Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Els joves de La Torratxa de Vic recullen firmes per demanar un nou espai a l’Ajuntament

Els han fet tancar l’espai que ocupen al carrer Joan de Serrallonga adduint problemes de soroll i de convivència amb els veïns. Els joves que el gestionen creuen que “se’ns està considerant un problema d’ordre públic” i no accepten la proposta de disposar de diferents espais segons l’activitat.

  • El 9 Nou
  • 22/09/2011 | 20:18

L’origen de La Torratxa es remunta a vuit anys enrere, quan un grup de joves va programar una festa major alternativa davant del que consideraven una manca d’oferta per al jovent.

Això va derivar, amb el temps, amb la posada en marxa d’un casal autogestionat des d’on s’han programat tallers, curset i xerrades, entre altres activitats.

Els joves estan en negociacions amb l’Ajuntament, a través dels regidors Joan Ballana, Josep Rafús i Joan López, per trobar alternatives al tancament de La Torratxa. Amb tot, reclamen un únic espai i no diferents llocs en funció del tipus d’activitat que s’hi programi.

Comunicat de La Torratxa del 16 de setembre

COMUNICAT DEL CSA LA TORRATXA ARRAN DEL TANCAMENT DEL LOCAL

Festa Major Jove de Vic 2011. Per primer cop, una entitat de joves nouvinguts participen a la comissió organitzadora amb altres entitats juvenils de la ciutat. Cuinen un sopar senegalès per 150 persones a la Torratxa. A mig sopar, entren dos guàrdies urbans de paisà (un dels quals militant de PxC). Compren tiquets del sopar. Se’ls hi demana si han vingut a degustar l’exquisit àpat o han vingut de servei. Han vingut de servei i tenen ordres de fer una inspecció del local. A mig sopar, en una activitat programada de Festa Major comencen a inspeccionar el local. Aixequen acta. Resulta que un llum del lavabo no funciona i no hi ha ascensor per pujar al pis de dalt. Marxen.

Mitja hora després es presenten dos mossos d’esquadra de la Unitat d’Espectacles i Oci desplaçats expressament des de Manresa. Els han requerit des de l’Ajuntament de Vic per venir a fer una inspecció de la Torratxa. Se’ls hi explica que fa mitja hora els urbanus ja han inspeccionat el local. Els mossos, sorpresos, surten del local. Les 150 persones que sopen, al·lucinen. Dues inspeccions en mitja hora i en un sopar programat per la comissió de festes. Els manresans uniformats comenten que estan obligats a obrir una nova acta. Copien l’acta dels uniformats vigatans i ens imposen una multa de 5000€. Marxen.

L’endemà es demanen explicacions a Joan Ballana, flamant regidor de Seguretat Ciutadana. Es fa el despistat. Resulta que no té constància de què fan els seus subordinats. Curiosament no sabia res de l’actuació de la Guàrdia Urbana de la nit anterior. Com a advocat ens comenta que presentem al·legacions a la multa i que mirarà de fer el què pugui per treure-la. Li agraïm. També ens comenta que no tenim llicència d’activitats i que tard o d’hora això s’haurà de solucionar.

També es parla amb en Joan López sobre l’actuació policial. Durant anys va ser President dels Sagals d’Osona quan feien ús del local de la Torratxa (llavors tampoc tenien llicència d’activitats). Tampoc en sabia res.

Acordem aturar momentàniament les activitats de la Torratxa perquè en 15 dies es comprometen a trobar-nos un local alternatiu. Passen tres mesos i ni rastre de la multa, ni rastre de la proposta de local alternatiu i ni rastre d’activitats a la Torratxa. Fins que a la bústia del local rebem una notificació de l’Ajuntament en què se’ns informa del precintament del local en 3 dies.

Demanem una reunió urgent amb en Ballana, en López i en Rafús. No hi ha manera. No hi ha cap voluntat de negociació, ni cap voluntat de fer com s’havia fet fins ara, ni cap voluntat d’arreglar la llicència d’activitats, ni cap proposta de local alternatiu mínimament acceptable. Reconeixen que ells van ser els qui van avisar a la policia per fer les inspeccions i posar la multa. Si ens atrevim a obrir el local ens caurà la multa de 5000€. Fan i desfan com volen, això sí, democràticament.

S’acaben de carregar la Torratxa, a l’espanyola. Tres persones contra la voluntat de la majoria. Com qui retalla estatuts o incorpora noves llengües vehiculars a les escoles, sense consultar. Amb una jugada mestre. Mentre ho estaven fent havíem arribat a pensar que ens ajudaven.

Es carreguen més de tres anys amb centenars d’activitats; classes de català per a nouvinguts, classes d’història, de photoshop, exposicions de joves artistes osonencs, actes reivindicatius, una cooperativa de consum ecològic, actuacions de grups musicals de la comarca, les assemblees, un local de reunió i activitats per moltes entitats, desfilades de moda, les estones de bar, presentacions de llibres, pal de paller de la Festa Major Jove, la biblioteca, la sala d’ordinadors, el rocòdrom, les xerrades, els cicles de cinema i documental, les jornades de formació i de treball, la terrassa d’estiu, els sopars populars, els quasi 600 socis i tot sense ànim de lucre i autogestionat pel jovent.

Un exemple de participació, formació, cultura, joventut, activitat, voluntariat… ens ho tanquen i encara no ens en fem a la idea.

Però la Torratxa no s’acaba ni aquí ni així. Demanem a totes les persones que han passat per la Torratxa, a les entitats, als grups de música, teatre, dansa i simpatitzants del projecte, que estiguin alerta. Pròximament iniciarem una campanya de mobilitzacions.

Necessitem el suport de totes i tots!

Centre Social Autogestionat La Torratxa
http://www.latorratxa.org/

Comunicat de l’Ajuntament de Vic

Aclariments de l’Ajuntament de Vic respecte La Torratxa

Arran del comunicat emès avui per La Torratxa, l’Ajuntament de Vic es veu amb la necessitat de realitzar els següents aclariments:

• L’Ajuntament de Vic va comunicar el passat 13 de juliol – fruit d’un expedient iniciat la passada legislatura- als responsables de l’Associació Centre Social La Torratxa que no podrien realitzar cap altre activitat que produís molèsties als veïns de la zona per sorolls. En el decurs de la reunió mantinguda entre les dues parts, els joves de La Torratxa van manifestar el seu compromís de no realitzar més activitats en horari nocturn que pogués afectar al descans dels veïns.

• Ahir hi va haver una reunió entre les dues parts per tal de concretar determinats aspectes de futur del local i l’Ajuntament de Vic va presentar diferents propostes als responsables de La Torratxa per tal de que poguessin disposar d’altres locals o equipaments a la ciutat de Vic, aptes per a les activitats que hi desenvolupen.

• L’Ajuntament de Vic va tornar a instar La Torratxa a adaptar el local a les exigències normatives per tal de poder-hi continuar realitzant algunes de les activitats. No obstant, es va remarcar que els concerts i altres espectacles necessiten d’uns requisits a les instal•lacions que difícilment es podrien aconseguir, aconsellant de traslladar aquesta activitat a les altres instal•lacions proposades.

• L’actitud dels responsables polítics de l’Ajuntament de Vic sempre ha estat d’escoltar, de dialogar, trobar solucions i oferir alternatives als responsables de La Torratxa. També, evidentment, de fer complir les lleis i normatives vigents per tal de garantir el descans dels veïns i la pròpia seguretat dels usuaris de l’edifici.

• Reiterem que La Torratxa no podrà realitzar cap altre activitat en aquestes instal•lacions.

Comunicat de La Torratxa del 21 de setembre

El dia 21 a les 19h, el CSA La Torratxa convoca a la premsa davant del local de l’associació, recentment clausurat. L’objectiu d’aquesta roda de premsa és ampliar el comunicat emès la setmana passada i explicar més àmpliament i responent les preguntes dels mitjans de comunicació la situació actual del Centre Social, defensar públicament el model d’autogestió que ha seguit l’associació i que vol continuar portant a terme malgrat els entrebancs actuals, i finalment demanar la col·laboració tant de les entitats -vinculades o no amb La Torratxa- com de les persones a títol individual que vulguin donar suport o implicar-se amb el projecte.

Hem convocat a la premsa per manifestar públicament quina és la situació de La Torratxa i el posicionament que prenem com a associació davant del tancament del nostre Centre Social.

La historia de La Torratxa comença fa aproximadament 8 anys, quan un grup de joves varem formar l’Assemblea Jove de Vic. Des dels inicis varem tenir molt clar que a la ciutat li faltava una festa major que no es reduís a dos concerts i també un espai social com el que ha esdevingut La Torratxa.

També teníem molt clar de quina manera volíem aconseguir aquestes dues coses. La festa major serà per tothom i de tothom qui vulgui implicar-se en la organització, de forma assembleària i horitzontal. La Festa Major Jove és ja fa anys un èxit i ha servit de model per a la recent comissió de festa major.

Aconseguir el centre social va costar més. Van ser més de 4 anys fent campanya al carrer, negociant amb l’ajuntament, reivindicant un equipament per a la ciutat que existeix a la majoria de ciutats. Resignant-nos a fer les activitats al carrer a ple hivern. Tot i que l’ajuntament reconeixia que la nostra demanda era encertada, les negociacions no varen portar mai enlloc, només falses esperances i falses il·lusions.

La Torratxa la varem aconseguir els joves, després d’anys de campanya, trobant un local de lloguer i assumint tots els costos que comportava. La Torratxa ha sigut una realitat que hem creat els joves, que l’hem autogestionat i que li hem donat vida. S’ha cedit l’espai a qualsevol entitat que ho ha demanat, hem portat a terme una programació mensual amb activitat diària, s’han realitzat tallers de tota mena, s’han ofert serveis de biblioteca, accés a Internet, local d’assaig, s’hi ha creat una cooperativa de consum ecològic…

8 anys després de començar a reivindicar un espai així, 3 anys després de fer de La Torratxa una realitat i havent demostrat que realment es una necessitat, ara tornem a estar al carrer.

La Torratxa ha sigut un niu d’activitats al llarg dels anys. S’han realitzat classes de català, euskera, italià, anglès, totalment gratuïtes, fetes pels mateixos joves i concorregudes per diferents ciutadans de Vic.

Hi ha hagut xerrades formatives del grup SemTerra, de Decreixement, de feminitat, de memòria històrica, de la crisis, s’han presentat llibres, documentals, s’ha parlat de cooperativisme, de banca ètica….

Hem programat tallers de teatre, de cistells, d’elaboració de productes artesanals, de reparació de bicis, de malabars, de papiroflèxia, de percussió, de photoshop, d’illustrator, de dj’s, d’història…

S’han ofert sopars populars cada divendres amb acompanyament de música en directe, promocionant els grups joves de la comarca i rodalies.

Al llarg dels estius La Torratxa no ha parat mai. Obrint la terrassa 4 dies a la setmana, com a espai lúdic els dilluns, cinema a la fresca els dimarts, concerts en directe els dimecres i sopars culturals els dijous. Cada setmana hi havia una actuació d’un grup amateurs com la Iaia o San Josex, entre molts altres.

Tot l’estiu és un bullici d’activitats i de gent que simplement busca un espai social on trobar-se amb els amics i conèixer gent nova.

Després de tot un estiu amb l’espai tancat, seguint ordres de l’ajuntament, i de que tothom ens demanés què passava amb La Torratxa, nosaltres ens preguntem ¿que n’ha sigut dels vespres d’estiu a Vic sense La Torratxa?

El Centre Social també ha estat utilitzat per una infinitat d’entitats, col·lectius i associacions que no han trobat espais a Vic on realitzar les seves activitats. Cedíem l’espai més de dos cops al mes. A més ha sigut el pal de paller de la Festa Major Jove.

En l’actual context de crisi, amb grans retallades als pressupostos de joventut, cultura, etc. què millor podem esperar dels ciutadans? Quina cosa podem fer més que autogestionar les nostres necessitats? Crear sense necessitat de diner públic i de forma totalment voluntaria?

Tot just amb tres anys de vida hem demostrat de sobres la necessitat d’un espai així, també ho han demostrat tots els joves i no tant joves que han passat per La Torratxa, també ho han demostrat totes les entitats que només han trobat aquest espai per realitzar-hi les seves activitats.

Ens hem equivocat en moltes coses, però no pas en voler engegar un centre social obert a tothom i autogestionat per qui en fa ús.

Nosaltres seguim creient en el projecte i en l’autogestió. No ens cansem i volem continuar fent activitats, aportant un espai i una programació a la ciutat de Vic. Ara toca tornar a lluitar per un centre social i invitem a qualsevol entitat i persona a formar part d’aquesta lluita i del futur centre social.

És per tot això que ens dirigim a tota entitat i persona que hagi fet ús de La Torratxa o que en valori la seva existència, per demanar-vos suport per poder tornar a obrir un centre social com abans millor.

Avui obrim la campanya de mobilitzacions. Demanem que s’enviïn cartes a premsa, a l’ajuntament, que ens recolzeu com se us acudeixi i que estigueu atents a les pròximes convocatòries.

El proper diumenge 25 estarem a la Plaça Gaudí, donant suport a les persones imputades per defensar un habitatge digne i contra els desnonaments. Muntarem punt d’informació i recollirem firmes per La Torratxa.

21 de setembre de 2011
Centre Social Autogestionat La Torratxa

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.