Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

De la muntanya als fogons

L’alpinista Edu Sallent reobre el restaurant La Cooperativa de Sant Miquel de Balenyà. Menús “com els de casa” entre setmana i esmorzars de forquilla dissabtes i diumenges fruit de l’experiència acumulada a la muntanya.

  • El 9 Nou
  • 04/09/2012 | 9:40
  • 0

Darrere la barra de l’històric restaurant de La Cooperativa de Sant Miquel de Balenyà, reobert a mitjans de juliol, un quadre mostra una panoràmica de la plana de Vic sumida en la boira i envoltada de cims. A l’acte, podria semblar una part més de la reforma del local però a darrere s’hi amaga la gran passió del nou propietari, l’alpinista i escriptor veí del poble Eduard Sallent.

Feia deu anys que Sallent es dedicava al comerç de material esportiu però necessitava un canvi i unificar els horaris familiars. Per això, enguany s’ha aventurat a tornar a engegar La Cooperativa juntament amb la seva dona, Dolors Puigneró, i un equip de quatre treballadors.

“Vaig una mica de bòlit perquè feia onze anys que no treballava en una cuina”, explica Sallent, que és cuiner de professió. “La mateixa època en què em va picar fort la muntanya va ser quan estava estudiant Hostaleria a Girona”, recorda. Des de llavors, va combinar la cuina amb la seva afició, l’alpinisme. “La veritat és que nosaltres no teníem la intenció d’agafar un restaurant”, confessa el muntanyenc, sinó que perseguien una casa de turisme rural, on a més a més pogués oferir activitats de muntanya i serveis de guia als clients.

Ara bé, calia fer una inversió potent. Aleshores, va aparèixer l’oportunitat de La Cooperativa. “Ens feia il·lusió perquè era un restaurant de tota la vida que havia funcionat molt bé fa anys i, com que és petitó, permet ser pocs a treballar i alhora tenir la gent molt contenta”.

“Penso que el valor d’un restaurant ha de sortir d’aquí dins”, afirma Sallent assenyalant la cuina. “Aquí puc posar-t’hi els quadres que vulguis, garlandes, música, pintar-ho… Però si el menjar no agrada, ja pots anar fent”.

Entre setmana, la nova Cooperativa ofereix menús “com el que menjaries a casa”, mentre que al cap de setmana fan esmorzars de forquilla “guerrers, de colesterol al cent per cent” i una carta fruit de l’experiència acumulada per Sallent. La carta no només constitueix l’element diferencial del restaurant sinó també la fusió entre la seva professió i la seva afició.

“No he pogut evitar deixar a la carta unes pinzellades de la gran passió de la meva vida, la muntanya”. En aquest sentit, un dels plats més demanats són les gambes a la pedra amb sal de l’Himàlaia i, de cara a la tardor, serviran fondues de formatge a l’estil de les dels Alps, on Sallent havia treballat de cuiner.

Les herbes aromàtiques també són marca de la casa, ja que en cuinar senglar, per exemple, volen aconseguir que els clients sentin “l’essència del bosc”. Per aquest mateix motiu, “tendeixo als plats crus com les gambes o les sardines, perquè te les menges i notes el gust d’un port pescador”.

Polifacètic

Tot i tenir dos encàrrecs, de moment Sallent aparcarà la seva vessant d’escriptor fins que la feina del restaurant no sigui més rutinària. “He trigat quatre anys a escriure l’últim llibre [El camí dels estels, Desnivel] i necessitava desconnectar; a més a més, m’he quedat eixut d’idees”, explica. El que no aparcarà serà la muntanya. “Esteu a les alçades i ara heu hagut de baixar”, bromejava una clienta havent dinat. “Bé, ens hi mantenim”, contestava Sallent.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.