EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Benito obre a Manlleu l’espai d’exposició més gran d’Osona a la rehabilitada fàbrica de Can Rifà

Fundició Dúctil Benito de Manlleu, a través de la divisió de l’empresa que promou l’art en espais públics, disposa des del 27 de novembre de la sala d’art més gran d’Osona.

El 9 Nou
08/12/2009

La mostra col·lectiva “A l’entorn d’una realitat”, amb obres de set joves artistes catalans que marquen la pauta de la figuració més actual, ha obert el nou espai d’exposicions de Benitoartis a l’Edifici Ter, l’antiga fàbrica tèxtil de Can Rifà de Manlleu.

Els artistes que han realitzat les 44 peces treballen en l’àmbit de l’escultura (Gerard Mas, Efraïm Rodríguez, Lluís Roig i Samuel Salcedo) i de la pintura (Nicole Gagnum, Jordina Orbañanos i el manlleuenc Ramon Surinyac). Les seves obres comparteixen un mateix fil argumental: “Actuen com un dispositiu poètic, que ens fa reflexionar sobre la condició humana”, explica Gemma Farran, directora de projectes de Benitoartis. Tots els artistes comparteixen també un equilibri entre la tradició en l’ofici i la ruptura en els temes, tot i que cada un d’ells gestiona de forma diferent.

Reunir tots aquests creadors –que generacionalment se situen al voltant dels 30 anys i que en alguns casos ja han treballat amb Benitoartis– ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l’empresa manlleuenca i la Fundació Fran Daurel, ubicada al Poble Espanyol de Barcelona i propietària d’una de les col·leccions privades d’art contemporani més importants de Catalunya. També s’ha comptat amb la cessió de peces procedents d’altres col·leccionistes.

L’Ajuntament de Manlleu també ha donat suport a la iniciativa. Segons David Bosch, regidor de Promoció Econòmica, Fundició Dúctil Benito és “una de les empreses que han sabut llegir els signes dels temps” amb el seu suport a l’activitat artística.

La sala de Benitoartis, situada a la planta baixa de l’Edifici Ter, acollirà la mostra “A l’entorn d’una realitat” fins al 24 de gener de 2010. Després s’hi programaran regularment altres exposicions. “L’objectiu serà el de fer possible que els artistes arribin allà on a vegades els costa d’arribar”, diu Mireia Vallduriola, directora de Benitoartis. “És un nou equipament, no tan sols per a Manlleu sinó per a tota la Catalunya Central”, afirma Vallduriola.

SURINYAC, UN ARTISTA DE MANLLEU QUE RENOVA LA FIGURACIÓ

La pintura de Ramon Surinyac (Manlleu, 1974) s’ha fet un lloc en la nova figuració, confirmat amb la seva presència en la mostra de Benitoartis. A l’exposició, hi presenta obres de les sèries Splash! i Simètrics verds o Sotabosc. La primera, amb esquitxos que alteren les superfícies tranquil·les d’aigua i les altres dues, amb paisatges on l’artista crea simetries amagades entre el fullatge. Una i altra, unides per “l’autoconsciència del fet pictòric”. Surinyac acaba de quedar finalista –amb el centellenc David Casals– en el prestigiós premi BMW de pintura.

A la nova sala de l’Edifici Ter, les pintures de Ramon Surinyac comparteixen espai amb les de llavis femenins de Nicole Gagnum i els objectes vegetals en els quadres de Jordina Orbañanos. També hi ha les escultures d’inspiració psicològica de Samuel Salcedo, els ensamblatges coloristes i inquietants d’Efraïm Rodríguez, les anècdotes que Gerard Mas converteix en poesia visual, barrejant classicisme i pop art, i els singulars robots de Lluís Roig, a mig camí entre l’humà (o homínid) i la màquina.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 418 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't