EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els Ex de Vic recuperen el nom de Catalunya Vella que havien tingut abans de la Guerra Civil

L’antic Hogar del Ex-combatiente de Vic vol trencar defnitivament amb l’estigma de rèmora franquista i recupera el nom històric de l’entitat. Catalunya Vella va néixer el 1902 sota la influència del catalanisme conservador de la Lliga Regionalista.

El 9 Nou
24/11/2009

La societat recreativa Els Exs, de Vic, antiga Hogar del Ex-combatiente, vol obrir les portes a la ciutat. Convertir la cèntrica seu de la plaça de l’Estació en punt de trobada i atreure sàvia nova, per dinamitzar i rejovenir una entitat profundament envellida.

Per visualitzar la nova etapa i trencar amb l’estigma d’uns anys de rèmora franquista, Els Exs –nom amb el qual es va rebatejar fa 12 anys la Societat Recreativa Hogar– tornaran a canviar de nom. Recuperen el que tenia l’entitat abans de la Guerra Civil: Catalunya Vella.

“Vam decidir tornar a posar aquest nom, però sense donar-li connotacions polítiques”, matisa Lluís Corominola, president de l’entitat des de fa dos anys, en referència al Catalunya Vella, una societat nascuda el 1902 sota la influència del catalanisme conservador de la Lliga Regionalista.

El canvi de nom també s’ha acompanyat d’una modificació dels estatuts de cara a modernitzar el dia a dia d’una entitat que en els últims anys s’ha envellit d’una forma dràstica. En poc més d’una dècada han perdut la meitat dels seus associats. Avui són uns 250 socis, “i la mitjana d’edat ronda els 80 anys”, admet Joan Parareda, membre de la junta.

La realitat els obligava a donar aquest cop de timó. “Volem atreure gent dinàmica, amb ganes de fer coses”. I és que malgrat disposar d’un local “cèntric i acollidor, molta gent de Vic encara no ha entrat mai”.

L’actual junta reconeix que, fins ara, Els Exs sempre havien treballat massa de portes endins; per exemple, “mai no hem rebut cap subvenció municipal”, deixa anar Corominola.

Un dels atractius nous del local és la seva renovada cuina. “Ens agradaria que això pogués ser un punt de trobada per fer àpats a l’estil dels txokos”, les petites societats gastronòmiques típiques de Navarra i el País Basc. L’impuls de la nova junta ja els ha permès d’acollir activitats diverses com conferències, cursos de brodats o les primeres trobades del que podria ser un futur club de bridge. “Tenim ganes d’incorporar gent jove i de ser punt de trobada de persones i col·lectius”, remarca el president.

La societat Catalunya Vella va néixer el 1902 de la mà d’un grup de socis del Círcol Literari, marcats per la tradició del catalanisme conservador del Grup de Vic i ideològicament molt vinculats a la Lliga Regionalista. Malgrat no ser una institució pròpiament política, els seus socis van tenir gran influència dins l’Ajuntament fins a la dictadura de Primo de Rivera, quan se’ls va fer tancar el local de la plaça Major. L’any 1931 van reprendre l’activitat a la Casa Puig (actual Puig-Porret), del carrer Verdaguer.

Després de la Guerra Civil, persones vinculades al règim franquista el van reobrir imposant el nom de Hogar del Ex-combatiente. “En realitat, la nova associació, des del punt de vista social però no polític, era la continuació d’aquella, encara que descatalanitzada i tenyida de blau. El meu pare, per l’hàbit adquirit, va continuar anomenant-la Catalunya Vella durant anys”, relata Candi Espona al llibre ‘Entre el roig i el blau’. Fa 40 anys, l’entitat ja es van traslladar a l’actual local de la plaça de l’Estació.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 125 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't