Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Vic aprova un pla d’inversions de 10,8 milions pel que resta de mandat, amb el suport del govern, PSC i SI

L’aprovació del pla d’inversions va escenificar un canvi en les relacions de l’equip de govern amb l’oposició. CUP i Iniciativa es van abstenir, mentre que PxC va votar-hi en contra amb un discurs molt diferent al del dia que van donar suport al pressupost.

  • El 9 Nou
  • 07/05/2013 | 8:40

Josep Anglada va qualificar el pla de llastimós i va dir que eren uns números personalistes del regidor d’Economia, Antoni Serrat. Anglada va fer notar que el pla d’inversions no contempla la nova biblioteca, després que el regidor de Cultura, Joan López, anunciés setmanes enrere el compromís de la conselleria de Cultura.

Entre les inversions previstes destaquen els 1,7 milions per acabar l’escola Vic Centre o els 1,4 milions a desplegar en tres anys per aplicar l’administració electrònica. També es preveuen 220.000 euros per fer un nou menjador social o 210.000 a invertir en tres anualitats comprar l’espai ETC. Dels 10,8 milions del pla d’inversions, el 40 per cent els aporta directament l’Ajuntament. La resta provenen de subvencions de la Diputació i la Generalitat i de la concessió administrativa d’una nau de propietat municipal. Els grups de l’oposició van qualificar el pressupost de poc ambiciós o de prioritzar l’obra per sobre de la vessant social.

La millora de l’entorn dels rius, la implantació de la recollida de deixalles porta a porta o la urbanització de la rambla de l’Hospital i la plaça Gerbert d’Orlhac, en el marc del pla de barris, són altres de les inversions previstes.

El ple també va aprovar tres mocions a favor de suprimir la delegació del govern espanyol a Catalunya, a favor de la sobirania fiscal de Catalunya i reclamant millores a l’estació de tren de Vic.

Nota de premsa de l’Ajuntament de Vic

Vic aprova 10,8 MEUR en inversions pels pròxims dos anys i mig

S’aproven dues mocions per exercir la sobirania fiscal i per suprimir de la delegació i subdelegacions del govern espanyol a Catalunya

L’Ajuntament de Vic va celebrar ahir a la tarda-vespre, durant cinc hores, el Ple Municipal ordinari d’aquest mes de maig amb 14 punts a l’ordre del dia. Destacar que entre tots els punts exposats el més important va ser el pla d’inversions pels pròxims dos anys i mig. Aquest preveu una inversió de 10,8 MEUR en projectes de millora per la ciutat de Vic.

El ple va donar compte del nomenament de dues places de personal funcionari interí l’àrea Social de l’Ajuntament de Vic. Es tracta d’una plaça d’educador/a social i una altra de treballador/a social.

En segon i tercer lloc el ple va aprovar que en certes situacions d’incapacitat laboral degudament justificades tot el personal de l’Ajuntament de Vic (intervencions quirúrgiques, risc durant l’embaràs o conseqüències derivades per violència de gènere) percebrà les prestacions des del primer dia un complement de la prestació econòmica de la Seguretat Social, fins al 100 % de les retribucions establertes.

El ple també va modificar el catàleg de llocs de treball de l’Ajuntament de Vic per l’any 2013. En concret, s’ha adequat determinats nivells de complements de destí com també alguns imports de complements específics de llocs de treball de l’àrea social, de cultura i ciutadania i de Coneixement i Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Vic.

El ple també va donar llum verda a l’addenda del conveni de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal d’Osona per a la gestió de l’oficina jove de Vic durant tot l’exercici 2013. Aquest es concreta en que el departament de Benestar Social i Família aportarà al Consell Comarcal d’Osona una quantia de 44.780 € per a les despeses de funcionament de l’Oficina Jove.

Els punts 6, 7 i 8 de l’ordre del dia del ple van donar compte dels informes sobre la morositat en operacions comercials de l’Ajuntament de Vic, de l’OFIM i de l’IME al llarg del primer trimestre de 2013, tal i com marca la llei.

El punt més important d’aquest ple va ser l’aprovació del pla d’inversions 2013-2015 amb una xifra de 10,8 M€ en projectes de millora per diferents àmbits de la ciutat. El punt va ser aprovat per CiU, ERC, Si i PSC; ICV i CUP es van abstenir i PxC va votar-hi en contra. El Pla d’Inversions es concreta en l’execució de 36 actuacions que ajudaran a millorar Vic. Destacar que del total d’inversió, un 60% procedirà de subvencions d’altres administracions (Generalitat, Diputació, Fons Europeus o concessions privades) i el 40% restant parteix del mateix Ajuntament de Vic (a través de venda de parcel·les i/o recursos ja disponibles i establerts). En aquest sentit, el regidor d’Economia i Serveis, Toni Serrat va exposar que es tracta d’un pla d’inversions “realista i que toca de peus a terra”. Per la seva banda, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal va remarcar que “davant la greu crisi econòmica que vivim ens obliga a presentar aquest pla d’inversions amb un esforç de contenció”. Tot i així el mateix alcalde va recordar que l’Ajuntament de Vic ja va aprovar uns pressupostos on la demanda social ja estava coberta amb tots els nivells i ara, amb aquest pla inclou projectes que impulsen les noves tecnologies (amb l’implantació de l’e-administració – 1,4 MEUR) o bé pel finançament de la finalització de l’Escola Centre (1.700.000 €), entre altres.

(Veure quadre d’inversions al document adjunt)

El regidor de Solidaritat, Iban Lapeira, va demanar “poder obrir-lo a la ciutadania i que aquesta pogués participar-hi activament”. Per la seva banda, el regidor d’ICV, Xavier Tornafoch va mostrar el seu desacord amb l’equip de govern i va definir que es tracta d’un “pla d’obres” amb una manca d’accions dirigides a les persones. El regidor de PSC, Jacint Raurell va exposar que es tracta d’un “pla d’inversions realista des del punt de vista econòmic, però resignat si es mira des d’un punt de vista de projecte de ciutat”. Nil Puigivila de la CUP va reclamar més temps per poder estudiar a fons el document, a la vegada que posà en dubte el finançament de tercers o privats que està previst. Finalment, el portaveu de PxC, Josep Anglada va titllar el pla de “dolent per la ciutat”.

També, i com cada any, s’aprovà el conveni sobre el pla d’informació i vigilància contra incendis forestals per aquest any. Aquest es concreta en col·laborar en el procés de selecció del personal que participarà en aquest pla i finançar amb una quantitat de 161,50€ per a despeses de manteniment.

Finalment aquest ple ha suposat l’aprovació definitiva del reglament de funcionament del Consell de la Pagesia, un òrgan de consulta i assessorament en matèria agrícola, ramadera i forestal i que ha d’esdevenir una “associació de veïns d’aquest sector”, segons paraules del mateix regidor d’Urbanisme, Josep Rafús.

El darrer punt de l’ordre del dia inclou la “Declaració de Lleida, ciutats i pobles per l’educació ambiental”. Aquesta declaració respon el compromís que tenen la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat en matèria d’educació ambiental. Cal apostar per aquestes polítiques que afavoreixen la transmissió de valors de sostenibilitat i que es concreten en la gestió de residus, l’eficiència energètica, la mobilitat, la qualitat de l’aire, el cicle de l’aigua o la protecció de territori i de la biodiversitat.

Per altra banda, el Ple va debatre sis mocions:

A/ MOCIÓ DE L’AMI, PRESENTADA PER CiU, ERC, CUP I SI, PER DEMANAR LA SUPRESSIÓ DE LA DELEGACIÓ I SUBDELEGACIONS DEL GOVERN ESPANYOL A CATALUNYA. APROVADA PER UNANIMITAT.
El text exposat per l’AMI (Associació de Municipis per la Independència) demana textualment la supressió de la delegació del govern espanyol a Catalunya, així com la de les subdelegacions que hi ha a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, per obsoletes, inoperants i buides de competències. A la vegada reclama que es retirin tots els processos contenciosos iniciats per la delegació de govern espanyol a Catalunya als ajuntaments catalans en referència a acords adoptats per ells mateixos.

B/ MOCIÓ DE L’AMI SOBRE LA SOBIRANIA FISCAL DE CATALUYA. APROVADA pels vots favorables de CiU, ERC, CUP, PSC, ICV i SI; i el vot en contra de PxC.
La moció denuncia que ·des del govern de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments catalans s’ha de continuar donant servei a la ciutadania, però les limitacions que se’ls imposa per Llei suposen un greu obstacle per la seva execució i pel desenvolupament de la seva autonomia”. Davant d’aquest context l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), durant la passada Assemblea General celebrada a Vilanova i la Geltrú, va aprovar una moció on mostrava el compromís amb la Declaració de Sobirania del Parlament català i ple suport a l’exercici de la sobirania fiscal per part de tots els membres de l’Associació.

Per aquesta raó des del consistori vigatà s’aprovà iniciar els mecanismes necessaris per tal de procedir el pagament de l’Impost sobre la Renda a les Persones Físiques i l’impost sobre el Valor Afegit a l’Agència Tributària de Catalunya, a partir del mes de juliol. L’alcalde de la ciutat, Josep M. Vila d’Abadal va posar de relleu que es tracta “d’un pas previ per tenir la independència i la llibertat plena del nostre país”. També va recordar que es fa dins el marc de la legalitat, ja que primer l’Agència Tributària de Catalunya recapta tots els diners i tot seguit els envia a l’Agència Tributària Espanyola. Amb aquest fet el govern de Catalunya podrà saber exactament la quantitat de diners que es recapten i s’enforteix l’estructura pròpia per posteriorment esdevenir independents.

C/ MOCIÓ PRESENTADA PER PxC I CiU PER UNES INSTAL·LACIONS DIGNES A L’ESTACIÓ DE TREN DE VIC. APROVADA amb els vots a favor de CiU, PxC, PSC i SI; l’abstenció d’ERC i ICV i el vot en contra de la CUP.

La moció remarca que davant el “lamentable estat que es troba actualment l’estació de tren de Vic, i el seu despreocupat estat de manteniment” cal prendre accions des del mateix Ajuntament que apunten amb adreçar-se formalment a RENFE per reclamar les millores necessàries; sol·licitar a l’empresa ADIF juntament amb Rodalies-RENFE perquè s’arribi a un acord el més aviat possible per fer aquestes reformes i finalment, demanar en un termini màxim de dos anys que es finalitzi el projecte executiu sobre el desdoblament de la línia del tren entre Barcelona i Ripoll. La moció va acceptar una esmena presentada pel grup socialista en la que s’indica que també es faci una millora del bar de l’estació.

D/ MOCIÓ DE LA CUP EN SUPORT A LA CAMPANYA DE BOICOT, DESINVERSIONS I SANCIONS (BDS) CONTRA ISRAEL EN MOTIU DEL 65È ANIVERSARI DE LA NAKBA PALESTINA. REBUTJADA.

E/ MOCIÓ D’ERC EN SUPORT ALS CORRESPONSALS DE CATALUNYA RÀDIO I DEFENSA DEL SERVEI PÚBLIC DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ CATALANS. RETIRADA per tornar-la a redactar en una ponència.

El document exposa que davant la decisió de prescindir del servei de la xarxa de corresponsals territorials presa per la direcció del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), cal que es replantegi de nou, ja que anirà en detriment a la cobertura informativa al territori i a la funció de servei públic a la ciutadania. La moció cita “que la xarxa de corresponsals suposa únicament el 0’35% del pressupost anual de la corporació (125.000€)”. I per tot això s’insta a la mateixa direcció a que reconsideri la decisió presa i així permetre mantenir el sistema de mitjans de comunicació públics catalans “que sempre han tingut un paper fonamental en la promoció de l’ús social del català, en donar conèixer la nostra cultura i història i en donar cobertura informativa a tot el territori català”.

Després d’un llarg debat entre tots els grups municipals i possibles esmenes d’algunes de les formacions polítiques, Joan López en representació d’ERC va manifestar que com que hi havia la voluntat de poder-la aprovar amb el màxim de vots favorables es prepararia millor i així es debatria properament.

F/ MOCIÓ D’ICV-EUIA-EP PER DEFENSAR LA FUNCIÓ SOCIAL DE LA PROPIETAT D’HABITATGES: UN FONS SOCIAL CATALÀ D’HABITATGES I EL LLOGUER FORÇOS DELS HABITATGES BUITS. REBUTJADA. Va rebre 8 vots a favor (CUP, PSC, ICV i CUP); 5 abstencions (PxC) i 8 en contra (CiU) i l’alcalde va haver d’exercir el seu vot de qualitat.

El ple de l’Ajuntament de Vic va tornar a ser emès en directe per internet, a través del web www.vic.cat.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.