EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els cinc noms proposats per a la nova biblioteca de Vic

Tres empreses s’han presentat al concurs per construir la nova biblioteca

El 9 Nou
22/01/2019
Vic

El tràmit urbanístic previ a la construcció de la nova biblioteca de Vic s’ha anat allargant tant que hi ha hagut dos anys per anar recollint suggeriments sobre el nom que ha de dur. Del centenar llarg de noms que han arribat a l’Ajuntament, provinents de 924 ciutadans que van fer propostes en la fase prèvia, n’han quedat cinc finalistes que es van presentar divendres. Cinc noms entre els quals els vigatans podran votar des d’ara fins al 15 de març a través de la plataforma de participació Decidim.
Aquests noms s’han triat entre els que la gent ha proposat més vegades, tot i que segons Susagna Roura, regidora de Cultura, n’hi havia de “molt imaginatius. Tres són noms propis de dones del món de la cultura i el llibre: els de l’escriptora vigatana Maria Àngels Anglada (1930-1999), la també escriptora folguerolenca Anna Dodas (1962-1986) i la dibuixant Pilarín Bayés. Un altre és un nom històric –Ausa– que s’ha atribuït a la ciutat romana que es fundà al segle I aC i precedeix el Vic actual. Finalment, hi ha el nom d’U d’Octubre, la data en què es va fer el referèndum d’independència l’any 2017. El nom que guanyi en les votacions es farà públic el dia 17 de març, en un acte al mateix solar on es farà la biblioteca. El nou equipament cultural de la ciutat tindrà nom abans que n’hagi començat la construcció, que serà “a l’estiu”, segons Roura. Parla d’estiu “en genèric” –del juny al setembre– perquè assegura que encara no és possible concretar més la data.
La participació s’articula a través de la plataforma Decidim, una eina de programari lliure que s’ha creat gràcies a l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona i que avui utilitzen 32 ajuntaments de Catalunya i la Diputació de Barcelona. Vic és un d’aquests i ara s’estrena en el seu ús. Tothom qui vulgui ajudar a decidir el nom es podrà inscriure al web , registrar-se amb el DNI i la data de naixement i votar. Es pot votar només una vegada, però durant el procés es pot canviar d’opinió i votar un altre nom. “La gent que no tingui internet podrà votar als centres cívics i la Biblioteca Joan Triadú”, va explicar Josep Ramon Soldevila, regidor de Ciutadania. També va recordar que els processos participatius a Vic no són nous i s’han dut a terme per decidir altres qüestions, des del destí d’una part dels pressupostos fins a la gestió de L’Atlàntida.

Tres empreses s’han presentat al concurs públic de les obres de la nova biblioteca de Vic, que sortia a licitació amb un pressupost de 7,8 milions d’euros. En les properes setmanes, es coneixerà a quina s’adjudica l’obra, que té un termini d’execució de dos anys i dos mesos. La previsió de col·locar la primera pedra abans de les eleccions municipals tampoc es podrà complir, en l’obra que havia de ser un dels grans projectes d’aquest mandat municipal i va quedar en suspens per l’anul·lació del POUM de Vic, l’any 2016.
Mentrestant, l’Ajuntament va avançar en la tramitació alternativa d’una modificació del POUM anterior i en el concurs d’idees per al nou edifici, que va guanyar l’estudi BCQ (Baena i Casamor) de Barcelona. Divendres, Susagna Roura va donar alguns detalls més del projecte, com ara que l’aparcament de 39 places previst al segon soterrani està pensat “en principi, per als usuaris”. La idea de la biblioteca és que sigui un edifici de múltiples usos al qual es tregui un rendiment social: “S’ha de poder utilitzar molt”. Vic
Jordi Vilarrodà

LA PREGUNTA

El Barça eliminarà el PSG a la Champions?

En aquesta enquesta han votat 282 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't