EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Els Sagals actuen al barri del Remei de Vic en la campanya “Tots som una colla” per atreure nouvinguts

Els Sagals han fet aquest diumenge al barri del Remei de Vic la seva primera sessió pràctica del projecte “Tots som una colla”, nascut amb l’objectiu d’obrir el món casteller als nouvinguts.


El 9 Nou
19/10/2009

“Bé, ha anat molt bé”, deixava anar Richmond Minamur tot rebent els primers copets a l’espatlla dels seus companys de colla. Aquest jove ghanès, de 20 anys, acabava de participar en el seu primer castell, un 3 de 7 aixecat per sota.

Minamur va ser l’únic, dels més de 20 immigrants que dijous van assistir al taller d’introducció als castells, que es va atrevir a posar-se la camisa taronja. De fet, aquesta no era la seva intenció. “Només venia a prendre vistes”, assegurava moments abans que un altre membre de la colla es tragués la seva camisa per deixar-l’hi.

Minamur, que va arribar a Vic fa menys de dos anys, no s’ho va pensar dos cops i, un cop enfaixat, es va fondre dins la pinya. Per a Minamur, que també participa en el projecte de parelles lingüístiques, sumar-se a una colla castellera pot ser “una bona manera de conèixer gent i fer amics”.

Qui no es va atrevir encara a ficar-se a la pinya va ser el peruà Ramon Latorre, que dijous també havia assistit al taller introductori, “i em va encantar”. Latorre, que fa més de quatre anys que viu al mateix barri del Remei, creu que els castells poden ser “una bona via per aprofundir en la cultura d’aquí”. Diumenge era el primer cop que vivia una actuació en directe; “fins ara només ho havia vist per la tele”.

Mentrestant, altres immigrants preferien mirar-s’ho des de la barrera. “Buf! Ho veig una mica perillós. Crec que fa falta molta pràctica”, apuntava una família d’Equador. Quatre nois de Ghana també marcaven distàncies. “Ja els havíem vist actuar, els Sagals”, apuntava un d’ells.

Sobre la possibilitat d’incorporar-se a la colla, però, arronsaven les espatlles. Del mateix parer semblava un jove senegalès que, mòbil en mà, no parava de gravar imatges de la jornada. “És la primera vegada que ho veig, tot això”, assegurava visiblement sorprès. De moment, però, “mirar i prou”, deia, amb un tríptic de la campanya a les mans.

Lluís Casellas, president dels Sagals –una de les quatre colles catalanes que participa en la iniciativa amb caràcter pilot– es mostrava molt satisfet de l’arrencada del projecte: “Dijous van venir més d’una vintena de nouvinguts, però és normal que avui encara molts hagin preferit mirar-s’ho”.

Casellas es mostrava especialment cofoi d’haver desplaçat per primera vegada l’actuació al barri del Remei. I és que la coincidència amb el Mercat dels Sentits dels diumenges va atreure força públic, un públic divers i autènticament multicolor.

Pel que fa a l’actuació, a més del 3 de 7 aixecat per sota, els Sagals van completar un 5 de 7 i un 4 de 7. Els Castellers de Sabadell van fer un 3 de 7 per sota, un 4 de 7 i un 4 de 7 amb agulla (amb dos intents fallits de torre de 7); i els Xics de Granollers van completar un 4 de 7 amb agulla, un 4 de 7 i un 5 de 7.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 403 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't