EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Batllori torna a Manlleu

Van ser gairebé 40 anys d’estiueig sempre fidel al mateix lloc, la Fonda Torres de Manlleu. Entre els anys quaranta […]

El 9 Nou
01/04/2016

Van ser gairebé 40 anys d’estiueig sempre fidel al mateix lloc, la Fonda Torres de Manlleu. Entre els anys quaranta i els vuitanta, el dibuixant Antoni Batllori i Jofré (Barcelona, 1915-1999) va ser fidel a la seva cita i, home sociable com era, es va convertir gairebé en un manlleuenc més. Per aquest motiu, Manlleu acull una exposició retrospectiva que repassa la seva obra, “A. Batllori Jofré en 100 + 1 dibuixos”.
Darrere de la iniciativa hi ha el fill del dibuixant, Toni Batllori, que va seguir els seus passos artístics i que avui és conegut, entre altres motius, per la seva tira diària a La Vanguardia, convertida en tot un referent. Dipositari de tot el fons, el va voler posar en valor i va preparar aquesta exposició, que la tardor passada es va exhibir a Teià (Maresme) amb motiu del centenari del naixement del seu pare. Són dibuixos que mostren en ordre cronològic l’herència d’un creador que es pot considerar el darrer hereu dels grans dibuixants del noucentisme: dels Opisso, Junceda o Cornet. De fet, Joan Junceda va ser el seu gran referent.
Des que tenia 15 anys i va fer el seu primer treball per al calendari d’En Patufet, Batllori Jofré va fer milers de dibuixos. Molts per a publicacions que han esdevingut mítiques, des del TBO fins a La Formiga d’Or, Jordi, Pocholo… Va il·lustrar llibres, va fer retrats, auques o goigs. És a dir, gairebé de tot, excel·lint sempre en el blanc i negre. Realista en el traç però no en el concepte perquè plasmava el món ideal que ell hauria volgut, no la realitat pura i dura. “La tria dels dibuixos serveix per fer-nos una visió de com era el personatge a través de la seva obra”, explica Batllori fill.
A l’exposició que es pot veure al Museu del Ter, que s’havia d’acabar aquest diumenge però s’ha prorrogat fins al 10 d’abril, hi ha volgut afegir la seva pròpia contribució: a partir dels múltiples objectes que recollia el pare, que guardava tota mena de coses que trobava, ha creat petites escenografies que presenta com un apartat dins de l’exposició. Com si es tractés de minúsculs teatrets, manipula tot allò que enlluernava el pare fins a donar-li una nova vida.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 857 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't