EN DIRECTE EL 9 TV
EN DIRECTE EL 9 FM

Jordi Urbón torna a Ripoll

L’artista exposa al Museu “Nàufrags”, reflexió sobre la malaltia mental.

El 9 Nou
20/02/2014

L’obra de Jordi Urbón explora des de fa uns anys les difuses fronteres entre el seny i el desvari, la fràgil barrera que ens separa de la malaltia mental. Una línia de treball i reflexió que es va mostrar per primera vegada al Temple Romà l’any 2011 i que des de llavors no ha parat de créixer: ara es mostra a “Nàufrags”, l’exposició itinerant que fins al dia 2 de març es pot veure al Museu Etnogràfic de Ripoll.

El detonant de tot el procés en un dels vells edificis de La Farga de Bebié, on Jordi Urbón va tenir el seu estudi durant la dècada passada. En una colònia tèxtil cada cop més abandonada i solitària, va conèixer la Carmen, una dona que resistia allà en condicions precàries i amb qui va establir una bona relació d’amistat. El seu personatge inspira Carmen, una de les sèries que Urbón exposa a Ripoll. “D’un dia per l’altre, aquella dona va perdre la connexió amb el món, i això em va portar a plantejar-me com es pot passar a l’altre costat”, explica l’artista. Buscant aquesta resposta a la fragilitat de la nostra pròpia consciència, va crear una iconografia de símbols i personatges molt pròpia, que li permetia “interpretar la qüestió de la malaltia mental de manera quasi romàntica” i des d’un gran respecte. A la sèrie Carmen se n’hi va afegir una altra, Delirium, on explora la seva pròpia experiència amb l’angoixa. Un mateix fil conductor uneix les dues parts del treball de Jordi Urbón, que ha vingut acompanyat des del primer moment d’un llenguatge propi, una manera d’expressar-se que l’allunyava de la pintura que fins llavors havia utilitzat.

“Nàufrags” és, tot ell, un treball realitzat a partir de la manipulació digital d’imatges. Jordi Urbón treballa amb imatges de procedències diverses, des de la seva pròpia pintura fins a la fotografia. Un conjunt d’icones que manipula amb l’ordinador en un procés que ell mateix compara al de la creació d’un collage. “És això, una mena de collage elemental, al qual vaig veient noves possibilitats”. De fet, els mateixos personatges que han anat sorgint “prenen vida pròpia, es comencen a conèixer… tot això està generant nova obra”. La sala d’exposicions temporals del Museu Etnogràfic de Ripoll li permet aquests dies de mostrar un ampli registre del treball que ha realitzat durant els últims quatre anys, ara des del nou estudi que té a Ripoll. Jordi Urbón ha portat aquesta obra a Grenoble (Suïssa) i ara prepara una nova exposició a Colònia (Alemanya). Una de les peces va ser adquirida també per a la col·lecció permanent de la Fundació Vila-Casas.

“Nàufrags” és un projecte que Jordi Urbón va presentar al programa “Exposicions viatgeres”, convocat per la Diputació de Girona. És dins d’aquest marc que la mostra ha arribat al Ripollès, la mateixa comarca de l’artista, on feia temps que no presentava la seva obra. El recorregut de “Nàufrags” va començar el setembre del 2013 a la Casa de Cultura de Girona i ara ha d’anar encara a Blanes, Peralada o Torroella de Montgrí, entre altres llocs de les comarques gironines.

LA PREGUNTA

Està d’acord que els ajuntaments incorporin l’ús del català als requisits per adjudicar contractes públics?

En aquesta enquesta han votat 471 persones.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris en aquesta entrada.

    {{ comment.usuari }}{{ comment.data }}
    Comentari pendent d'aprovació

    {{ comment.text }}


Fes un comentari

Comentant com a {{ acting_as }}.

{{ success }}

Per fer un comentari has d'estar identificat com a usuari.
Entra o registra't