EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El nou Cau Faluga entusiasma

Divendres feia 150 anys del naixement de Santiago Rusiñol, i amb aquesta coincidència va reobrir El Cau Faluga, la casa dels amos de la Colònia Rusiñol de Manlleu, on l’artista havia fet estades. Ara serà un restaurant. Dissabte va haver-hi jornada de portes obertes a la casa, i va entusiasmar.

El 9 Nou
27/02/2011

La gran llar de foc del Cau Faluga torna a lluir amb els dos símbols que representaven la dualitat de la família Rusiñol: la roda, emblema de la indústria, i la paleta de pintor, que significava l’art.

Vuitanta anys després que fos pràcticament abandonada, la casa dels amos torna a la vida com a restaurant a partir d’aquest divendres, coincidint amb el 150è aniversari del naixement de l’artista Santiago Rusiñol.

El nou Cau Faluga és l’inici d’un projecte liderat per l’empresari Ernest Claramunt, que –igual que feien els Rusiñol– cavalca entre els negocis i la cultura. El seu objectiu és que, en un termini relativament curt de temps, tota la Colònia Rusiñol es converteixi en un centre de negocis.

Amb l’obertura del restaurant culmina un projecte iniciat fa prop de quatre anys per Ernest Claramunt. Aquest empresari barceloní, enginyer industrial i quarta generació d’una família dedicada al tèxtil, decideix donar una nova orientació als seus negocis en el moment en què la darrera crisi del sector l’obliga a tancar Hilados Rusiñol, SA, primer provisionalment i ara d’una forma que ja considera “definitiva”.

És llavors quan es planteja “què fem amb la colònia”, de la qual era propietari juntament amb els seus socis osonencs, la família Rovira.

Ernest Claramunt va intuir que el futur de la colònia passava pel seu valor afegit “com a patrimoni cultural i artístic, sobretot per la relació amb Santiago Rusiñol”, i va arribar a la conclusió que era important “no perdre aquest patrimoni”. S’acabava de celebrar l’Any Rusiñol, el 75è aniversari de la seva mort, i el Cau Faluga –que presentava un estat de notable deteriorament– havia estat declarat Bé Cultural d’Interès Local per l’Ajuntament de Manlleu.

El procés va ser lent, però constant: una primera rehabilitació per consolidar la casa –en especial de la teulada, que presentava una gran obertura– i després, ja amb l’objectiu d’obrir el restaurant, la progressiva recuperació de l’edifici amb respecte total a la seva estructura original.

El restaurant ha de servir “per donar prestigi a tot l’entorn, demostrar qui som i fins on podem arribar”, diu Ernest Claramunt. Tindrà una capacitat limitada a 50 comensals “per poder donar un bon servei”, però és l’embrió d’un ambiciós projecte que pretén recuperar l’activitat econòmica a tota la colònia.

Les antigues naus de filatura, més properes al restaurant, es reserven com a futur espai de celebracions. L’edifici principal, com a centre de negocis “on les empreses puguin compartir serveis i necessitats”. El projecte s’ha exposat a l’Ajuntament de Manlleu, que està disposat a col·laborar-hi a través de l’Oficina de Promoció Econòmica (OPE), i també a empresaris osonencs, que l’han vist amb bons ulls.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 895 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't