Una aplicació de mòbil per a Android i iPhone i un espectacle itinerant de carrer. Són les principals novetats de les festes del carrer de Gurb de Vic, que van començar aquest dimecres i s’allarguen fins al 10 d’agost.
Un dels seus plats forts era aquest divendres al vespre, amb l’arribada del Carquinyoli a l’estació. El modelet que lluirà aquest any el personatge emblema de les festes de sant Albert té a veure amb un polític proper al color verd i que, com es diu al programa d’actes, potser voldria sentir la cançó del Carquinyoli en espanyol.
Per aquest dissabte, s’ha programat “una mena de gresca al carrer”, tal com ho descriu Isaac Pérez, de la comissió de festes. Hi haurà batucada, alguns comerços i bars tancaran més tard del normal i muntaran parada a fora i, a les 9 del vespre, la Wandering Orchestra hi portarà el seu espectacle itinerant de carrer.
Pérez també ha destacat el sopar-concert del conjunt de cançons de taverna Els Tranquils. Tindrà lloc a les 10 de la nit del 7 d’agost, el dia de la festivitat de Sant Albert, al mateix carrer de Gurb. Com ja és habitual, aquest dia es farà l’ofici solemne i el seguici del sant fins al seu altar.
Enguany, el penó ha estat confiat a Maria Teresa Palou, que viu a Alp (la Cerdanya) però és del carrer de Gurb i està lligada a la comissió de festes. Les borles les portaran el seu fill, Jordi Carbonell, i la seva neboda, Mireia Palou.
El programa es completa amb una arrossada a Sant Marc aquest diumenge; l’històric partit de futbol entre el carrer de Gurb i el carrer Manlleu, que tindrà lloc dilluns que ve al camp de l’OAR Vic; la caminada nocturna del 8 d’agost al Puig dels Jueus i actes destinats a la canalla com l’actuació de Jaume Barri, els inflables o les activitats de la companyia de jocs Quiràlia.
També hi haurà els concerts de la cobla Lluïsos de Taradell i del grup Cafè Trio. Amb aquest últim, es pretenen recuperar danses de caire més tradicional com el ball del fanalet.
Tots els actes es podran consultar a través de l’aplicació de mòbil que ha creat el veí Arnau Palma. L’App Carquinyoli també conté les lletres de les cançons de la festa, per a aquells que no se n’acabin de recordar durant la rua, i fotografies d’edicions de molts anys enrere.
· Un pregó per situar el carrer al mapa
“El meu pare va ser procurador d’aquella junta que va portar el Barça, una gesta de la qual s’ha parlat durant temps. Ho va aconseguir perquè els va dir que eren unes festes de beneficència!”.
Aquesta anècdota del clàssic partit de futbol de les festes de Sant Albert és una de les que Maria Carme Montaner, directora de la Cartoteca de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, va confiar al centenar de veïns que hi havia dimecres al seu pregó.
Un pregó que, com bromejava l’organització en presentar-la, faria situar el carrer de Gurb al mapa. Un altre record de la pregonera és l’hàbit de monja de llana que li van posar en ple agost per anar a veure el sant. Montaner també va reivindicar l’esperit d’ajuda entre veïns i el paper de les dones en les festes, que dècades enrere n’estaven una mica apartades.
{{ comment.text }}