EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Distingeixen la Serralleria Cruells de Prats, que arriba als 175 anys amb la sisena generació al capdavant

Segons documentació de la família, l’iniciador va ser Joan Cruells Sunyer, que l’any 1838 es va instal·lar a Prats procedent de Sant Boi de Lluçanès, on ja feia de ferrer.

El 9 Nou
02/05/2013

L’activitat va començar fa 175 anys i, de forma ininterrompuda, ha anat passant de generació en generació. Es tracta de la Serralleria Cruells de Prats de Lluçanès, que ha estat distingida per la Generalitat com a establiment centenari. En l’actualitat l’administrador és Jordi Cruells Berengueras, la sisena generació de la família que es dedica al món del ferro i que ha seguit les passes del seu pare, Quico Cruells Cortinas, i del seu tiet, Josep Cruells Cortinas.

Segons documentació de la família, l’iniciador va ser Joan Cruells Sunyer, que l’any 1838 es va instal·lar a Prats procedent de Sant Boi de Lluçanès, on ja feia de ferrer. “Des d’ell ens hi hem dedicat tots”, afirma Quico Cruells, que ara ja està jubilat i que va començar a fer de ferrer “quan tenia 13 anys i mig justos i clavats”. Tot i que era un bon alumne, per “les circumstàncies de l’època” no va poder continuar estudiant. Quan el seu germà Josep va complir els 14, també es va incorporar a l’activitat i hi va estar fins al 2008, quan va haver de deixar la feina per motius de salut.

Segons recorden els dos germans, cinquena generació de la nissaga, van començar a fer de ferrers sota la batuta del seu padrí Francisco i del seu pare, Josep. “El ferrer teòricament era la persona que ferrava animals, però en els pobles feia de tot, des d’arreglar eines del camp fins a fer una clau o una barana”, rememora Quico Cruells, que destaca que el seu pare fins i tot col·laborava amb el veterinari del poble i que feia tasques com esterilitzar animals o tallar-los la cua. Llavors el taller estava ubicat a la plaça Nova, número 13, però com que no tenien prou espai, era habitual que treballessin al carrer. Recorden especialment l’activitat de ferrar rodes de carros. “Era tot un espectacle”, afirmen.

A partir d’un moment determinat, van haver de començar a modernitzar i diversificar el negoci, sobretot pel mateix declivi que va patir el sector agrícola i ramader, i l’auge de la construcció. “Nosaltres hem vist una revolució industrial brutal”, afirmen els dos germans, que l’any 1961 van engrandir el taller i pels volts de l’any 1975 es van traslladar en un local del carreró Mateu – carrer de la Font. Des de ja feia temps el negoci tenia dues línies: la de venda i reparació de motos, i la de serralleria.

L’any 2000, el fill de Quico Cruells, Jordi Cruells, va entrar en l’activitat, que ja no només té el ferro com a element central sinó també l’alumini i l’acer inoxidable. “La gràcia de la feina és que no tens mai una monotonia, tens moltes coses a fer”, comenta Jordi Cruells. Des del 2007 el taller està al polígon industrial.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 411 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't