EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vila d’Abadal a la inauguracó de la reforma del barri: “Vic, sense el Remei, no és Vic”

Després de prop de dos anys d’obres i més de vuit milions d’euros d’inversió, aquest dissabte va quedar inaugurada la reforma de bona part del barri del Remei de Vic.

El 9 Nou
27/09/2010

Pràcticament ni una veu discordant: tots els carrers on s’hi ha actuat presenten un aspecte impecable. L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, i el director general d’Arquitectura i Paisatge, Joan Ganyet, van ser els encarregats de presidir la inauguració.

“Avui és un dia gran per a Vic”. Amb aquestes paraules va començar el seu discurs l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, en la inauguració, dissabte, de la reforma que s’ha fet a diverses zones del barri del Remei. “Hem canviat el barri, però conservant la seva essència històrica, com tots volíem”, va dir Vila d’Abadal. Amb les obres, el Remei ha fet un pas endavant espectacular. Dissabte no hi havia ni una veu discrepant: tothom estava d’acord que la transformació del barri és notable i que aquesta vegada la feina s’ha fet ben feta. Un periodista arribat de Barcelona ho comentava: “La setmana passada vaig ser en un barri de Salt amb molta immigració. En comparació, el Remei és una zona residencial de Begur”.

Tot i que el moment convidava a deixar-se endur pel triomfalisme i l’eufòria, l’alcalde va fer un discurs responsable i realista. L’arranjament dels carrers ajudarà molt que es pugui viure millor al barri, però Vila d’Abadal no va obviar que els veritables problemes del Remei són, en la majoria de casos, a l’escala. Per això, va remarcar la necessitat d’integrar “els que han vingut, perquè s’hi quedaran i els hem de fer vigatans. Han de viure com nosaltres i, per això, els hem d’ajudar”.

L’alcalde va recordar que el Remei és el barri d’entrada de Vic i, per tant, el que acull la immigració: “Primer”, va dir, “va ser gent de la comarca, pagesos, que venien a treballar a Vic i que es van quedar al Remei; després, va arribar la immigració d’altres punts d’Espanya, als anys cinquanta i seixanta, una immigració més fàcil d’integrar que l’actual, i ara arriben persones de tot el món”.

Vila d’Abadal va admetre que “encara hi ha gent que menysprea el Remei, el tenen com un barri de segona, però cal deixar clar que Vic sense el Remei no és Vic”. A l’hora de ser realista, però, no es pot amagar que entre la gent que escoltava el discurs de l’alcalde no hi havia cap nouvingut.

A part de diverses activitats com un concert de la Coral del Remei, una desfilada de modes i les parades de botigues al carrer, la inauguració va consistir en un recorregut de les autoritats i d’alguns veïns per la majoria dels carrers reformats. En diversos punts hi havia instal·lada una fotografia antiga de gent del barri. En aquests llocs, Joan Albert Argerich, un històric de la comunicació a Catalunya que ha coordinat la informació de les obres, entrevistava diverses persones del barri, des dels presidents dels veïns i dels botiguers, Santi Collell i Antoni Brachs, fins al pare Lluís Rocaspana, rector de la parròquia del Remei, passant per una noia d’origen iranià que viu al barri, Joan Canudas, antic carter, Anna Aumatell, una veïna que va recordar els correbous de quan era petita, o el regidor Josep Rafús, que va explicar els detalls tècnics de les obres. També es va entrevistar, ja al final, l’historiador vigatà Jordi Figuerola, que va recordar que el Remei era l’entrada de Vic “per ordre de Jaume I”. Figuerola va remarcar que Vic té dos centres: “El centre històric, que és el que comprèn el nucli antic, i el centre modern, que és el barri del Remei”. Figuerola va assegurar que quan atén visitants sempre els porta al barri del Remei.

En representació de la Generalitat, va assistir a la inauguració el director general d’Arquitectura i Paisatge, Joan Ganyet. La majoria dels regidors vigatans també hi eren. Qui no hi va anar va ser el líder de PxC, Josep Anglada. Dissabte es va estimar més anar a Lleida, a presentar la llista de PxC d’aquesta circumscripció a les eleccions catalanes.

Les obres del Remei, incloses al Pla de barris, han costat 8,27 milions d’euros, que han aportat a parts iguals el govern central, la Generalitat i l’Ajuntament. En total s’han arranjat 11 carrers, s’han plantat 222 arbres i s’han posat 126 fanals, 65 bancs i 50 papereres.

LA PREGUNTA

Qui és favorit a les eleccions presidencials dels EUA?

En aquesta enquesta han votat 561 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't