EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vic estudia fer la recollida de deixalles porta a porta

L’Ajuntament, via Agència de Residus, espera un informe que n’ha d’avaluar la viabilitat.

El 9 Nou
06/05/2013

L’Ajuntament de Vic està estudiant implantar la recollida de deixalles porta a porta. Aquest sistema, que ja s’aplica en municipis bàsicament del sud d’Osona, permet incrementar el percentatge de recollida selectiva. A Vic, ara, aquest percentatge és del 48,54%. Amb el porta a porta, sol enfilar-se per sobre del 70%. La decisió no està presa. “Ho estem estudiant seriosament”, confirma el regidor de Serveis, Antoni Serrat.

En aquests moments, a Catalunya ja hi ha uns 80 municipis que fan el porta a porta. A Osona, el primer va ser Tona, que el va implantar l’any 2000. Després, es va estendre. La Mancomunitat La Plana, que agrupa ajuntaments del sud, n’ha estat abanderada. De municipis de la mida de Vic, però, no n’hi ha precedents. A Europa, sí. Per això, mesos enrere una delegació de Vic va ser al nord d’Itàlia per conèixer l’experiència de Castelfranco, ciutat de més de 30.000 habitants, i la de Cinisello Balsamo, d’uns 90.000. Van comprovar que funciona.

Abans de prendre cap decisió, però, l’Ajuntament vol tenir clars tots els pros i contres. Per això, via Agència de Residus, s’ha encarregat un estudi a una consultora. Aquest estudi indicarà els costos econòmics que requeriria la implantació d’aquest sistema que, per la tipologia urbana de Vic, hauria de tenir particularitats segons les característiques arquitectòniques de cada barri. “Quan tinguem les dades ho volem valorar tot”, concedeix el regidor d’Urbanisme, Josep Rafús, partidari, com Serrat, de buscar un acord polític ampli. La intenció és que abans d’acabar l’any 2013 es pugui prendre una decisió. En un o altre sentit.

De fons, hi ha la voluntat de fer un pas endavant en la recollida selectiva. Segons dades de l’any 2012, a Vic es van generar 18.002 tones de residus. Per cinquè any consecutiu baixa. La mitjana per habitant és d’1,2 quilos de deixalles. Menys que la catalana, que és d’1,47, en dades de l’any 2011. Aquesta és una dada positiva. I la recollida s’està fent bé. Els residus recollits suposen un 48,54% –la mitjana de Catalunya està al voltant del 40%–, percentatge superior al de fa un any (45,94%). Des de fa exercicis, però, es mou poc. “Ens hem estancat; hem de fer un pas endavant”, constata Serrat a l’hora de valorar que el rebuig encara representa la meitat dels residus i, dins aquesta meitat, un 41% és matèria orgànica.

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 295 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't