Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Buscant l’excel·lència del pa

El forner Josep Selva, de Les Delícies del Ripollès, de Ripoll, és un dels cent forners que participa en el projecte Massa Lenta Mum per elaborar la millor barra de pa de tot l’Estat

  • El 9 Nou
  • 18/01/2016 | 15:24
  • 0

Fer la millor barra de pa de l’Estat espanyol. Aquest és l’ambiciós projecte que van iniciar més de 100 forners d’arreu de l’Estat el passat mes de desembre, entre els quals hi ha Josep Selva, un forner de Ripoll que és propietari de la pastisseria i fleca Les Delícies del Ripollès.

La idea va sorgir de la multinacional Puratos, una empresa que entre moltes altres coses es dedica a la venda de productes de panificació o farina. En el seu moment, a França es va crear la baguet francesa, una barra de pa d’alta qualitat feta a les fleques per competir contra la gran indústria i els supermercats. Aquest concepte s’ha traslladat fins a l’Estat espanyol, i Selva afirma que volen fer un pa que no es pugui congelar ni precoure i que només el puguin vendre els mestres artesans forners acreditats.

La barra, que actualment ja està a la venda en aquest establiment, té unes característiques molt especials. En primer lloc, es tracta d’una barra d’uns 350 grams que varia un pèl la gruixària en funció del forn on s’elabori (pot ser més prima o més gruixuda). La barra està feta a partir d’una farina de blat amb una massa mare natural i té un procés de fermentació que ronda les 16 hores –normalment el pa es fermenta en 2 o 3 hores– i, per això, s’ha de començar a fer el dia anterior. Aquest esforç té la seva recompensa, ja que el pa es pot conservar a la perfecció de les 9 del matí a les 9 del vespre perquè la massa mare li proporciona durabilitat i s’alenteix el temps d’oxidació. Tots els establiments que venguin aquest pa hauran de complir una sèrie de requisits com la prohibició de congelar-lo o de vendre’l a supermercats. A més, a les fleques acreditades per a la venda d’aquest producte se’ls faran auditories per comprovar que el procés de producció es faci correctament. En honor a aquesta longevitat del pa, el projecte es va denominar Massa Lenta Mum, unes sigles que es corresponen a les paraules mulla, unta i munta.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.