EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Una aportació de 10.000 euros d’Osona contra el Càncer permet millorar l’equip de ginecologia del CAP Osona de Vic

S’ha habilitat una nova consulta i s’ha comprat nou material relacionat amb la prevenció del càncer genital femení.


El 9 Nou
30/10/2012

Una aportació de 10.000 euros de l’associació Osona Contra el Càncer al CAP Osona de Vic ha permès millorar l’equipament de la unitat de ginecologia del centre. Concretament, s’ha habilitat una nova consulta, s’ha adquirit una nova sonda vaginal i un aparell per detectar lesions vulvars i de cèrvix. D’altra banda, també s’ha pogut comprar una màquina per comprovar possibles baixades de pressió mentre es realitzen algunes proves, un bisturí elèctric i una taula d’exploracions. El coordinador de ginecòlegs, el doctor Josep Grau, ha assenyalat que les noves adquisicions permeten millorar l’assistència a les pacients, la seva seguretat i que els professionals “puguin ser molt més resolutius”.

L’associació Osona Contra el Càncer ha fet arribar 10.000 euros al CAP Osona de Vic perquè el centre pogués remodelar un conjunt d’espais que els ha permès ajuntar en un mateixa zona diferents serveis de què ja es disposava i incorporar nous aparells per millorar l’àrea de ginecologia del centre.

El coordinador de l’àrea de ginecologia del centre, el doctor Josep Grau, ha assenyalat que amb aquestes incorporacions s’està potenciant “el pas intermig” entre l’assistència primària i l’hospitalària. D’aquesta manera, no serà la pacient qui acudeixi directament a l’hospital per a qualsevol problema, sinó que s’aconsegueix “una major eficiència” ja que les pacients s’adreçaran a l’hospital derivades per un expert del CAP i en coordinació amb els metges de família.

Gràcies a les noves instal·lacions, per exemple, quan els professionals facin les biòpsies i en cas que es detecti qualsevol problema, “el metge pot fer immediatament l’actuació que es requereixi”. Així, s’estalvia, en certs casos, que “la pacient acabi en una llista d’espera i ja se li pugui donar una resposta”, ha explicat Grau. En el cas que la biòpsia requereixi un tractament quirúrgic, el CAP té organitzats uns sistemes integrats conjuntament amb l’hospital per derivar-hi la pacient directament des del centre.

El doctor Grau ha explicat que les obres que s’han hagut d’executar han estat “mínimes”. A l’hora de construir la nova consulta s’ha tingut en compte enrajolar la sala, cosa que millora la seguretat en les petites intervencions, s’ha acondicionat una antiga màquina per realitzar ecografies, s’ha comprat una sonda vaginal i també utillatge bàsic. A més, s’ha pogut adquirir un aparell que “congela” berrugues, una patologia que està en augment – segons Grau – , una màquina que detecta la pressió a les pacients, o un bisturí elèctric que substitueix els antics bisturís que ja havien quedat obsolets. A més, la donació també ha permès comprar una taula d’exploracions, “que de cara a la comoditat de les pacients és bàsica”.

El coordinador del Servei d’Atenció Primària del CAP Osona, Miquel Casadevall, ha destacat que aquesta iniciativa és un “bon exemple” de la col·laboració entre una institució pública i la societat civil, cosa que ha permès millorar el servei del CAP.

100 casos de càncer ginecològic a l’any

El doctor Grau ha explicat que actualment, a Osona, es donen uns 100 casos l’any dels diferents tipus de càncers ginecològics. Per exemple, la taxa de mortalitat de càncer de cèrvix uterí a Osona, i gràcies a la tasca que es desenvolupa als CAP, “només se situa als cinc casos l’any”.

Actualment l’equip de llevadores consta de 18 professionals que tot i dependre d’aquesta unitat treballen pels diferents centres que hi ha repartits per la comarca. Una de les tasques de la unitat és dur a terme els cribatges de càncer de coll de matriu. De les 7.500 que es practiquen a l’any, un 10% obtenen resultats patològics que es deriven directament als professionals de la ginecologia. En aquest sentit, la coordinadora de llevadores Judit Tarrés assenyala que la tasca preventiva que estan duent a terme “és molt important per detectar anomalies a temps”.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't