EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Història en miniatura

El vigatà Joan Segalés exposa una gran maqueta de l’antic nucli emmurallat de Vic, en una iniciativa de l’Associació de Veïns de Vic Nord per la capitalitat cultural.

El 9 Nou
15/04/2016

Si algú vol provar d’imaginar com era el centre de Vic entre els segles XIII i XIV ara té una oportunitat. Ho pot fer contemplant la gran maqueta del vigatà Joan Segalés que ha quedat instal·lada a la planta baixa del nou edifici de Can Maurici, a la ronda de Camprodon. Es tracta d’una iniciativa de l’Associació de Veïns del barri Vic Nord, que després de l’exposició de fotos antigues a la llibreria Muntanya de Llibres –que va rebre més de 700 visitants– volen continuar posant el seu gra de sorra al programa de la capitalitat cultural de Vic. L’exposició es va inaugurar aquest dimecres i durant tres mesos s’hi programaran visites guiades.
De fet, la maqueta ja es va poder veure, per Nadal, a la tradicional exposició de pessebres de Calldetenes. Va ser a través del pessebrisme, precisament, que Joan Segalés, químic de professió, es va introduir en el món del maquetisme. Es va estrenar, “fa 14 o 15 anys”, reproduint les nou ermites de la Vall de Boí, i any rere any s’ha anat marcant “reptes més grans”, explicava aquest dimecres, moments abans de la inauguració. Els monestirs de Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Sant Miquel de Cuixà, Sant Pere de Rodes i Sant Pere de Casserres, la Seu Vella de Lleida o la catedral de Vic són alguns dels equipaments, la majoria romànics, que han anat prenent forma gràcies a la seva perícia artesanal.
La possibilitat de modelar l’antic nucli emmurallat de Vic li va suggerir “un amic”, pensant ja en la futura capitalitat cultural. I de seguida s’hi va capbussar. Hi va estar treballant un any. La maqueta fa quatre metres per dos i mig, i tots els edificis han estat fets “sobre plànol”. El que no ha pogut fer a escala és tot l’entramat del nucli antic, “perquè em sortia una maqueta de vuit per vuit metres!”, recordava. La versió “reduïda” rememora, amb encant, les històriques set portes d’accés a la muralla i, a dins, els principals edificis històrics, alguns ja desapareguts, com el Palau dels Montcada, l’església de Sant Sadurní o la Rodona.
La maqueta base està construïda amb plaques de poliestirè i les teules, per exemple, amb “tubs de regar”; n’hi ha més de 30.000. També ha utilitzat el cartró pedra per fer les muntanyes o la fusta com a suport de les teulades. A més, la maqueta s’acompanya d’unes 400 figures de plom, que compra directament a Anglaterra i pinta ell mateix, una a una.
“Les manualitats sempre m’han agradat”, deixava anar Segalés, que ja està treballant en la maqueta del pessebre que exposarà el proper Nadal a Calldetenes: serà una recreació de tot el poble de Sant Jaume de Frontanyà.

LA PREGUNTA

Creu que Pedro Sánchez ha de dimitir?

Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't