EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Fusió de joies i armes

El joier ripollès Enric Isern presenta una col·lecció basada en les armes de foc de Ripoll.

El 9 Nou
06/12/2013

Ripoll, entre altres coses, es coneix per haver estat un dels millors centres de producció d’armes de foc d’Europa, sobretot en els segles XVI i XVII. Aquesta tradició, juntament amb la del ferro, ha inspirat artistes de diversos àmbits, el darrer, el joier ripollès Enric Isern. El dia 10 de novembre, al Museu Etnogràfic en una sala plena a vessar, la seva darrera col·lecció de joies, precisament inspirada en les armes de foc del segle XVII “perquè són les que tenen més personalitat i més evidència que són de Ripoll”.

Segons va explicar Enric Isern a la presentació de diumenge, l’objectiu és “intentar lligar la nostra història més propera amb una col·lecció de joies”. Després de visitar les armes exposades al museu, Isern es va deixar assessorar per Xavier Sala, expert en armes antigues i assessor del museu, que també va oferir una ponència en l’acte de presentació. Precisament Sala és qui li va deixar “tenir a les mans” la peça que més el va impressionar i que va servir d’inspiració per a la col·lecció “ja que té un rosetó a la culata que és d’un treball impressionant”. Isern va mostrar als assistents que la peça central de la col·lecció és un medalló que és la reproducció exacta del rosetó de la pistola. A partir d’aquí van sortir altres peces com anells, arracades o penjolls. N’ha fet una variant en plata, una altra en plata i pedres i una tercera en bronze.

El joier ripollès ha fet una segona col·lecció, més modesta, basada en aquest cas en una caixa que hi ha al museu que servia per guardar-hi bales i que data del 1688. Concretament es va inspirar en la tipografia de les inscripcions que hi apareixen, “que és de l’època en què es va fer”. Aquesta petita col·lecció s’ha fet en llautó i també en plata. A part d’estar exposades al Museu Etnogràfic de Ripoll, les peces de les dues col·leccions també es poden veure i comprar a les botigues que Enric Isern té a Ripoll i Vic.

Isern va dir que “m’ho he passat molt bé fent aquestes col·leccions” i que també ho considera com un “homenatge” a tots els artesans de les armes de foc de Ripoll “que han permès portar el nom de Ripoll a molts llocs”. El joier també va dir que “portar una joia d’aquestes és com portar un petit tros de la història de Ripoll a sobre”.

Enric Isern va avançar que la seva relació amb el Museu Etnogràfic de Ripoll no acaba aquí. Segons va explicar, ja està treballant en una tercera col·lecció que presentarà l’any que ve i que també s’ha inspirat en una pistola de Ripoll. Val a dir que l’any passat ja va presentar la primera, que estava basada en la vida dels pastors i les peces que hi ha al museu.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 427 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't