EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El Museu de Moià comença la celebració del 80è aniversari

Amb seu a la Casa Museu de Rafael Casanova, gestiona també les coves del Toll. L’acte central de commemoració va ser un concert de l’Orquestra Infantil Llum de Manresa amb alumnes del Conservatori Municipal de la ciutat.

El 9 Nou
21/06/2015

Darrere la porta de fusta d’un palau medieval del segle XVI situat al centre de Moià s’amaga la casa de la família Casanova. Hi va viure Rafael Casanova, el que va ser conseller en cap de Barcelona en la Guerra de Successió el 1714, durant els 14 primers anys de vida. Ara és una casa museu i aquest any celebra el 80è aniversari.

El primer acte de celebració va ser el passat 14 de juny a les coves del Toll amb la col·laboració del Conservatori Municipal de Música de Manresa.

El 15 d’agost de 1935 va obrir la casa per primera vegada amb una col·lecció d’art. Als anys 50, amb la descoberta de les coves del Toll, el museu s’expandeix i de fet ara és gràcies a les coves que se sustenta: “Permet autofinançar-nos al 50%, cosa estranya en un museu”, explica la directora, Marta Fàbregas.

Als anys 80 la Generalitat compra l’edifici a la família Casanova i actualment el gestiona amb l’Ajuntament.

Una escala noble condueix fins a la primera planta. Allà es repassa la
vida de Rafael Casanova i s’explica la seva vinculació amb Moià i amb la Guerra de Successió.

A la planta superior ens capbussem en l’arqueologia. S’hi exposen algunes de les peces extretes de les coves. Aquesta segona planta complementa la ruta de les coves del Toll, una de les set úniques coves visitables a Catalunya i un dels jaciments més importants d’Europa.

Les coves tenen valor cultural i natural. Animals i persones hi han viscut més de 100.000 anys, des del neandertal fins a l’edat de bronze, i d’això se’n deriva la rica varietat de fauna del quaternari i els 18 cementiris humans descoberts.

“Aquest és el principal recurs turístic del Moianès”, segons Fàbregas. De fet, formen part del Geoparc de la Catalunya Central i és l’únic reconegut per la Unesco a Catalunya. Molts grups de recerca universitaris recorren a les coves per a les seves investigacions.

Hi col·laboren la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a través de l’Estació Biològica de Doñana, entre altres.

“NOMÉS SOBREVIURE”

És per això que les treballadores del museu lluiten per conservar i tirar endavant el patrimoni museístic del Moianès, una tasca sovint dura: “Tenim pocs recursos i aquí tots fem de tot, només esperem sobreviure”, diu la directora.

Els falta espai perquè cada any obtenen 7.000 peces noves i encara en queden moltes per catalogar (unes 34.000) i condicions adequades per a la bona conservació del material.

Tenen projectes en marxa, com el parc prehistòric, i ganes de tirar-los endavant. Esperen que la creació de la comarca del Moianès pugui donar un impuls al museu i a l’arxiu històric. De moment, però, aquest any celebren els 80 anys i tenen programades activitats per al 23 de juliol i el 14 d’agost, coincidint amb la festa major.

Concert a les coves del Toll

L’orquestra infantil Llum de Manresa i els solistes de vent i corda amb el cor infantil del Conservatori Municipal de Manresa van oferir diumenge el concert commemoratiu del 80è aniversari del museu, a la Balma de les coves del Toll (a la foto).

Prèviament, el públic havia pogut gaudir d’una passejada pel parc prehistòric acompanyada de concerts de petit format.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 103 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't