EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El restaurant El Morter de Manlleu arriba als 5.000 menús equilibrats

Uns musclos a la vinagreta de primer, seguits de rosbif amb salsa de poma i, per postres, una sopeta de […]


El 9 Nou
11/09/2009

Uns musclos a la vinagreta de primer, seguits de rosbif amb salsa de poma i, per postres, una sopeta de meló amb sorbet de llimona. Oi que no sembla un menú de règim? En canvi, aquests plats tan atractius configuren un menú dietèticament equilibrat, que aquest dimarts se servia al restaurant El Morter, i que els clients podien escollir entre les tres opcions que hi havia a l’hora de dinar.

El restaurant manlleuenc ha arribat a la xifra de 5.000 menús equilibrats, servits des que va incorporar aquesta oferta. Equilibria, centre d’assessorament en nutrició i dietètica amb seu a Vic, ha col·laborat amb El Morter en la confecció d’aquests menús.
A l’hora de menjar, la presentació d’un plat és tan important com el contingut, i en la carta, la forma de vendre un menú equilibrat també és clau: “Que el client que tria aquesta oferta, si està acompanyat a la taula, no sigui el que fa dieta”, explica Marga Cabanilles, d’El Morter. Per això es van evitar adjectius com dietètic, i se n’ha dit, simplement, menú blau, que és el color amb què està escrit a la carta, per diferenciar-lo.

Neus Arimany, dietista d’Equilibria, va confeccionar aquests menús d’acord amb “els patrons d’una dieta mediterrània saludable”. És a dir, un 50% d’hidrats de carboni, entre un 25% i un 35% de lípids i la resta, proteïnes. Els plats han de ser “de fàcil digestió” i orientats que el comensal, si és fidel a la proposta, “n’obtingui un benefici per a la seva salut”. Evidentment, cadascú pot triar un plat del menú blau i un altre de la resta de l’oferta, però és aconsellable buscar “la combinació nutricional” sencera.

Així ho han fet 5.000 clients d’El Morter des que va començar la nova oferta, l’any 2008. Al principi, la curiositat va fer que un 70 per cent dels plats que servien per dinar fossin equilibrats. Després, va baixar la demanda, però s’ha estabilitzat entorn del 40 per cent. Comptant que de cada plat hi ha tres propostes, la del menú blau és la més seguida pels clients. Això sí, de tant en tant es permeten fer algun pecat i saltar-se el plat lleuger: “Vigilen de dilluns a dimecres, i quan arriba el cap de setmana, canvien les postres”, explica Marga Cabanilles.

Neus Arimany, d’Equilibria, reconeix que el cas d’El Morter és una excepció en el variadíssim món dels restaurants de menú del dia, a Osona. En la major part dels casos, per als clients habituals, és difícil trobar llocs on es controli l’aportació calòrica dels plats. Per dinar, s’han d’ingerir entre 600 i 800 calories, però segons on és fàcil superar-les. En el cas d’El Morter, “procurem que estigui al voltant de les 600 o poc més”.

La dificultat per aplicar aquests criteris és que els propietaris tenen por de perdre clients i veuen el nutricionista “com un metge”. Neus Arimany ho entén, en canvi, com una oportunitat, “una forma d’atreure clients”. En el cas d’El Morter, van analitzar-ne el perfil, i van veure que la majoria dels comensals són persones d’uns 40 anys o més, homes i que porten una vida sedentària a la feina. El menú blau es va pensar en funció d’aquest perfil, i s’han guanyat la seva confiança: “Han vist que, anant de restaurant, la persona també es pot cuidar”, explica Arimany.

A més, els habituals també han pogut comprovar que les coccions que s’utilitzen per al menú blau respecten el gust dels aliments. I si el producte de base és bo, s’hi surt guanyant en sabor: “Un plat que agrada molt són les verdures”, diu Marga Cabanilles, “perquè no estan disfressades amb altres ingredients que s’hi solen posar”. / JORDI VILARRODÀ

LA PREGUNTA

El PSC ha de liderar els pactes per a la nova legislatura al Parlament?

En aquesta enquesta han votat 414 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't