Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

El Dijous Llarder de Vic amplia el menjador de la plaça Major per reduir les cues

Els porcs que se serviran són animals ecològics, cedits per Embotits Salgot. Són els primers exemplars resultants del projecte d’investigació sobre una raça autòctona mediterrània en vies d’extinció, el porc negre mallorquí.

  • El 9 Nou
  • 05/02/2010 | 8:00
  • 0

El menjador que s’instal·la a la plaça Major de Vic per celebrar el dijous llarder serà més gran aquest any. L’ampliació permetrà reduir les cues, i augmentar el nombre d’àpats amb el porc com a producte estrella que hi serveix Osona Cuina. Els membres d’aquest col·lectiu també rosteixen durant hores tres porcs perquè el públic els degusti: aquesta vegada tenen una peculiaritat, són animals ecològics, que ha cedit Embotits Salgot. Per cert, el cartell que anuncia la festa, i que s’escull a través d’un concurs, és obra d’alumnes del Centre Riudeperes, que gestiona la fundació Sant Tomàs

Els tres porcs es rostiran a la plaça Major des de dimecres vinent al vespre, i se serviran l’endemà en la ja habitual carpa gastronòmica que s’hi instal·la per celebrar el Dijous Llarder. Els animals s’han criat a El Saüc, la granja ecològica que Embotits Salgot ha posat en marxa a Aiguafreda, en ple Montseny. Són de fet els primer exemplars resultants del projecte d’investigació que ha començat l’empresa amb una raça autòctona mediterrània en vies d’extinció, el porc negre mallorquí.

Experiències com la de Salgot, que primen la qualitat i que a més del benestar animal també tenen en compte les energies renovables, són, segons Josep Burgaya, exemples de la innovació i de les possibilitats de futur d’un sector que té en els purins un gran handicap. El president d’ImpeVic vinculava la festa del dijous llarder amb la reivindicació del sector porcí, que a Osona té un gran projecte de futur, la segona illa càrnica.

Qui també prenia vistes a El Saüc era Nando Jubany, membre d’Osona Cuina, el col·lectiu encarregat de coure els porcs, i també d’elaborar els àpats que es degustaran al llarg del dijous gras a la carpa de la plaça Major. El menjador tindrà un 20% més de capacitat que l’any passat, i s’hi podran servir 500 esmorzars, i superar el miler de dinars i de sopars. L’objectiu de l’ampliació és reduir les cues.

Les activitats paral·leles es faran en una segona carpa, una de les novetats d’aquesta edició. S’hi ha programat un taller infantil d’elaboració de botifarres, un espectacle adreçat als més petits i la demostració de cuina saludable del porc, a càrrec de Manel Molera.

La Indicació Geogràfica Protegida Llonganissa de Vic també hi explicarà els valors nutricionals d’aquest producte en el marc de la campanya ‘Per esmorzar i per berenar, fes-me un entrepà de llonganissa de Vic’. Ja al vespre, al Temple Romà, la IGP lliurarà la llonganissa d’or, guardó que aquest any rebrà Nando Jubany.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.