EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Una ONG de Tavèrnoles farà una escola d’infermeria al Camerun

Després d’una estada com a cooperant, la infermera Núria Pagespetit ha muntat Insolàfrica.


El 9 Nou
11/11/2011

a fa més de dos anys que Núria Pagespetit, de Tavèrnoles, va viatjar com a cooperant a Kribi, al sud del Camerun, per fer d’infermera. Allà es va adonar que la preparació de les infermeres era deficient, i va decidir muntar una ONG per tal de crear una escola d’infermeria. Així va néixer, el maig passat, Insolàfrica , que es va presentar divendres passat a l’ajuntament de Tavèrnoles.

“Moltes de les infermeres d’allà no tenen títol i aprenen l’ofici”, diu Pagespetit, “però si ells mateixos estan preparats no fa falta que hi vagi tanta gent a cooperar”. A la regió sud del Camerun, on es troba Kribi, a més, “hi ha molta mancança d’escoles”. La infermera juntament amb el seu marit, Jordi Homs, i una altra parella, Teia Cabeza i Albert Fabregó, en són els impulsors. Ells han preparat el projecte, però serà un equip del Camerun, encapçalat pel professor d’infermeria ja jubilat Ngaly Jack, qui es cuidarà de la docència i el monitoratge, “ell ja tenia la idea de fer l’escola, però no els recursos”, diuen.

Els impulsors treballen amb l’objectiu d’engegar el primer curs d’infermeria el setembre de l’any que ve, amb 40 alumnes, tot i que l’escola tindrà una capacitat de 120 alumnes, és a dir, tres cursos, i també tindrà un internat. Calculen que l’any 2015 sortirà la primera promoció de titulats.

Es tracta d’un projecte ambiciós i molt important per a la salut de les persones de la zona, però els impulsors de l’ONG el tiren endavant “amb molta força i molta il·lusió”. Ara els toca buscar finançament, “sabem que el moment no és bo, però la gent és molt solidària”, diu Jordi Homs. Insolàfrica busca la complicitat de socis, entitats i fundacions que vulguin participar en el primer projecte que es fa al Camerun amb aquestes característiques. “S’han fet projectes d’hospitals, de centres d’atenció primària i escoles infantils, però aquest és el primer projecte que crearà una escola d’infermeria”, diu Pagespetit.

A banda de compartir, treballar i col·laborar amb Kribi en l’atenció al malalt, en la formació dels treballadors i en la millora de les estructures sanitàries, els socis d’Insolàfrica tenen molt clar que ho faran sense deixar de banda la cultura local. És per això que l’escola serà privada, i els alumnes que hi vulguin accedir hauran de tenir els estudis que aquí correspondrien a la selectivitat. De totes maneres, “tothom hi tindrà accés”, diu Teia Cabeza. L’escola comptarà amb vuit places becades, o formes tan diverses de pagament com els microcrèdits, o el treball a l’internat o la cuina.

Aquest any, Insolàfrica comprarà el terreny de tres hectàrees on es farà l’escola, “l’hem de netejar, tancar-lo, posar-hi aigua i llum, i ja podrem començar a fer l’escola”, diu la infermera, que té previst començar les obres al mes de febrer.
De moment, l’ONG compta amb la implicació de l’Ajuntament de Tavèrnoles i l’Àrea de Cooperació del Col·legi d’Infermeria de Barcelona.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 86 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't