EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Fabricant creativitat

Una antiga fàbrica d’embotits de Sant Miquel de Balenyà s’ha consolidat com a seu d’un col·lectiu d’emprenedors.

El 9 Nou
27/04/2015

De fàbrica d’embotits, en desús durant anys, a multiespai d’activitats creatives. És el particular recorregut vital que ha acompanyat La Fàbrica, a Sant Miquel de Balenyà, un projecte que avui aplega sis microempreses d’àmbits ben diferents, però amb un punt d’enllaç: el recinte que els acull. Ara volen explorar aquesta complicitat amb un nou espia comú, obert a la participació, El Camp.

L’embrió de tot plegat es va començar a gestar l’any 2008, quan David Altimir, un dels fills de Josep Altimir, propietari de Can Miralti –una històrica empresa d’embotits tancada des de feia més de 10 anys–, juntament amb la seva parella, la vigatana Anna Cabeza, van decidir instal·lar el seu habitatge familiar en aquesta fàbrica. La seva estructura arquitectònica, amb espais amplis i diàfans, “era plena de possibilitats”, rememoren uns anys després. A més de viure-hi, es van proposar d’anar donant vida als diversos espais buits. “Vam començar a arreglar els espais per atraure activitats i projectes”, recorda Cabeza. Projectes amb un fil conductor: “Sempre relacionats d’alguna manera amb la creació”. L’aposta ha anat sumant inquilins, fins arribar als sis actuals. Es tracta de Missatges.org, un espai on es fan activitats com Pilates, ioga o tantra, entre altres propostes relacionades amb el creixement personal; la Companyia Itinerània, des d’on reivindiquen el carrer com a lloc de trobada i practiquen la intervenció efímera i festiva de l’espai públic; Katakrak, una altra companyia de creació d’espais lúdics a partir de la imaginació, el reciclatge i el joc; El Calaix del Pa, un obrador de pa artesanal ecològic, cuit amb forn de llenya; l’estudi d’arquitectura Clarós-Vivés, i, com a sisè company de viatge, Cosmos.cat, el primer web a Osona de venda en línia d’artesania i disseny fet a Catalunya, amb el seu propi showroom que obren cada dissabte a la tarda. En aquest últim cas és una iniciativa que van posar en marxa fa tres anys la mateixa Anna Cabeza al costat de la fotògrafa i artesana Ariana Kozakowska.
“El procés ha sigut i és lent, ja que després d’intentar buscar alguna ajuda pública, sense resultats positius, vàrem decidir tirar igualment endavant sense l’ajut de cap administració”, reflexiona Cabeza. Finalment, però, “comencem a veure els resultats amb aquestes sis activitats”. Un dels secrets de la iniciativa és, precisament, haver establert uns lloguers molt assequibles. I és que “no ens hi volem guanyar la vida, en això, només volem que l’edifici no caigui i volem gent i activitats que s’estimin La Fàbrica”, conclou la parella.

Just al davant de l’antiga fàbrica hi ha un espai verd, que han batejat amb el nom d’El Camp. Aquest espai vol ser una mena de plaça on es desplegaran diferents propostes relacionades amb qualsevol de les activitats que hi ha al recinte, obertes a tothom qui hi vulgui participar. L’objectiu és que, “a poc a poc”, El Camp vagi agafant “forma i identitat per ell mateix”, a partir de les diverses propostes que s’aniran organitzant per obtenir el finançament que es necessita per arreglar aquest espai. Un dels primers objectius seria fer-hi una bassa, per regar la zona, que s’enjardinarà amb plantes aromàtiques. El primer acte públic per presentar el projecte tindrà lloc aquest dissabte. De les 5 de la tarda a les 10 del vespre hi haurà una jornada de portes obertes i un aplec, amb jocs per a petits i grans, poesia, música i un sopar. Es comptarà, per exemple, amb un recital de poesia a càrrec de Víctor Sunyol, Josep Casadesús i Biel Barnils; un concert de música amb els B-Sides, i un altre amb una formació integrada per Aleix Blancafort, Meritxell Casassas i Jordi Codina. El sopar, que consistirà en un tast de botifarres, té un cost de 5 euros. A la foto, membres dels sis col·lectius d’emprenedors que acull actualment La Fàbrica.

LA PREGUNTA

Veu bé l’avançament electoral a Catalunya?

En aquesta enquesta han votat 896 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't