EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vic aparca temporalment l’aplicació dels nous criteris d’empadronament fins a disposar d’un segon informe jurídic

L’Ajuntament de Vic demanarà un segon informe jurídic que validi l’elaborat pel secretari sobre la legalitat del nou sistema d’empadronament. Aquest no s’aplicarà fins que pugui discutir-se en ple una moció contrària al mateix d’ICV. El ple d’avui ha aixecat una gran expectació mediàtica.

El 9 Nou
13/01/2010

Segons ha explicat l’alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal (CiU), en el ple d’aquest dimecres, l’objectiu del consistori passa per ‘avançar’ amb els nous criteris però aquests no es començaran a ‘aplicar’ fins al mes de febrer un cop es disposi d’aquests informes i s’hagi fet un debat a fons amb l’oposició.

El cap de l’oposició i portaveu de PxC, Josep Anglada, considera que la mesura es pren perquè el govern percep l’augment del seu pes electoral i demana que el govern també denunciï els immigrants a la policia, una opció no contemplada.

Segons fonts de l’Ajuntament de Vic, l’informe jurídic extern no serà vinculant perquè hi ha plena confiança en els serveis jurídics municipals. Tot i això la mesura no es comença a aplicar pendent del debat amb la resta de grups polítics i de poder contrastar l’informe municipal amb el nou informe.

Tot i que l’alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal, no s’hi ha referit directament, dos dels grups del govern (PSC i ERC) sí que han deixat clar en la seva intervenció que si alguna ‘instància superior’ de l’àmbit jurídic ‘dictamina al contrari’, en paraules del portaveu d’ERC, Joan López, aquest aspecte es podria modificar.

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal (CiU), ha assegurat en la seva intervenció en el ple que vol treballar per la convivència però assegura que cal prendre mesures per millorar la gestió d’aquest fenomen. L’alcalde diu que la mesura vol ‘posar ordre i millorar la convivència’. El polític democratacristià ha admès que ‘llegint els resultats electorals’ s’entén que hi ha qui percep la immigració com ‘algú que abusa de la seva generositat’ i considera que cal atacar aquest malestar. Per Vila d’Abadal, no es pot integrar gent ‘sense poder donar plens drets’. L’alcalde ha demanat disculpes i ha admès que en determinants moments ‘no han sabut donar la informació’ respecte als nous criteris.

Des del grup d’ERC, el regidor d’Acció Social, Joan López, diu que ningú pot dubtar de la bondat integradora de la ciutat que ha iniciat projectes com el ‘Model educatiu Vic’ o els Espais de Benvinguda Educativa (EBE). López ha assenyalat l’Estat com a part del culpable de que la gestió de la immigració no funciona. ‘L’Estat no compleix’ ha assenyalat el regidor vigatà que ha denunciat que no fa els visats que pertoquen o ha denunciat el poc control fronterer a l’entrada del Marroc.

El portaveu socialista, Josep Burgaya (PSC), considera l’impacte mediàtic generat com a fruit d’una ‘desinformació’ que ha assegurat ‘en molts casos ha estat interessada’. El regidor socialista ha assegurat que han optat per polítiques que defensessin la integració però ha admès que les onades migratòries generen problemes i que ara opten per per posar ordre al padró i evitar les accions fraudulentes fent una interpretació ‘estricte’ de la llei.

El portaveu de la PxC i cap de l’oposició, Josep Anglada, ha utilitzat el seu to habitual i ha assegurat que amb aquesta mesura el govern municipal s’acosta a les seves tesis. El polític populista vigatà ha demanat que els immigrants il·legals no rebin cap tipus d’ajuda perquè ‘no aporten res de bo’. En aquest sentit, ha insistit en l’obligació que l’Ajuntament comuniqui la presència d’estrangers il·legals a la ciutat a la subdelegació del Govern perquè aquests ‘s’han d’expulsar’. Per Anglada, el canvi de criteris d’empadronament ‘no significa deixar de donar ajudes als immigrants’. Aquestes ajudes, segons ell, van en detriment dels ciutadans autòctons.

La portaveu de la CUP, Laia Jurado, considera que la situació creada és fruit ‘d’un problema mal resolt’. En aquest sentit, l’opció independentista demana un ‘debat polític i social real’ i que no s’apliquin mesures que poden anar en contra dels drets humans. Jurado considera que els criteris es modifiquen per ‘raons electoralistes’ . La regidora de l’oposició considera que si el percentatge d’estrangers a qui poden afectar els nous criteris és només del 2% ‘no cal que s’apliqui perquè el problema real que tenim deu ser un altre’.

Des d’ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, ha criticat la mesura i ha assegurat que el seu grup està disposat a ’emprendre accions legals’ per si no s’empadrona a sense papers. Tornafoch ha criticat que des de que l’equip de govern va anunciar els nous criteris aquests s’han anat modificant.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 446 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't