EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Vila d’Abadal tanca la polèmica de l’empadronament dient que ha de servir perquè l’Estat “canviï” la llei

En el ple municipal, l’alcalde ha dit, en referència a algunes iniciatives legislatives, que arran de la polèmica s’estan ‘revisant’ les normes. Vila d’Abadal conclou que s’ha posat en primer pla el debat sobre la immigració.

El 9 Nou
03/02/2010

L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal (CiU), considera que la polèmica generada pels nous criteris d’empadronament que volia aplicar ha de servir perquè l’Estat ‘canviï’ la llei d’empadronament. La CUP considera que tot plegat ha servit per posar ‘la catifa vermella’ a la ‘ultradreta catalana’ (PxC) per entrar al Parlament. Josep Anglada, de la PxC, diu que l’alcalde s’ha ‘acovardit’ retirant els criteris. L’informe encarregat a l’advocat Miquel Roca ha costat 2.000 euros.

L’alcalde, que ha intervingut per defensar el posicionament del govern municipal, diu que han acatat el dictamen de l’advocat de l’Estat perquè un alcalde ‘tossut’ no pot portar la ciutat a un ‘atzucac’. Vila d’Abadal diu que el debat generat ha servit per alertar que ‘algunes’ polítiques públiques que es fan en matèria d’immigració s’han de ‘corregir’ perquè si segueix el mateix ritme d’arribada d’estrangers dels darrers anys el sistema d’acollida ‘pot portar a la destrucció del mateix sistema’. L’alcalde aposta perquè el debat sobre el tema segueixi però sense està en el primer pla dels mitjans de comunicació. En aquest sentit ha assegurat que el proper Consell de la Ciutat, un fòrum integrat per tot tipus d’agents socials de Vic, es debatrà sobre immigració.

Vila d’Abadal admet que la imatge de la ciutat que es pot haver rebut des de l’exterior ha estat ‘la que ha estat’ però que aquest biaix s’ha ‘corregit’. L’alcalde de la capital osonenca ha dit que més enllà de dictàmens o informes jurídics ningú pot negar que als padrons de la ciutat hi ha ‘desordre’. El polític democratacristià sentencia que amb l’anunci que va fer de la voluntat de no empadronar sense papers ‘mai s’ha posat en perill els drets dels ciutadans’.

Als bancs de l’oposició s’han fet retrets al govern municipal format per CiU, PSC i ERC però en sentits molt diferents. El president del partit i portaveu de la PxC a l’Ajuntament de Vic, Josep Anglada, considera que la polèmica per l’empadronament ha estat una ‘estratègia errònia’ per frenar la ‘pujada espectacular’ que farà el seu partit. Anglada considera que, malgrat l’informe de l’advocat de l’Estat, l’alcalde havia de tirar endavant els nous criteris perquè amb la seva retirada ‘desautoritza’ al secretari municipal que havia fet un informe favorable a la mesura. La retirada demostra, segons Anglada, que ‘no hi havia convenciment’.

Des de la CUP, el regidor Quim Soler, ha demanat ‘passar pàgina’ en una polèmica que ha consistit en veure ‘qui la deia més grossa’. El regidor independentista considera que el més beneficiat de tot plegat ha estat Anglada i la PxC per la propaganda que s’ha fet de la formació i de les seves idees racistes. Soler considera que la immigració genera uns problemes que s’han de resoldre ‘entre tots’ i no pas ‘tots contra tots’.

Des d’ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, ha apostat també per ‘donar el debat de l’empadronament per tancat’. El regidor ecosocialista ha insistit que cal debatre sobre immigració però d’una manera reposada i entenimentada.

El debat s’ha produït en la discussió de mocions de la PxC sobre l’empadronament que han estat rebutjades amb els vots contraris de la resta de formacions. ICV-EUiA que també havia presentat una moció sobre el dret a l’empadronament l’ha acabat retirant interpretant que el conflicte creat ja s’havia resolt amb el dictamen de l’Estat.

En el torn de precs i preguntes, tots els grups polítics de l’oposició han demanat al govern que precisés quin era el cost que havia tingut per les arques municipals l’informe jurídic fet per l’advocat Miquel Roca sobre els nous criteris d’empadronament. Segons ha informat el primer tinent d’alcalde, Xavier Solà (CiU), l’informe i assessorament ha tingut un cost de 2.000 euros més el 16% d’IVA. Aquesta factura serà assumida per una partida de la que ja disposa el consistori per encarregar estudis jurídics. A més de la carta de dues pàgines, Roca també va realitzar, segons Solà, trobades amb tècnics municipals i amb el mateix alcalde. L’informe, assegura en paraula de Solà, deia que aquesta ‘és una competència que no és nostre’ pel que es va demanar el dictamen del Ministeri de l’Interior.

L’Ajuntament de Vic va anunciar a finals del 2009 que modificaria els criteris d’empadronament. Els nous criteris comportaven no empadronar al municipi a aquells estrangers que no podessin aportar un visat i s’aplicaven en funció de la interpretació que es feia de la nova Llei d’Estrangeria.

La mesura va suscitar una gran polèmica amb reaccions al més alt nivell. Finalment l’advocacia de l’Estat va determinar que els ajuntaments han d’empadronar de manera obligatòria i que el control de la validesa dels passaports no correspon als consistoris sinó a altres organismes.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 105 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't