Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Compartint fogons

Neix a Vic una societat gastronòmica oberta a totes les persones que vulguin compartir la passió per la cuina.

  • El 9 Nou
  • 29/12/2013 | 18:58
  • 0

La idea va començar a fer la xup-xup fa un any, i ara ha arribat el moment de treure-la del foc. Es diuen La Somaia i es presenten com una societat gastronòmica de Vic oberta a tots aquells que vulguin compartir la seva passió per la cuina i els fogons. El punt de trobada habitual serà l’Aula de Cuina del Seminari de Vic. La setmana passada ja es van entrenar en un primer acte obert al públic: un taller de torrons.

Aquest caràcter obert de La Somaia seria la principal diferència amb un dels seus referents, els txokos, les tradicionals societats gastronòmiques basques, habitualment restringides als seus associats i, en alguns casos, només als homes. En aquest sentit, La Somaia també trenca tòpics, i com a primera presidenta del col·lectiu hi figura Diana Fatjó, tot i que el càrrec és purament circumstancial, assegura la mateixa Fatjó. I és que el col·lectiu funcionarà de forma molt assembleària. “Esdevindrem el que tots els membres vulguem que sigui, tot allò que anem construint darrere capa àpat; aquí no hi ha una direcció, ni uns objectius concrets”, remarca Pep Vila, un dels portaveus del grup.

La nova societat ha arrencat amb 18 socis. El funcionament és “molt simple”, detalla Vila: “Tot soci hi té la seva a dir”. Cada un paga una quota mensual que els dóna dret a reservar la cuina –convidant a qui es vulgui– i a compartir les trobades que aniran fent puntualment tots els associats. Inicialment l’aula estarà oberta de divendres a diumenge. La mitjana d’edat inicial s’ha situat a l’entorn dels 35 anys, “però hi tenim gent des de 22 fins a 60 anys”, remarca Vila, tot felicitant-se d’aquest caràcter “absolutament intergeneracional” que vol tenir la societat. Això sí, a tots ells el mou el mateix fil conductor: “La passió per la gastronomia i per la cuina”. Plegats aniran confegint “certa complicitat amb els fogons” amb la voluntat “d’aprendre i continuar creixent com a cuiners”.

La Somaia anirà organitzant iniciatives periòdiques a l’entorn del món de la gastronomia. “Volem ser un punt de trobada i d’oci gastronòmic, obert a tothom”, insisteixen els impulsors, que per això han posat un subtítol a la societat, jugant amb el ieisme del nom: Somallà.

La Somaia es va estrenar amb un primer taller obert al públic, a la mateixa Aula de Cuina del Seminari –“un espai petit, modern i acollidor”–, en aquesta ocasió centrat en un tema molt propi de les dates: el món dels torrons. L’encarregat d’impartir-lo va ser Lluís Mitjans, professor de l’Escola d’Hostaleria d’Osona. En total hi van participar una quinzena de persones, que van treballar cinc tipus de torrons: de crema, d’avellanes amb xocolata, de bombó cruixent, de massapà i de guirlache. El taller tenia un cost de 5 euros per als socis i 12 per als no socis. La intenció és anar programant nous tallers mensuals, generalment la segona setmana de cada mes. A la foto, Diana Fatjó, que arrenca com a presidenta del col·lectiu.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.