EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Editen les memòries d’un ripollès que va ser aviador de la República

Joan Ramoneda i Vilardaga va néixer a Ripoll, però va passar la seva infantesa i joventut a Manlleu, on el seu pare treballava arreglant telers de les indústries tèxtils. Després va ser un dels molts joves integrats en l’aviació republicana. S’havia format com a pilot a l’antiga URSS.

El 9 Nou
10/09/2010

‘¡Muera la muerte! España 1936-1939’ relata les memòries d’un aviador de la República, Joan Ramoneda i Vilardaga, nascut a Ripoll el 1916. Els seus records estan contextualitzats amb documents inèdits, i han estat editats pels historiadors David Íñiguez i Carlos Lázaro. Ramoneda hi explica la seva experiència en primera persona i la cruesa de la guerra.

Lectio Edicions ha publicat aquest estiu el llibre ‘¡Muera la muerte! España 1936-1939. Memoria de guerra de un piloto de caza, luchador por la República’, de Joan Ramoneda Vilardaga. Es tracta d’un dels molts joves que van integrar l’aviació republicana i que va néixer a Ripoll l’any 1916. L’edició de les memòries ha anat a càrrec de David Íñiguez i Carlos Lázaro, historiadors i investigadors de l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR).

Íñiguez i Lázaro, en aquest llibre, han editat les memòries que Ramoneda va escriure el 1986 sobre l’experiència com a pilot de la República, limitant-se a matisar-les i ampliar-les amb simples notes a peu de pàgina. I és que Ramoneda les va escriure després que dues nord-americanes, Ejane Kunkle i Marsha Cahill, li demanessin uns comentaris sobre la guerra àeria espanyola de 1936 a 1939. Ara veuen la llum, després que Ramoneda morís el 2005. L’historiador David Íñiguez, que va conèixer el pilot l’any 2000 quan estava preparant un altre llibre sobre els camps d’aviació del Penedès, va decidir tirar-les endavant juntament amb la vídua i el fill del pilot.

Les memòries, però, es van contextualitzar i emmarcar amb dos capítols més. Carlos Lázaro, a més d’un exhaustiu estudi preliminar sobre la primera esquadra de mosques, a la qual va pertànyer com a pilot Ramoneda, també ha elaborat un llistat del personal que va pertànyer a aquesta unitat i que inclou dades biogràfiques inèdites sobre caps, pilots, mecànics o xofers.

David Íniguez explica que publicar aquests textos per ell ha estat “una responsabilitat, però també un privilegi”. Comenta que són unes memòries “atípiques, i políticament incorrectes. És l’estil de l’antiheroi”. I és que Joan Ramoneda hi explica la cruesa de la guerra, “el que suposa enlairar-se amb una màquina i matar, els sentiments de la condició humana”, apunta Íñiguez. A més de ser sinceres i honestes, s’hi barreja la ironia i algunes anècdotes divertides; tot i així no hi trobem “les típiques batalletes d’altres biografies de pilots”, subratlla l’historiador. Són les experiències d’un jove amb un clar compromís ideològic, més que polític.

Joan Ramoneda i Vilardaga va néixer a Ripoll, però va passar la seva infantesa i joventut a Manlleu, on el seu pare treballava arreglant telers de les indústries tèxtils. Després va ser un dels molts joves integrats en l’aviació republicana. Es va formar com a pilot a l’antiga URSS i quan va tornar el van destinar a la unitat de caça i va participar en nombrosos combats fins al final del conflicte. Després de la guerra va estar en camps de concentració francesos. Quan va tornar a Espanya va col·laborar amb la resistència antifranquista i va mantenir els vincles amb els seus antics companys d’aviació a través de l’associació ADAR.

De fet, en el llibre també hi han col·laborat molts familiars de membres que formen part de l’associació amb la cessió de fotografies inèdites.
¡Muera la muerte! España 1936-1939 és el primer número de la col·lecció “Escuadra 11”, que amb un seguit de volums vol estudiar i analitzar el paper de l’aviació en la Guerra Civil, i especialment el de les Forces Àeries de la República.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 855 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't