EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Col·leccionista d’arrossos

El voltreganès Ramon Portet recull a la @guiaramonin d’Instagram les paelles que va tastant arreu del país


02/04/2018

“Hi ha gent que col·lecciona objectes, jo col·lecciono arrossos o millor dit, fotos d’arrossos”. El nom de Ramon Portet sempre ha anat associat al món de la nit, de la festa. Però ara també ho està al món dels arrossos, de les paelles d’arròs per ser exactes. Ja n’ha menjat més de 150 de diferents i és qui hi ha darrere del compte de la Guia Ramon-in a Instagram. Una guia de paelles d’arròs amb fotografia, nom de la variant del plat, el restaurant, el dia i l’hora que han estat servits i una valoració.

Ramon Portet i Ana Sarasa tenien un ritual: menjar un arròs caldós de llamàntol al restaurant Pòsit d’Arenys de Mar. L’abril del 2015, però, “ens vam trobar que l’havien tancat”. El juny del 2016, per recordar-lo, Portet va penjar la foto d’aquell arròs i d’uns altres de Llafranc al seu Facebook i el seu Instagram personals puntuant-los. Aviat va rebre missatges de cuiners de la comarca demanant-li quan aniria al seu i penjaria la foto. Va ser llavors quan va decidir crear el perfil de la @guiaramonin, puntuant els arrossos, “excepte els de la comarca”, matisa Portet, que no vol problemes amb ningú.

El primer - El Pòsit

El primer – El Pòsit

La idea va sortir després que tanqués el restaurant Pòsit a Arenys de Mar, on anaven habitualment. La foto és del juliol del 2014 i Portet li posa una nota de 9,90 sobre 10.

L’empresari de la Gleva aclareix que no sempre menja arròs. “La majoria de gent en menja un cop a la setmana i jo en menjo dos. Res extraordinari”. Tot i això, la seva dona, Ana Sarasa, ho matisa. “En un sopar ha arribat a menjar tres arrossos diferents”. A vegades, però, no se’l menja tot sinó que tasta els diferents arrossos. “Si anem quatre a dinar i tots quatre en demanem un de diferent, els tasto tots quatre. Tasto de tots”, explica.

Tot i que la Guia Ramon-in se centra a Osona, també hi ha molts arrossos de la costa, algun de Còrdova, Biarritz o Portugal. “Ens agrada molt menjar arrossos” i això els va portar recentment a fer més de 500 quilòmetres per fer un arròs a les Cases d’Alcanar, al Montsià. “Era un dilluns i a mig matí vam dir: anem a fer un arròs per allà baix?”, relata Portet.

El millor - Can Jubany

El millor – Can Jubany

Portet no té dubtes. L’arròs sec d’espardenyes amb brou d’escamarlans de Can Jubany és el millor que ha tastat. La foto és del setembre del 2016 i la nota que li va posar és de 9,95.

La veu ha anat corrent, el compte d’Instagram ha guanyat seguidors –especialment de restaurants i gent del sector de la cuina– i la gent li demana consell directament. “Em demanen opinió, volen saber on poden menjar un bon arròs o et diuen que van a tal lloc, a veure on poden anar”. Portet considera que “a Osona es fan molt bons arrossos. Si hagués de dir els cinc millors segurament tres serien de la comarca”. En el que no té dubte és a dir el millor arròs que ha tastat: l’arròs amb espardenyes d’en Nandu Jubany. De fet a Can Jubany mateix li van fer un menú degustació sorpresa només amb arrossos. “Em van fer un menú especial i n’he tastat més dels que tenen a la carta i tot”, exclama Portet.

El més original - Arròs Hofmann

El més original – Arròs Hofmann

Un dels més originals que ha tastat Ramon Portet és l’arròs negre “al revés” de calamars amb allioli i oli verd que fan a l’Arròs Hofmann de Barcelona. Té una nota de 9,20.

Per a un bon arròs “el fumet i el sofregit són la clau”. “Tu no pots fer un arròs de deu i en un moment, començant de zero. Un sofregit bo ja són mínim una hora i mitja o dues hores de cuina prèvia”. Per a la cocció, però, “entre 15 i 17 minuts n’hi ha prou”, opina. Portet també cuina arrossos “i ho fa bé”, matisa Sarasa. “L’Ana és la vicepresidenta de la Guia Ramon-in”, explica Portet.

La guia d’arrossos l’ha portat a poder desmentir tòpics. El primer, que la paella fa anys que no és una exclusiva dels dijous i el segon, que les paelles ja no són sempre mínim per a dues persones. “Hi ha molts llocs que en fan per a un de sol”. D’ingredients també se n’ha trobat de tot tipus. “Hi posen de tot. N’he tastat de botifarra negra, de peus de porc…”, explica.

Voltreganès de naixement i osonenc de cor, Portet és conegut per ser el gerent i un dels socis del Grup ViG, propietari de les Carpes ViG o de L’Era del Sot, entre altres. Ara, però, també és un expert en paelles. Sobretot a fotografiar-les i tastar-les.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 104 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't