EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vic és un dels sis municipis de Catalunya on ja es dóna la píndola abortiva al CAP

El CAP Nord de la ciutat comença a desplegar un pla pilot, juntament amb cinc més del país. Les embarassades han de combinar dos fàrmacs amb la supervisió d’una llevadora i un ginecòleg.

El 9 Nou
07/03/2011

El CAP Vic Nord és un dels sis únics ambulatoris de tot Catalunya que s’han inclòs a un pla pilot del Departament de Salut per distribuir-hi la píndola abortiva per fer interrupcions voluntàries de l’embaràs, juntament amb centres de Barcelona, Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), Vilanova i la Geltrú (Garraf), Mataró (Maresme) i Badalona (Barcelonès).

Els professionals de Vic han rebut formació específica, des de l’atenció primària fins als responsables de salut sexual i reproductiva, que treballen en coordinació amb els serveis d’obstetrícia i ginecologia de l’Hospital General de Vic. Durant el mes de febrer, el CAP Vic Nord ja ha atès 10 peticions d’embarassades.

Aquest mètode, vàlid durant les primeres set setmanes de gestació, permet aconseguir “una eficàcia d’entre el 94% i el 97% dels casos”, segons Gemma Falguera, responsable del servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) a la Catalunya Central. Fins ara existia un tractament molt semblant als hospitals, però que no estava destinat a les interrupcions voluntàries de l’embaràs a petició de l’embarassada.

El tractament es desenvolupa amb un combinat de dos medicaments. El primer, la mifrepistona, provoca “que es desprengui el sac gestacional de l’úter”, segons Falguera. La segona fase del tractament comença “deixant passar de 36 a 48 hores”, quan “es recomana la presa de quatre comprimits” d’un altre medicament, el misoprostol, que “ajuda a expulsar el sac gestacional”, en un marge d’entre sis i vuit hores més tard.

Per fer la interrupció de l’embaràs amb fàrmacs, la dona ha de passar per tres visites mèdiques. A la primera, una llevadora avalua el seu cas i si l’embaràs es troba en les set primeres setmanes se li ofereix com a oportunitat, tot i que si ho prefereix també pot recórrer a l’alternativa quirúrgica.

En cas que opti pel tractament amb medicaments hauran de assar almenys 72 hores fins que torni a tenir visita, ara amb el ginecòleg. “Es deixa un temps prudencial abans de la segona visita per reflexionar si volen continuar endavant amb la interrupció i seguint la normativa legal”, argumenta Falguera. Ja amb el ginecòleg, la dona embarassada ha de firmar el consentiment, li expliquen com funciona el tractament i li donen un kit amb els medicaments. Dues setmanes més tard el ginecòleg en fa el control i seguiment.

· L’alternativa passa pel quiròfan de les clíniques acreditades

Amb aquesta prova pilot, la interrupció voluntària de l’embaràs a petició de la dona passa a tenir dos camins possibles. L’alternativa que s’ha utilitzat fins ara, que es continua fent, és amb una intervenció als quiròfans de clíniques acreditades. Ara quan les dones van al CAP Vic Nord els donen les dues possibilitats, segons la seva preferència.

A diferència del tractament farmacològic, el pas pel quiròfan permet intervenir-hi durant més temps, fins a les 14 setmanes en clíniques acreditades (22 setmanes si es demostra un problema per al fetus o per la salut de la mare). En el cas de la píndola abortiva, que evita el pas pel quiròfan, s’ha de subministrar abans de complir les set primeres setmanes, quan hi ha més garanties d’èxit. Si s’espera més, es perd efectivitat.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 293 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't