Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

El Forn Sant Roc de Manlleu arriba als 125 anys de la mà de la quarta generació

Fa uns dies van rebre el diploma de la Generalitat que els acredita com a establiment centenari. En realitat, però, el proper 18 de maig la Pastisseria i Forn Sant Roc, de Manlleu, en complirà 125, d’anys.

  • El 9 Nou
  • 01/05/2013 | 13:51
  • 0

En qualsevol cas, rebre aquest reconeixement “és gratificant per tota la família que ha passat pel negoci”, remarca Josep Bosch, que juntament amb Maria Cirera, la seva dona, formen la quarta generació de la nissaga.

El forn el va obrir el seu besavi, Ramon Rovira, el 18 de maig de 1888, data que han pogut documentar recentment a través de l’arxiu municipal. Inicialment estava situat al carrer Enric Delaris, aleshores carrer de l’Horta del Frare, just davant de La Salle. Precisament, en aquella època els Rovira servien el pa als Germans de La Salle, que havien arribat a Manlleu vuit anys abans. “A canvi, un dels hermanos els ensenyava de números per portar els comptes”, rememora el besnét.

El negoci va passar a mans d’Anita Rovira, la filla petita del fundador, que es va casar amb Jaume Bosch, que ja era jornaler del forn. La parella va viure el trasllat del forn a l’actual emplaçament del carrer de la Passió. Va ser la tercera generació, Wenceslau Bosch, casat amb la difunta Assumpta Burgaya, la que va incorporar la secció de pastisseria. En concret va ser a partir de 1952, casualment l’any que va néixer Josep Bosch. “Ara ja tinc el futur pastisser”, diuen que va dir, mig en broma, el seu pare. I tal dit, tal fet.

Josep Bosch s’hi ha passat tota la vida, a l’obrador. I ell ha estat, com augurava el seu pare, l’artífex de la gran diversificació que ha viscut la secció de pastisseria. Amb tot, la coca d’ou i pinyons continua sent “el producte estrella”, marca de la casa del Sant Roc, un forn que amb tots aquests anys ha pogut consolidar una clientela fidel. Bosch admet que va ser “emotiu” rebre el guardó de mans del president Artur Mas. “Fa il·lusió”, insisteix, conscient, però, que l’endemà tocava “tornar-hi”. Aquest és, de fet, l’únic secret d’aquesta sacrificada professió: “Treballar el dia a dia, i treballar bé”. I això és el que mirarà d’inculcar al seu fill Martí, que ara té 12 anys, si finalment decideix seguir-li els passos: “Si el que vol és treballar de dilluns a divendres, i fer festa els caps de setmana, que es busqui una altra feina”. Paraula de pastisser.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.