EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Campdevànol recorda Damià Casanova, un històric de La Farga

L’Ajuntament repartirà entre els veïns un llibret sobre el fill del fundador de l’empresa.


El 9 Nou
13/09/2010

“Campdevànol no seria el mateix sense La Farga Casanova”. Aquestes paraules les va pronunciar Jordi Casanova, besnét de Damià Casanova, a l’acte de presentació d’un monogràfic –que al final s’ha convertit en un llibre de 80 pàgines– sobre Damià Casanova i Costa, en Damià de La Farga, fill de Ramon Casanova, fundador de la principal empresa que ha existit mai al poble. La sala del Centre Cívic La Confiança va quedar petita per acollir tota la gent que va assistir a l’acte.

El llibre, ‘Damià Casanova. Aspectes biogràfics d’un emprenedor compromès’, ha estat escrit per la historiadora local Roser Capdevila, amb la col·laboració de diverses persones del poble, que hi van aportar records personals i documentació. El treball d’investigació va durar dos mesos. El llibre es repartirà aquesta setmana entre tots els veïns del poble, amb motiu de la festa major del proper cap de setmana.

Damià Casanova, nascut el 1864, no només va ser empresari. Va ser alcalde, primer de la parròquia de Sant Llorenç de Campdevànol i després del mateix Campdevànol, i durant uns anys va ser diputat, per Acció Catalana, de la Mancomunitat, en representació del districte Olot-Puigcerdà, i un dels impulsors del Patronat de l’Hospital de Campdevànol. Durant el seu mandat com a alcalde, es va construir el primer pont del poble sobre el riu Freser. I també va ser músic. Va fundar l’orfeó del poble i, entre altres, va compondre la peça ‘La nostra senyera’, que la Coral Amics de la Processó va cantar al final de l’acte de dissabte. Damià Casanova va morir el 1933. Després de la Guerra Civil, el seu fill petit, Josep Maria, l’últim amo de La Farga, va reconstruir l’empresa –destruïda durant la guerra– i la va convertir en la principal forja de l’Estat. L’empresa ara es diu Comforsa.

A l’acte hi van assistir familiars de Damià Casanova, entre els quals, un seu besnét, Jordi Casanova, que va fer una semblança del seu besavi, basada amb el que recordava del que li havia explicat el seu pare, que també es deia Damià Casanova i que també havia estat directiu de l’empresa a partir dels anys cinquanta. L’alcaldessa, Núria López, va anunciar la intenció de fer una monografia sobre un personatge campdevanolenc cada dos anys.

Després de l’acte de presentació del llibre sobre Damià Casanova i Costa, es va descobrir un bust de l’empresari, que quedarà ubicat a la recepció del Centre Cívic La Confiança. Al costat, s’hi ha instal·lat una petita exposició de fotos, documents amb reflexions escrites pel mateix Damià Casanova, a més de la partitura de la peça La nostra senyera, que va compondre. Tal com va explicar el seu besnét Jordi, Damià Casanova va ser sempre un catalanista i tenia clar que Catalunya “era una nació”.

Entre els documents, en destaca un que ve a demostrar que les dificultats que tradicionalment hi ha a l’Ajuntament de Campdevànol no han aparegut d’un dia per l’altre. En aquest document, firmat davant del rector de la parròquia el novembre de 1900, Damià Casanova renuncia a assolir l’alcaldia, guanyada en les eleccions d’aquell mes, per evitar conflictes amb l’altre candidat ben situat, Frederic Casadesús. Pel que es dedueix de l’escrit, per sobre hi planava una moció de censura.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 893 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't