Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Centelles crea una botifarra d’ou i una secallona amb tòfona per reivindicar-se com a capital d’aquest producte

Cansaladers i xarcuters de Centelles produiran botifarra d’ou i secallona amb tòfona com a especificitat local. L’bobjectiu és que la secallona es vengui tot l’any i la botifarra d’ou, entre novembre i març.

  • El 9 Nou
  • 24/11/2009 | 19:59
  • 0

Després d’uns treballs conjunts amb la Universitat de Vic (Uvic), ara es difondrà entre els productors locals les receptes d’aquests dos productes que casen les característiques ‘fisicoquímiques i nutricionals’ de la a tòfona amb els productes carnis.

L’objectiu de l’Ajuntament seria que la secallona amb tòfona es pogués comercialitzar en els establiments durant tot l’any i la botifarra d’ou només entre el novembre i el març, en plena temporada de la tòfona negre. Els dos productes es presentaran en la segona edició de la fira de la tòfona que es farà el 19 i 20 de desembre.

Inicialment la planta pilot que la Uvic té sobre alimentació va desenvolupar la incorporació de la tòfona a quatre productes carnis. Aquests eren el fiambre d’ou, la secallona, el frankfurt i la botifarra d’ou. Les proves es van fer utilitzant dues varietats: la tòfona negra i la tòfona d’estiu. Finalment, es va optar per acabar creant aquests dos productes.

Com que la quantitat de tòfona que s’utilitza és ‘molt petita’ el preu dels productes no és molt més alt, segons ha explicat Imma Fabré, membre de l’equip que ha fet el treball al costat d’Albert Hueso i Consol Blanch.

En les properes setmanes es començarà a fer arribar la recepta per elaborar aquests productes als xarcuters i cansaladers del municipi amb l’objectiu que s’animin a elaborar el producte i a la seva comercialització coincidint amb la fira de la tòfona.

Des de l’any passat, Centelles ha impulsat diferents projectes per reivindicar-se com a població tofonaire. Hi ha informació que assegura que a finals del segle XIX el mercat de Centelles era el que marcava el preu de la tòfona a tot l’Estat. Joan Soler, un veí de Centelles, és conegut com el primer comerciant modern de tòfona de Catalunya.

L’alcalde de Centelles, Miquel Arisa (PSC), i el primer tinent d’alcalde, Josep Paré (PSC), esperen que la segona edició de la fira sigui la ‘consolidació’ d’aquesta activitat i un ‘referent’ en la promoció econòmica del municipi. Arisa admet que s’havien fet altres intents per recuperar l’activitat del sector de la tòfona que ‘no van reeixir”, pel que ara des de l’equip de govern es va optar per fer un treball en tots els àmbits ‘científic, de lleure o professional’ on aquest referent s’impulsés des de diferents àmbits.

El mercat tindrà una jornada tècnica el 14 de desembre. La fira es farà el dissabte 19 de desembre durant tot el dia i el diumenge 30 al matí als carrers del nucli antic de Centelles. Entre les activitats que s’hi podran fer hi haurà parades per la venda de tòfona i altres productes locals. Entre les novetats d’aquesta edició hi haurà la possibilitat de veure com treballen els gossos tofonaires per cercar el que es coneix com ‘el diamant negre’ de la cuina. Durant els dies de la fira, els restaurants del municipi oferiran plats cuinats amb aquest producte.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.