Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

48 hores a Copenhaguen

Copenhaguen √©s la capital de Dinamarca. No √©s una ciutat excessivament gran; per fer-se’n una idea, Barcelona ocupa uns 100 quil√≤metres quadrats; la capital danesa no arriba als 90. Quins s√≥n els seus encants? Qu√® la fa diferent de la resta de ciutats? En 48 hores se’n pot fer una idea.

  • El 9 Nou
  • 28/12/2015 | 13:59
  • 0

Primer dia

Per comen√ßar el dia degudament cal esmorzar b√©. I a Copenhaguen, de gastronomia, en saben alguna cosa: el Noma ha estat, durant uns quants anys, el millor restaurant del m√≥n. La nova cuina danesa √©s un referent a nivell europeu. L’Atelier September √©s un lloc peculiar on esmorzar. Est√† ubicat a N√łrreport, un dels barris amb m√©s espais verds de la ciutat. El bar respira eleg√†ncia, no nom√©s en la decoraci√≥ (un estil minimalista on el blanc llueix per tot arreu) sin√≥ tamb√© en el propi personal (sembla sortit d’alguna de les botigues de disseny m√©s pr√≤ximes); la delicadesa amb la qual el cambrer serveix els caf√®s √©s digna de veure: remou la llet, colpeja la gerra perqu√® no faci grumolls, la torna a remenar, l’aboca amb compte perqu√® cre√Į una forma concreta… Important: no demanar-li que serveixi la llet massa calenta, s’ofendr√†; ell t√© clar√≠ssim com l’ha de fer. Una proposta? Les torrades de pa dan√®s amb fins talls d’alvocat, oli d’oliva i cibulet. Delicioses.

Pretendre entendre una ciutat en dos dies √©s com intentar construir una casa per la teulada. Ara b√©, 48 hores permeten, almenys, captar una idea de com √©s un lloc. I una de les maneres m√©s eficaces de fer-ho √©s anant als llocs on els propis danesos van. Per aix√≤, un cop esmorzats, √©s una bona idea agafar el tren i acostar-se al Museu d’Art Modern. Es coneix com a Louisiana. El tren surt bastant car, per√≤ val la pena la inversi√≥. L’entrada sorprendr√†: no sembla un museu, perqu√® √©s una bonica casa d’estil dan√®s, plena d’heura que cobreix tota la fa√ßana. Per√≤ un cop es creua la porta, la petita casa esdev√© gegantina. Juntament amb els jardins, l’espai √©s, en si mateix, una obra d’art. Cal gaudir-ne sense presses, amb la ment oberta i amb els sentits ben aguts. La combinaci√≥ d’arquitectura modernista danesa, escultura i pintura es conjuguen amb la pr√≤pia naturalesa de l’espai. All√† s’hi troben obres de Mir√≥, Giacometti, Ernst… i exposicions temporals d’artistes de renom. El jard√≠ amb escultures √©s delici√≥s. I sobretot, sentireu parlar dan√®s: la majoria de visitants s√≥n aut√≤ctons.

Una visita reposada omplir√† el mat√≠, i tenint en compte que all√†, com a bon pa√≠s europeu que √©s, es menja abans que a casa nostra, una bona idea √©s dinar al caf√®/restaurant del museu. Fan plats senzills danesos a un preu assequible. I √©s obligat dir que la digesti√≥ es fa millor quan es dina amb unes vistes tan fant√†stiques als jardins plens d’escultures.

Si es viatja a l’hivern, cal tenir present tres coses: una gorra pel cap, els guants i una jaqueta impermeable. Les temperatures a l’hivern s√≥n fredes i el vent n√≤rdic √©s gelat. Per√≤ malgrat aquests inconvenients, l’hivern, sobretot els mesos de novembre i desembre, s√≥n una bona √®poca per anar-hi, perqu√® la ciutat es converteix en un immens escenari nadalenc. I si hi ha un lloc que converteix la ciutat en un aut√®ntic m√≥n m√†gic, aquest √©s el Tivoli. √Čs un parc d’atraccions situat al bell mig de la ciutat, que porta m√©s de 150 anys entretenint tots els p√ļblics. Durant el Nadal, a m√©s, es transforma en un univers espectacular que transporta el viatger a un imaginari nadalenc infinit: llums de colors, arbres de nadal a cada cantonada, nadales sonant constantment… Si es vol visitar, el millor moment √©s fer-ho a la tarda, un cop ja √©s fosc. Cal preveure que la visita pot durar un parell o tres d’hores, dependr√† de si es vol o no pujar a les atraccions.

Una alternativa molt interessant en cas de no voler endinsar-se en la m√†gia nadalenca del Tivoli √©s visitar el mercat Torvehallerne KBH. √Čs cert que els catalans, en tant que mediterranis, tenim uns mercats per presumir. All√† s’hi trobar√† un mercat a l’estil dan√®s. I aix√≤ cal tenir-ho en compte per no caure en la trampa de les comparacions. De dos pa√Įsos diferents, dos mercats diferents. I aix√≤ com √©s? Doncs un mercat exquisit: endre√ßat, amb paradetes ben delimitades les unes amb les altres, amb una sobrietat i disseny extrems, i amb productes del pa√≠s. Un mercat dan√®s havia de tenir disseny dan√®s. Des de pa aut√≤cton fins a peix n√≤rdic, passant pels plats precuinats. Diga’m qu√® menges i com compres i et dir√© com ets. Si es pot, es recomana dinar, sin√≥ berenar, i si es t√© gana a mitja tarda, sopar. S‚Äôhi troben infinitat de paradetes que cuinaran all√≤ mateix que es ven. L’olor nom√©s entrar al mercat ja obrir√† la gana.

Segon dia

La Granola √©s un petit caf√®-restaurant que transmet un cert aire cl√†ssic i anacr√≤nic, tenint en compte la imatge de modernitat que transmet la ciutat. Precisament per aix√≤, i pel tracte amable i familiar del personal, val la pena esmorzar-hi. Aqu√≠, com a bon caf√® tradicional, s’ofereixen des de plats aptes nom√©s per a est√≥macs a prova de bombes (cassoleta amb ou, xampinyons, tom√†quet i tabasco) fins a esmorzars aptes per a est√≥macs m√©s domesticats: fruita, flocs de cereals, iogurt…

Com que el caf√®-restaurant est√† situat al barri de Vesterbro, una recomanaci√≥ √©s visitar-lo. √Čs un dels llocs de moda de la ciutat, i es veu f√†cilment per les botigues que hi ha: moltes de segona m√†, i d’altres amb marques de dissenyadors danesos actuals. Si agrada el disseny interior, s’hi troben botigues de disseny excepcionals. El millor √©s perdre’s pels carrers i perdre la por i vergonya d’entrar a botigues que potser no s’hi entraria si fossin a Catalunya.

Arribat el moment de dinar, i per no haver d’abandonar el barri, es pot fer un mos al Simple Raw. El nom ja ho diu, per√≤ el personal s’encarrega de recordar-ho: tot el que es cuina √©s lliure de proced√®ncia animal. Punt a favor: la carta √©s nom√©s en dan√®s, senyal que √©s un local freq√ľentat pels propis danesos. Punts en contra: la indecisi√≥ per triar. Les cartes amb fotos dels plats sempre s’associen als bars m√©s o menys carrinclons de tota la vida. Al Simple Raw, en canvi, les fotos s√≥n tan honestes com el que, pocs minuts despr√©s, es rebr√† a la taula. La difer√®ncia entre la foto i la realitat √©s m√≠nima. √Čs cuina senzilla per√≤ sincera. A m√©s, fan uns sucs de fruites i verdures molt temptadors.

A l’hivern, el dia √©s molt curt. Entre les tres i les quatre ja √©s pr√†cticament fosc. Aix√≠ que, si es volen fer excursions que requereixin llum natural, la millor opci√≥ √©s fer-les durant el mat√≠. En canvi, a les tardes una opci√≥ molt recomanable √©s visitar alguns dels mercats de Nadal que hi ha a la ciutat. Un dels m√©s concorreguts √©s el que hi ha a la H√łjbro Plads. Hi ha una vintena de casetes de fusta, cadascuna d’elles dedicada a una especialitat: embotits, formatges, artesania de fusta… Molts danesos aprofiten, quan surten de la feina, per acostar-s’hi a fer una passejada i veure un gotet de gl√łgg: vi calent.

La zona √©s un dels eixos comercials m√©s importants de la ciutat. Es pot dedicar el que queda de tarda per fer compres o, si es prefereix, fer un passeig, ben tapats, pels carrerons que porten, entre canals, a la Det Kongelige Bibliotek, al barri de Slotsholmen. √Čs un dels edificis ins√≠gnia del disseny contemporani de Copenhaguen. Est√† constitu√Įt per dos edificis, un d’antic del segle XIX i un de nou conegut com el Diamant Negre, precisament perqu√® la part nova est√† feta d’un vidre que li atorga el color negre caracter√≠stic. A dins (entrada gratu√Įta), un pot embadalir-se en gaudir de l’espai i del mural fresc de 210 metres quadrats que l’artista dan√®s Per Kirkeby va pintar a una part del sostre. √Čs recomanable visitar la part antiga i la nova, el contrast √©s espectacular. Si es vol i es t√© temps, hi ha un petit bar en qu√® es pot prendre un t√® calent tot gaudint de les vistes al canal.

A la nit, i si la butxaca ho permet, √©s un bon moment per degustar la nova cuina danesa. Al Vesterbro hi ha una desena de restaurants dignes de ser provats: tots ells estan situats al que antigament era l’escorxador. I, de fet, les rajoles blanques que s√≥n comunes a bona part dels menjadors dels restaurants de la zona aix√≠ ho demostren. √Čs com anar a sopar a Mercabarna. Una altra de les opcions √©s un dels restaurants de moda de la ciutat, el H√∂st. A m√©s de menjar b√©, es gaudeix d’un establiment √ļnic. Gaireb√© tot el restaurant est√† fet amb fusta, i a algunes sales hi ha arbres que arriben fins al sostre. A nivell gastron√≤mic, es poden tastar especialitats n√≤rdiques amb un toc innovador, com l’√†nec amb col seca, api i mantega cremada. Alguns dels entrats no deixen indiferent.

Abans de marxar…

Si el vol permet allargar una mica m√©s el dia o la tarda, Copenhaguen t√© uns parcs molt ben cuidats. A l’hivern fa una mica de fred per passejar-s’hi, per√≤ √©s una activitat que no es pot deixar escapar. Si encara sobra temps, es pot visitar el Museu del Disseny dan√®s. Cadires, mobles i edificis; un rep√†s a alguns dels dissenyadors m√©s c√®lebres i tamb√© els m√©s emergents per tenir una noci√≥ b√†sica de per qu√® les cadires daneses s√≥n tan famoses i reconegudes arreu.

Certament, Copenhaguen √©s una ciutat petita per√≤ immensa a nivell cultural, gastron√≤mic i hist√≤ric. Despr√©s de 48 hores, la certesa m√©s gran que un t√© √©s que en necessitar√† unes quantes m√©s per poder descobrir i gaudir de cada un dels racons d’aquesta petita joia europea.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.