Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Cent anys de parada i fonda

L’Hotel Prats de Ribes rep un dels guardons com a establiment antic de la Cambra de Comerç de Girona.

  • El 9 Nou
  • 25/11/2013 | 19:33
  • 0

“La història de l’Hotel Prats ha estat complicada”. Aquesta frase és del seu actual propietari, Gil Pau Ricart, que ha recollit un dels guardons com a establiment antic que atorga la Cambra de Comerç de Girona “i que valorem com un reconeixement a la història de la nostra família”. I és que 103 anys d’història són molts, i l’hotel primer va ser fonda i va ser saquejat durant la Guerra Civil per tornar a ser recuperat més tard. Actualment, Pau gestiona l’Hotel Prats, juntament amb la seva dona, Gemma Romeu, i el defineixen com “un hotel rural i familiar”.

La història de l’Hotel Prats va començar l’any 1911, quan Francisco Pau Prats va rellogar la fonda Rotllat de Ribes per l’estiu. Tres anys després i amb el nom actual, el va llogar directament al propietari, i es va convertir en un lloc de pas de diligències, restaurant i lloc per dormir, “al magatzem encara es poden veure les argolles on es lligaven els cavalls”, explica Pau. Finalment, als anys 30, el seu fill, Gil Pau Codina, va comprar l’immoble a terminis, i es converteix en una de les destinacions preferides de la burgesia catalana de Barcelona. “Les senyores de la burgesia venien a l’hotel a principi d’estiu i s’hi quedaven tota la temporada”, explica Pau.

Els problemes van arribar amb la Guerra Civil. L’Hotel Prats es va convertir en refugi de milicians republicans i vàndals i es va saquejar totalment: “Al terra del menjador encara s’hi pot veure una taca que és on feien el foc a terra els que el van ocupar”, explica Pau, “i ho conservem perquè forma part de la seva història”.

L’Hotel Prats es va recuperar, però no va ser fàcil “ja que es va haver de començar des de zero amb l’ajuda de tota la família”. L’any 1966 va passar a mans de Gil Pau Robiró, i l’establiment va tornar a captivar la nova burgesia catalana. Gil Pau Ricart va assumir la direcció de l’establiment, juntament amb la seva família, el 2003. És la quarta generació que es fa càrrec de l’hotel. “Hem intentat mantenir la imatge que ha tingut sempre d’hotel de muntanya, on s’hi respira els 100 anys de vida que té”.

Però també l’han adaptat als avanços actuals. Per una banda, el sistema de calefacció es basa en la geotèrmia, l’energia de la Terra (100 metres avall), per produir aigua calenta sanitària i calefacció a través d’una bomba de calor. I també s’ha instal·lat un aparell que neutralitza i reequilibra totes les energies negatives de la Terra, que tant poden ser causades per camps elèctrics d’electrodomèstics com per accidents geogràfics.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.