EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vic distribuirà 19.000 enquestes per conèixer l’opinió dels veïns sobre com ha de ser el nou poum

L’Ajuntament de Vic ha donat el tret de sortida a l’elaboració del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). I ho […]


El 9 Nou
11/04/2016

L’Ajuntament de Vic ha donat el tret de sortida a l’elaboració del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). I ho ha fet amb bon peu perquè, dimecres al vespre, el ple va aprovar per unanimitat el programa de participació ciutadana. La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, de CiU, valora aquesta entesa i es compromet a vetllar perquè el consens es mantingui al llarg de tota l’elaboració del planejament.

El POUM s’ha d’elaborar de nou perquè l’actual, en vigor des de l’any 2011, va ser anul·lat per una sentència judicial. El treball, com explica el coordinador del POUM, Pere Solà, comença amb el procés de participació ciutadana, un requisit exigit per llei per copsar l’opinió dels veïns. Solà, acompanyat per les arquitectes Núria Oliver i Marta Rofín, detalla que amb aquest procés inicial, vertebrat a partir de la difusió de 19.000 enquestes i de l’organització de cinc taules de debat sectorials, es recollirà el pols ciutadà sobre com ha de ser la ciutat del futur. Aquestes inquietuds s’incorporaran en un primer document genèric, anomenat avanç de pla. A l’estiu es vol tenir a punt. Les línies mestres incloses a l’avanç de pla es concretaran en un document que se sotmetrà a l’aprovació inicial del ple, pas previ a obrir un període d’al·legacions. Aquestes al·legacions es resolen, estimant-les o denegant-les, en el marc de l’aprovació provisional, un document ja molt treballat que incorpora també informes d’organismes supramunicipals amb competències sectorials. I, després, és la comissió territorial d’Urbanisme a la Catalunya Central l’ens que en farà l’aprovació definitiva. Un cop incorporades les modificacions que calgui en un text refós es procedirà a la publicació perquè entri en vigor. Aquest circuit pot representar dos anys de feina.

Un procés que costarà 400.000 euros precipitat per un revés judicial

Que es revisi el POUM és fruit d’un revés judicial. L’any 2010 es va aprovar un nou planejament en vigor l’any 2011. L’ortodòxia xifra en un període d’entre 12 i 15 anys la seva vigència. Però una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar el POUM l’any passat perquè el sector de Genís Antel es considera inundable, circumstància que no quedava resolta amb el document aprovat per l’Ajuntament i validat, també, per la Generalitat. Davant d’això, es va fer un recurs al Suprem. Les opcions que prosperi són nul·les –la competència és del TSJC–, però el fet que s’hagi admès a tràmit ha deixat l’aplicació de la sentència en punt mort. Això significa que, ara, el planejament anul·lat és vigent i, per tant, es guanya temps per avançar en el nou per no haver-se de regir per l’anterior, de 1981. El cost d’aquest procés, que permetrà adequar les previsions a un nou context econòmic –es reduirà el creixement–, serà d’uns 400.000 euros.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 112 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't