EdiciĂł Osona i RipollĂšs

Tria la teva ediciĂł predeterminada

EdiciĂł VallĂšs Oriental

El cuiner Oriol Sala i el cambrer Kilian Quincoces renoven el bar restaurant El Gravat de Vic

El vigatĂ  Oriol Sala acaba de tornar de Nova York, on ha treballat els Ășltims dos anys com a xef d’un restaurant de cuina catalana al cor de Manhattan.

  • El 9 Nou
  • 14/09/2010 | 17:00
  • 0

“Volem recuperar l’essĂšncia dels primers anys”. Amb aquest objectiu, dos extreballadors de la primera etapa d’El Gravat, el cuiner Oriol Sala i el cambrer Kilian Quincoces, van reobrir divendres l’emblemĂ tic bar restaurant del carrer Sant Miquel dels Sants, a Vic. En un parell de mesos li han rentat la cara decidits, tambĂ©, a ressuscitar l’activisme cultural que sempre ha caracteritzat el local.

“No som una associaciĂł cultural, perĂČ tampoc ens volem quedar en un simple bar restaurant. Volem que aquĂ­ hi passin coses”, explica Oriol Sala. Amb ell a la cuina, els dos socis s’han envoltat d’un bon grapat “d’amics” que els ajudaran a condimentar el programa de concerts i d’espectacles escĂšnics de petit format que s’hi serviran. A mĂ©s, el disjĂČquei Limbus els assessorarĂ  pel que fa a la mĂșsica que s’hi punxarĂ .

TambĂ© les parets del pis de dalt es convertiran en improvisada sala d’exposicions, amb la col·laboraciĂł de la galeria El Carme (que arrencarĂ  amb els gravats de l’artista murciĂ  Pepe YagĂŒes). I exploraran noves complicitats, com la possible vinculaciĂł amb l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic.

Tot plegat ha obligat a introduir notables reformes al vell local –propietat de Roger Sala– sobretot pel que fa a la millora de la sonoritat. Una inversiĂł que permetrĂ  guanyar en qualitat de so, perĂČ tambĂ© en respecte als veĂŻns: “La mĂșsica s’escoltarĂ  millor, perĂČ a un volum que no molesti ni els veĂŻns ni els mateixos clients del bar”. Per aixĂČ, es remarcaran dos ambients diferents, a dalt i a baix, segons les necessitats de cada moment.

El Gravat va obrir les portes el 24 de maig de 1995. En aquell moment va representar tota una alenada d’aire fresc per a un nucli antic aleshores molt degradat. Quinze anys desprĂ©s, el centre histĂČric s’ha dinamitzat notablement, i El Gravat vol continuar essent un espai de referĂšncia.

El vigatĂ  Oriol Sala acaba de tornar de Nova York, on ha treballat els Ășltims dos anys com a xef d’un restaurant de cuina catalana al cor de Manhattan. De formaciĂł autodidacta, Sala acumula una sĂČlida i interessant trajectĂČria com a cuiner. Una trajectĂČria que va començar, precisament, al mateix El Gravat. “Recordo que les primeres patates braves que vaig fer les vaig servir sense salsa”, rememora somrient.

Des de llavors ha tingut l’oportunitat de forjar-se a les cuines de restaurants com L’Estanyol, Ca l’U, El Bulli, Les Petxines o La Panxa del Bisbe –“el millor restaurant de Barcelona”–, al costat de cuiners com Nandu Jubany, Jordi Parramon, Paco Guzman o Xavi Codina. Un currĂ­culum amb el qual no pretĂ©n crear falses expectatives en aquesta nova etapa al capdavant d’El Gravat.

“No farem el triple salt. Tindrem una carta normal, honesta i ben presentada”, avança. “La idea Ă©s mantenir l’essĂšncia de la cuina dels bars de poble”, afegeix. Les tapes –se’n mantenen algunes dels primers anys d’El Gravat– o els assortits de formatge i d’embotits conviuran, per exemple, amb plats d’inspiraciĂł japonesa, una de les debilitats d’Oriol Sala. A mĂ©s, una de les propostes culinĂ ries serĂ  convidar diferents cuiners perquĂš, un cap de setmana al mes, hi serveixin els seus plats.

Al costat d’Oriol Sala, el barcelonĂ­ Kilian Quincoces retorna a El Gravat, on ja havia treballat durant un parell d’anys com a cambrer, ara per encapçalar un projecte que l’il·lusiona. “Sempre havia tingut ganes de muntar un negoci, i poder arrencar aquest projecte, al costat de l’Oriol, en un local tan emblemĂ tic com El Gravat ha estat, per mi, tota una sorpresa”. Amb estudis de direcciĂł cinematogrĂ fica, Quincoces, que fa anys que tĂ© vinculaciĂł amb la comarca, acumula una llarga trajectĂČria com a cambrer i cap de sala en diversos bars i restaurants de Vic i de Barcelona, on ha treballat els Ășltims dos anys.

Comentaris

Els comentaris estan tancats.

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notĂ­cies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes grĂ cies.