia d’alta tensió al costat de casa “no té cap tipus de conseqüència” sobre la salut. “Des que no funciona aquí havia arribat el silenci”, deia una veïna del carrer Escoles, a tocar de la torre, que observava el desmantellament des de l’entrada de casa seva.

Ara, la zona on hi havia la torre 163 serà una zona verda, pensada com a espai d’oci. La idea del nou equip de govern hauria estat mantenir aquesta torre “com a element simbòlic” i reconvertir-la fen-t’hi un espai d’activitats per a joves “com un rocòdrom” aprofitant l’estructura. El calendari per desmantellar la línia, però, ho ha impedit.

· Més de tres dècades d’una lluita a contracorrent

La línia elèctrica Vic-Pierola va entrar en servei a principis dels anys 70. Anys abans s’havien anat instal·lant les diferents torres. La construcció de l’escola, inaugurada l’any 81, a tocar de la torre ja va mobilitzar les famílies que reclamaven a l’Ajuntament un canvi d’emplaçament.

Des de llavors, la mobilització ha anat continuant amb prismes i graus diferents. L’any 1999 naixia l’Associació de Protecció Ciutadana d’Osona (APCO) que volia fer veure a la Generalitat l’error de fer passar la nova línia d’Alta Tensió pel mig de la Plana de Vic i demanava el desmantellament d’aquestes i altres torres.

Josep Miralpeix, Josep Segalés, Jordi Germán, Pere Tañà, Àngel Pujol o Gil Casanovas són noms associats a aquella lluita. “Sempre vàrem ser optimistes”, explica Tañà.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 51 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't