EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Un segle i mig d’educació

El Col·legi Sant Miquel del Sants, que enguany compleix 150 anys, recull la seva història en un llibre, a través de 18 testimonis. El llibre va presentar-se la setmana passada al Temple Romà.

El 9 Nou
04/07/2012

Quina millor història que aquella que expliquen els seus mateixos protagonistes?

El Col·legi Sant Miquel mostra a través de 18 testimonis recollits en el llibre Societat i ensenyament a Vic, 150 anys del Col·legi Sant Miquel dels Sants la seva evolució i la del món educatiu des dels anys 30 del segle passat fins gairebé l’actualitat.

El llibre, presentat la setmana passada al Temple Romà, substitueix una història que ara mateix “seria difícil de fer perquè falta documentació”, explica Ignasi Roviró, el seu director.

Els relats personals “han permès gairebé bastir tot el segle XX: els anys anteriors a la Guerra Civil, la grisor absoluta dels 40, l’inici de trencament amb el model franquista, l’adveniment de la democràcia…”.

El lector hi veurà no tan sols el record personal, sinó “què ha passat amb l’educació, el país, la ciutat…”. Entre els exalumnes més antics, hi ha Ramon Prat, Antoni Ricart –després professor–, Candi Espona, Ramon Contijoch, Pere Ramírez i Fidel Bofill.

Més tard, hi ha els escrits de Jaume Medina, Lluís Montoliu , Xavier Valls i Antoni Pladevall i Arumí. I més a prop dels nostres dies, Jordi Anglada, Jordi Mirambell i Vanesa Ferreres.

Entre els mestres i directors, hi ha Ricard Torrents, Josep Massana, Assumpta Vila o Carme Puigsasllosas.

DE LA DISCIPLINA DELS ANYS 30 A L’ARRIBADA DELS IMMIGRANTS A LES AULES

RAMON PRAT (1928-35)
“El respecte cap als professors era molt estricte. Per descomptat, el tracte cap al professor era de vostè. I sempre hi havia silenci a les aules. Si es trencava alguna de les normes de comportament, podies rebre alguna coça al cul, o que et castiguessin a agenollar-te al davant de tothom”.

CANDI ESPONA (1940-47)
“L’escola d’aquells temps no tenia res a veure amb el Col·legi Sant Miquel d’avui dia. L’edifici estava encara format per les restes de l’antic convent de carmelitans, anomenat de Sant Josep. Segurament s’assemblava molt al que descriu en Josep Pla en l’obra Un senyor de Barcelona” (…). Desmantellat, de sostres altíssims, parets que es descrostaven per tot arreu i amb unes colossals finestres per on l’aire fred s’escolava…”

JAUME MEDINA (1957-66)
“Va ser una època plena de grans esdeveniments històrics (…). L’11 de maig de 1966, ja durant l’últim dels cursos a Sant Miquel, va tenir lloc la manifestació de capellans a Barcelona, a la qual vam saber que havia anat el nostre professor mossèn Antoni Pladevall. Érem als preludis d’uns nous temps…”

XAVIER VALLS (1969-77)
“Durant els vuit cursos de vida interna, les pautes quotidianes van variar poc (…). Ens despertàvem a les vuit del matí. Mossèn Cinto obria els llums i picava ben fort de mans, i acte seguit obria de bat a bat les persianes i finestres, tant a l’hivern com a l’estiu”.

RICARD TORRENTS (1970-77 i 1977-84, director)
“Quan em pregunten quins canvis més remarcables vàrem introduir al Col·legi Sant Miquel, responc simplificant que aquests tres: la prohibició de tot càstig físic, la implantació normalitzada del català a les aules i la supressió d’actes religiosos obligatoris”.

J. MIRAMBELL (1987-2001)
“Recordo com, a classe, vam dedicar-nos uns dies a preparar l’arribada d’un nou company, que s’havia d’incorporar ja ben entrat el curs. Era un nen que venia de fora, de la nostra edat i que, en paraules aproximades dels professors, havíem d’intentar ajudar entre tots. Es deia –es diu– Mohammed.

Els actes per l’octubre.

Coincidint amb la celebració, el Sant Miquel ha renovat el seu logotip i també la pàgina web.

El gruix de l’aniversari arribarà a l’octubre, quan a més d’una jornada de portes obertes adreçada a exestudiants i exprofessors (6 d’octubre), una missa oficiada pel bisbe, Romà Casanova (7 d’octubre), i la conferència de Xavier Prats, director general adjunt d’Educació i Cultura de la Comissió Europea (11 d’octubre), hi haurà la festa central.

Serà a L’Atlàntida, el dia 10 d’octubre, en una gala organitzada pel col·legi, el complex cultural i EL 9 TV. També es farà una exposició. En aquests moments s’està recollint material.

El Col·legi Sant Miquel, de tres línies, té gairebé 1.200 alumnes des de Primària fins a Batxillerat.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 874 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't