EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Com es pintava fa mil anys?

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, ha inaugurat aquest dissabte l’exposició ‘Pintar fa mil anys. Els colors del romànic’. La mostra, fruit de recerca pròpia, es pot visitar fins el 14 de desembre a la sala d’exposicions temporals del Museu Episcopal de Vic.

El 9 Nou
01/06/2014

Nota de premsa del Museu Episcopal de Vic

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, ha inaugurat aquest dissabte l’exposició temporal ‘Pintar fa mil anys. Els colors del romànic’, juntament amb el director del Museu Episcopal de Vic (MEV), Josep Maria Riba, el Bisbe de Vic, Romà Casanova, la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Anna Erra i la comissària de l’exposició i conservadora del museu, Judit Verdaguer.

La mostra es pot visitar fins el 14 de desembre a la sala d’exposicions temporals del MEV.

Després de l’acte d’inauguració, on hi han assistit desenes de persones, la comissària de l’exposició, Judit Verdaguer, ha realitzat una visita guiada a les autoritats i a membres del Cercle del Museu, entre totes les altres persones interessades.

El Cercle del Museu és el col·lectiu de mecenes que ha aportat el fons econòmic que ha permès la producció d’aquesta exposició. “És una exposició de complicitats i les aportacions contribueixen a fer possible que així sigui, tal com la mostra explica que passava a l’època medieval”, diu el director del museu, Josep Maria Riba.

La primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Anna Erra, ha felicitat el MEV, “un element de gran valor patrimonial de la ciutat”, per “fer un pas més en aquest treball de recerca i investigació que aporta nous coneixements sobre el romànic, però que també demostra el país que érem”.

En la mateixa línia s’ha pronunciat el conseller, que ha assegurat que la mostra “expressa una de les vessants més importants d’un museu: investigar”. Segons Mascarell, l’exposició és “especialment oportuna” perquè “respon les preguntes que habitualment ens fem sobre el romànic”. Ha assegurat, també, que explica molt bé d’on venim, “un país es construeix mirant endavant, però tenint consideració en el passat”.

El Bisbe de Vic, Romà Casanova, ha destacat el treball constant, seriós i multidisciplinar que ha permès produir la mostra, sumant ciència i art.

·Presentar al visitant les darreres investigacions sobre els pintors del romànic

La nova exposició “Pintar fa mil anys. Els colors del romànic” presenta els resultats d’un projecte de recerca innovador, que ha analitzat amb tècniques científiques les matèries que utilitzava el pintor del romànic per executar les seves obres.

El MEV mostra qui era el pintor de fa gairebé mil anys i com exercia el seu ofici a través de l’estudi científic fet en quatre pintures sobre taula romàniques de la seva col·lecció: el frontal de Puigbò, el baldaquí de Ribes, el frontal d’Espinelves i el frontal de Lluçà.

En l’exposició s’hi presenten per primera vegada alguns dels resultats del projecte de recerca de la UAB Magistri Cataloniae, que compta amb la participació del MEV.

Aquest projecte ha permès fer anàlisis científiques a les pintures, que han servit per identificar les matèries originàries dels frontals d’altar romànics catalans. El resultat ha estat l’obtenció de valuoses dades sobre quins eren els secrets que tenien els pintors medievals a l’hora de fabricar els pigments que donaven color a les seves obres.

El MEV conserva en el seu fons, les pintures sobre taula més antigues i importants que es conserven al món.

Aquesta recerca també ha indagat sobre la identitat del pintor de fa gairebé mil anys, ja que pràcticament no hi ha obres signades. Els pintors del romànic eren anònims per pròpia voluntat, ja que les seves obres eren un acte de devoció i ofrenes a Déu.

L’activitat artística del romànic es duia a terme sobretot dins dels monestirs o entorn de les catedrals i, possiblement, la formació dels pintors en el dibuix i en la preparació dels colors es feia als scriptorium.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 127 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't