EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

El tancament d’Articolor deixa Vic només amb una sola galeria d’art

Ara només queda El Carme, i tres sales més que compaginen aquesta activitat amb altres: BM, Ausart i NA&AG.

El 9 Nou
13/07/2010

La sala Articolor, la galeria d’art més antiga que hi havia fins ara a Vic, va tancar les portes el 5 de juny. Josep Tatché, que es jubila, i la seva dona, Maria Vivet, completaven així una etapa de 31 anys al capdavant d’un negoci que l’any que ve hagués complert mig segle d’història.

Jaume Soler i Ramon Castells van obrir aquesta sala el 1961, a la plaça del Paradís. Va ser la segona galeria que hi va haver a Vic, després de la històrica sala Bigas, situada just a la casa del davant. Des d’un primer moment van compaginar la galeria d’art amb el taller d’emmarcació i, fins fa uns anys, amb la venda de material de belles arts.

Quan al cap de 17 anys els dos socis es van separar, Jaume Soler va animar un seu nebot, el folguerolenc Josep Tatché, i la seva dona, Maria Vivet, a donar-li un cop de mà. Corria l’any 1979. “En aquell moment desconeixíem aquest món de l’art”, rememora el matrimoni, que al cap d’un parell d’anys ja es van quedar sols al capdavant del negoci.

Durant aquestes tres dècades la galeria s’ha mantingut fidel a un estil: “Sempre hem tingut un tipus de pintura clàssica, tot i que en els últims anys també hem anat incorporant algun pintor més modern”.

Una llarga llista de grans paisatgistes, entre els quals la gran majoria de pintors de Vic, han exposat a Articolor. “Estem molt contents perquè amb molts d’aquests pintors hi hem establert una gran amistat”, destaca Tatché, que és qui ha portat el dia a dia de la galeria. Una amistat que també han forjat amb bona part d’un clientela “molt fidel”.

Tatché reconeix que amb els anys han anat canviant els gustos. “El jovent d’ara no els interessa gaire aquest tipus de pintura; i difícilment es gastaran diners per un quadre com aquest”, diu tot mirant una tela de Vilà Cañellas. De fet, avui és impensable, com els havia passat anys enrere, “d’inaugurar un dissabte i a la tarda tenir-ho tot venut”.

A més, corren temps de crisi, “i en aquest sector l’hem notat força”, admet Tatché, a qui li hagués agradat que algun galerista hagués agafat el negoci, “però no ha pogut ser”.

La desaparició d’Articolor deixa a Vic només una galeria dedicada exclusivament a la venda d’art (El Carme) i tres sales que compaginen aquesta activitat amb altres que hi estan més o menys relacionades, des de l’emmarcament fins a l’interiorisme (BM, Ausart i Na&AG).

El Carme, amb més de 30 anys de trajectòria, manté una programació regular d’exposicions i ofereix als seus clients un fons d’art, entre altres activitats pròpies d’una galeria comercial.

L’any 2004 va tancar una altra de les sales ja veteranes de la ciutat, la Susany, mentre que la galeria Sadurní manté només una activitat esporàdica. Enrere queda també la interessant experiència d’Introit, una sala promoguda per l’artista Josep Ricart, que va funcionar poc més d’un any i va tancar el 1998.

El context actual, de crisi econòmica, no és el millor perquè la venda d’art pugui sustentar un negoci per ella mateixa. Per això, els últims anys s’han obert espais d’exposició més petits però ben condicionats, on l’activitat galerista és un complement. És el cas de BM (Bells Marcs) associada a un taller de marcs, o d’Ausart, que fa dos anys va recuperar l’activitat galerista. NA&AG fa una aposta diferent, associada a l’interiorisme, l’arquitectura i, fins i tot, al negoci immobiliari.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 856 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't