Edició Osona i Ripollès

Tria la teva edició predeterminada

Edició Vallès Oriental

Joan López: “En cultura Vic ha funcionat com una ciutat rica, i no tinc clar que ara es pugui aguantar”

Divendres passat, EL 9 NOU va publicar una extensa entrevista al nou regidor de Cultura (ERC) de l’Ajuntament de Vic. Té per davant un mandat difícil: després de les grans inversions en equipaments culturals, ara toca administrar-los amb pocs recursos. N’és conscient, i fixa prioritats.

  • El 9 Nou
  • 17/08/2011 | 12:50

És conscient que, després d’una legislatura d’inversions importants, a vostè li toca governar un moment menys agraït?
Evidentment, ara pensar en inversions –en el sentit de fer coses noves– és impossible. El repte nostre és que allò que està fet, en equipaments, tingui la dignitat i funcionalitat per a la que va ser pensat: tenim un magnífic complex cultural a L’Atlàntida i altres equipaments, des del nou centre cultural del Remei a l’Orfeó Vigatà… El volum d’allò que tenim és suficient per a les necessitats immediates de Vic, amb l’excepció de la biblioteca.

Com que no es podran fer inversions, com planteja la gestió de l’àrea de Cultura?
Hem de separar clarament el món professional i el no professional. El món professional és indústria, i com qualsevol indústria, ha de tenir capacitat de suficiència econòmica. Això no vol dir que no pugui haver-hi ajuts concrets per a efemèrides o activitats especials. Però dic això per separar-ho del sector no professional, que l’administració ha de protegir des de la base. La prioritat és que els equipaments estiguin a disposició d’entitats i persones que creen de manera no professional… entenent que la seva activitat també haurà de tendir a l’autosuficiència.

És a dir, que el missatge serà: “Si teniu una idea, penseu com es finançarà abans de tirar-la endavant”?
No vull barrejar només cultura i economia, però és evident que la cultura té una base econòmica. Hem de saber què costen les coses o què ens costen entre tots. A qualsevol que tingui un projecte, el podem ajudar i assessorar des del punt de vista tècnic. A partir d’aquí, l’administració pública ha de garantir allò bàsic, el lloc, la infraestructura.

I fora d’això, el projecte s’haurà d’autofinançar?
S’ha de tendir cap aquí. Ep, amb plena llibertat de preus per part de qui emprengui una iniciativa! En això l’administració no seria intervencionista, excepte en les activitats explícitament subvencionades.

Posem exemples, per entendre-ho millor?
Un que tenim a les portes. La Jazz Cava s’ha plantejat fer una activitat aquest setembre –el ForaMuralla– que li doni ingressos per al conjunt de l’entitat i, específicament, per al Festival de Jazz. Ens ho plantegen. Què ha fet l’Ajuntament? Posar-s’hi molt bé, facilitat infraestructura, lloc, permisos… però és l’entitat qui assumeix el risc econòmic. No ens hem ficat en els preus: si un vol assumir el risc, ha d’estar facultat per posar el preu que vulgui. Aquesta és una bona fórmula de col·laboració.

Vic proclama que la cultura és senyal d’identitat de la ciutat. Les institucions s’ho creuen… i com ho entenen?
No seré jo qui qüestioni el pòsit cultural de Vic, pobre de mi! Però hi ha dos perills. Primer, el cofoisme: recrear-se en el passat i pensar que, pel sol fet del que hem estat, continuarem essent. I segon, que no contempléssim aquesta vessant redistributiva públic-privat… és a dir, pensar que pel sol fet d’existir, de la meva història, tingui uns drets adquirits. És una mentalitat a la que hem de donar la volta. La cultura subvencionada, entesa com a modus vivendi, va acabar amb el segle XX. En el segle XXI, ha de formar part dels projectes culturals la capacitat econòmica de fer-hi front.

En les competències de Cultura, segons el pacte CiU-ERC, els museus en queden fora i passen a Turisme. Ho troba lògic?
És una aposta estratègica de l’equip de govern per potenciar la marca Museus de Vic. Fa anys que sentim dir que no estan prou potenciats, i es vol fer una jugada molt decidida per això. Com a regidor de Cultura, no hi veig cap problema.

Des del 1979, és el primer regidor de Cultura que no és de CiU. En un context com el de Vic, la política cultural que farà ERC no serà gaire diferent?
Hi ha una línia de fons, de ciutat, que em semblaria absurd qüestionar. Però avançarem en algun aspecte. Nosaltres tenim clar que la cultura és la gent. Hi ha erudits, experts, virtuosos, creadors, productors… però l’element clau és la gent. Per això busquem la participació del sector: una de les primeres coses que he fet és reunir-me amb les entitats culturals. El nostre estil és treballar les coses amb la gent que cada dia fa aquestes coses. També donarem prioritat a la popularització del consum cultural. Sóc el primer que defenso que els vaixells insígnia de Vic són L’Atlàntida, el Museu Episcopal… però això ha de servir, a més, per potenciar activitats amateur, de carrer…

La gran inversió que necessita L’Atlàntida deixa marge per a aquestes altres actuacions en cultura?
L’Atlàntida és una fundació, i té el seu propi patronat en el qual la incidència de l’Ajuntament és relativa: només hi ha tres regidors, inclòs l’alcalde. El dia a dia, per tant, el marca el propi patronat. L’Ajuntament hi fa una aportació important de diners, sí, i l’hi seguirà fent perquè és un pol d’atracció. Però L’Atlàntida té capacitat de generar fons per ella mateixa, amb el lloguer dels espais o amb espectacles que li donin benefici.

O sigui, que no és cert que L’Atlàntida se li menja la major part del pressupost?
És una dialèctica falsa, això de que L’Atlàntida s’ho ha menjat tot, en contraposició a altres. L’Atlàntida ha de tenir la seva línia, però no ha d’anar en detriment de ningú ni de res. Aquests altres sectors que s’hagin pogut sentir agreujats tenen una capacitat enorme de trobar-se i fer coses! I també vull dir que Vic ha estat funcionant durant anys com una ciutat rica, en termes de cultura. La varietat d’equipaments i manifestacions és enorme, pròpia de ciutat gran. No sé si podrem seguir funcionant així o si s’hauran de fer ajustaments. Fins ara això s’ha pogut aguantar perquè el nivell econòmic ho permetia però no tinc tan clar que es pugui seguir aguantant.

Alguns convenis que ga-rantien aquestes activitats s’acaben aviat. Per exemple, el de l’ACVic, el Centre d’Art Contemporani, amb la Generalitat. Es renovarà?
Se n’acaben uns quants, de convenis. La Generalitat tot just ha tancat el pressupost de 2011, i en els contactes que hem tingut ens han dit que no els fem parlar de 2012… I l’Ajuntament complirà els compromisos adquirits per al 2011, encara que la Generalitat retalli. Però a partir d’aquí, vull deixar clar que l’Ajuntament no podrà substituir res que altres administracions no hi posin. Si donaven 50 i rebaixen a 40, no hi podrem posar-hi els 10 de diferència, no tenim aquesta capacitat.

En una situació semblant es troba l’Institut del Teatre, i amb un interlocutor nou a la Diputació: Cultura ha quedat a l’òrbita del PP…
Ja tenim hora amb la Diputada per parlar-ne. Sé que porten una línia molt reduccionista, i vull que em diguin directament què pensen fer amb l’Institut del Teatre i, en concret, amb el de Vic. Si ens retiren part substancial del suport, ens queixarem i ho defensarem. Voldríem que aquest espai fos més promogut, no sols com a lloc de suplència, sinó amb dinàmica pròpia. Però, igual que en el cas anterior, aquesta defensa no es traduirà en suplir allò que la Diputació no aporti.

L’antic Centre Cívic del Remei queda ara vinculat a Cultura. A part del Cine Club Vic, què més acollirà?
Des de Cultura en portarem la gestió directa. Es dirà Espai ETC… que vol dir etcètera però també Espai de Teatre i Cinema. Les entitats culturals, l’Associació de Veïns i l’Ajuntament ja han teixit una complicitat. Ventall Teatre hi farà la seva pròpia programació, però també amb la idea d’aglutinar el teatre no professional a nivell comarcal. El Cine Club hi farà les activitats que ja feia, i altres que s’estan animant a emprendre. Ara s’hi fan obres, i s’inaugurarà el dia 1 d’octubre.

L’Orfeó Vigatà, que va néixer amb deficiències des so, passa també a la seva àrea. Quina activitat acollirà?
Les deficiències acústiques s’han solucionat, i ho diu el propi Orfeó Vigatà. Cobreix suficientment les necessitats per al cant coral. Si parlem de música amplificada, potser no serà el lloc més adient… Però si em permet una anècdota personal, li diré que la meva àvia ja em recomanava que no anés a missa allà “perquè el capellà no se sent bé”. O sigui, que una certa deficiència acústica ja ve de lluny. La seva característica principal és la versatilitat.

La construcció de la nova biblioteca central al solar de la Guàrdia Civil es va deixar per aquest mandat… És necessària, i serà possible en les actuals circumstàncies?
La nova biblioteca central de Vic és un compromís i una necessitat. A la Triadú hi ha més de 70.000 volums en un espai que estava preparat per a 25.000. Això ja denota un desbordament. Ara estem reajustant el projecte tècnic que teníem de l’anterior ubicació, a la zona de l’Estadi. L’alcalde té molt d’interès en què la Diputació de Barcelona hi tingui una implicació de primer ordre. Això no descarta que busquem altres formes de finançament, fins i tot que hi hagi espais de biblioteca finançats per entitats privades.

Biblioteca patrocinada?
Les administracions hi hem d’entrar, en aquest concepte. Tenim el fons de Daniel Giralt Miracle, el del Círcol Literari de Vic… pensar en una gran biblioteca amb seccions específiques que poguessin estar patrocinades, no ho descartem.

Fins i tot fer-hi un aparcament a sota?
És imprescindible que a l’entrada de Vic per Barcelona tinguem un aparcament, lligant-ho amb el que dèiem abans sobre els museus.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}
    {{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fer un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per a fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't

Digues la teva

Fes-nos arribar suggeriments, notícies, esmenes...

Esmenes
Fotografies
Cartes al director
Altres
Puja un fitxer

El formulari s'ha enviat correctament. Moltes gràcies.