EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Acaba la restauració dels vitralls de l’església d’Olost

Falta determinar com i quan es portarà a terme la col·locació dels vitralls. Ha calgut reconstruir-ne una gran part a través de fotografies perquè només un 20% eren originals.

El 9 Nou
12/08/2012

La restauració dels vitralls de la rosassa de l’església parroquial de Santa Maria d’Olost ha arribat a la fi. Els treballs han anat a càrrec d’un grup de voluntaris dirigits per la restauradora olostenca Dolors Corominas, que ha col·laborat en el projecte de forma desinteressada.

Els vitralls encara no lluen a la façana del temple, ja que s’ha d’acabar de concretar l’operació per col·locar-los. “Ho hem fet en un temps rècord”, assenyala Corominas, que explica que els treballs es van iniciar al desembre i que es van finalitzar al juny. Al ser una actuació “de bastant envergadura”, hauria pogut durar “una eternitat”, però no ha estat així.

En primer lloc, l’olostenca destaca que el grup de persones que ha col·laborat en el projecte “ha funcionat molt bé”. A més, inicialment només estava previst que treballessin els dissabtes, però després Corominas va decidir anar-hi cada dia.

Al taller de restauració de vitralls que es va organitzar s’hi van inscriure 35 persones, però al final el grup va ser “de 12 o 13”, entre les quals n’hi havia d’Olost però també d’altres indrets, com Torelló, Vic i Barcelona. El taller es va portar a terme a les Escoles Velles, per això Corominas agraeix la col·laboració de l’Ajuntament.

El procés de restauració dels vitralls, que daten del 1855, no ha estat senzill sobretot pel seu deteriorament. L’olostenca explica que “només un 20% dels vitralls eren originals”, ja que una bona part es van trencar durant la Guerra Civil espanyola.

Per aquest motiu va caldre reconstruir-ne una part. Després de parlar-ne amb l’arquitecte i el bisbat, Corominas va fer una proposta de dibuix, que és la que ha tirat endavant.

“Per fotos vam poder deduir més o menys com era”, comenta l’olostenca, que creu que el resultat final “és aproximat al que era”. El dibuix és molt geomètric i inclou una sanefa, la corona de la marededéu, el nom de Maria i la data.

En total, la superfície dels vitralls és d’entre 9 i 10 metres quadrats. Com que a la rosassa hi havia vidres que no es corresponien amb el dibuix original, s’ha fet el muntatge d’uns altres vitralls que s’instal·laran a la sagristia. El cost del material és a càrrec de la parròquia.

Amb aquests treballs es completa la rehabilitació de la façana i els campanars de l’església, que es va portar a terme l’any passat. La pròxima etapa, col·locar els vitralls, és “complexa” i s’ha d’acabar de determinar com i quan es farà.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 890 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't