Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

David Caballero, de Sant Sadurní d’Anoia, guanya el premi de Joves Cuiners de la jornada ‘De la terra a la cuina’ a Vic

El penedesenc va preparar un bacallà confitat que va servir amb una sopa freda de verdures, “per donar al plat un toc refrescant adequat a l’època de l’any”, va explicar ell mateix al jurat.

  • El 9 Nou
  • 07/06/2010 | 11:00

La Sala Coll i Bardolet del Sucre, avesada a conferències i presentacions, es va transformar dissabte en un mercadal on productors artesans agroalimentaris venien i feien promoció dels seus productes. Hi havia vins, embotits, formatges, xocolates, verdures ecològiques i bacallà, entre altres, tots amb l’aposta per l’artesania alimentària com a tret en comú.

El mercadal era només un dels molts espais de la primera jornada “De la terra a la cuina”, que organitzava el Gremi d’Hostaleria d’Osona, en col·laboració amb l’Escola d’Hostaleria, per reunir diferents agents del sector i públic interessat, i parlar de producte, cuina i gastronomia. “A poc a poc anem prenent consciència que a Osona tenim productes de qualitat per divulgar als que no hem donat la importància que es mereixen”, explicava Joan Naudó, president del gremi.

El formatger Oriol Urgell li donava la raó durant el tast guiat de formatges catalans que va fer a la tarda, just davant la cuina improvisada on els dos finalistes del campionat de joves cuiners lliuraven el seu duel: “Arreu del món ens donen medalles d’or pels nostres formatges, i nosaltres en seguim menjant de manxego o de dubtosa procedència”. Rere seu, Joan Portet, de la Confraria de Bacallaners de Catalunya, va guiar el públic en el tast de tres bacallans per ensenyar-los a distingir allò que és autèntic.

Aquests tastos formaven part d’un extens programa d’activitats que va començar a primera hora i va acabar passades les 7 del vespre. Al matí la sala de plens del Consell Comarcal va acaparar l’atenció, amb activitats com una conferència sobre petits productors i màrqueting, la degustació d’olis denominació d’origen Terra Alta o la presentació en societat d’Osona Terra, l’associació de pagesos, artesans i oficis de boca d’Osona constituïda la tardor passada.

Mentrestant, a l’entrada del Sucre l’associació Castanya de Viladrau torrava castanyes en ple mes de juny: “Si sabem com tractar la castanya per conservar les seves propietats de forma natural, en podrem consumir tot l’any”, explicava Joaquim Solé, del Centre de Manipulació de la Castanya.

Durant la tarda de dissabte el quart Campionat de Joves Cuiners del Gremi d’Hostaleria d’Osona va despertar l’interès i les emocions a la Sala Cambra del Sucre. Els finalistes, David Caballero, de Sant Sadurní d’Anoia, i David Garcia, de Palà de Torroella, al Bages, van cuinar durant dues hores amb la tensió de fer-ho sota la mirada de públic i jurat.

Els ingredients els van conèixer cinc minuts abans de l’inici del concurs i eren, tots, productes d’artesania alimentària entre els quals destacaven el bacallà, la vedella ecològica i el porc d’Osona. A 2/4 de 7 en punt van deixar els fogons i van servir la seva proposta a un jurat format sobretot per cuiners i gastrònoms que va decidir, per només 12 punts de diferència dels 900 que hi havia en joc, atorgar el premi a David Caballero.

El penedesenc va preparar un bacallà confitat que va servir amb una sopa freda de verdures, “per donar al plat un toc refrescant adequat a l’època de l’any”, va explicar ell mateix al jurat. Unes verdures escaldades, mató i un cruixent de poma completaven el plat mereixedor dels 3.000 euros. “M’ha costat elegir els ingredients i he canviat coses de la idea inicial sobre la marxa”, reconeixia el guanyador, professor de l’Escola d’Hostaleria de Castelldefels.

L’altre finalista, David Garcia, també es va decantar pel bacallà però com a farciment d’un caneló amb favetes, amb què va voler transmetre “les arrels i la tradició d’aquests productes”. Fermí Puig, del restaurant barceloní Drolma, va guiar el concurs, parlant amb els concursants i comentant els seus progressos. “El nivell del país ha pujat molt i els joves tenen una tècnica impressionant”, comentava mentre esperava el veredicte.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.